|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Študij in nosečnost
28.5.2008 8:58:06   
majcci
Ne vem, če je pravo vprašanje za to temo. Če ni, pa naj prosim moderatorji prestavijo temo.
Od kolegice hčerka je noseča - julija ima rok in je redna študentka 2. letnika pedagoške fakultete.
Kaj je za njo najbolj ugodno - da se vpiše v 3. letnik ali ponavlja 2. letnik?
Meni se zdi najbolj pametno, da se vpiše v 3. letnik in nato le tega ponavlja, vendar se mi poraja vprašanje ali se šteje, da če ponavlja 3. letnik, kot da koristi 1 leto zaradi materinstva.
Ali lahko 1 leto zaradi materinstva koristiš samo po koncu absolventa ali kadarkoli? Kdaj je najbolje koristiti to leto?
Kaj vse ji pripada kot redni študentki z otrokom? Bo pa živela pri partnerju? Ali kljub temu dobi otroške doklade za sebe in otroka? Kaj pa socialna pomoč? Verjetno ne.
"Porodniška" (ne vem točnega izraza) pa ji verjetno pripada?
Hvala
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Študij in nosečnost
28.5.2008 9:06:11   
Anonimen
Po moje je najbolje, da se vpiše v tretji letnik - pozanima se naj le, če bi se lahko naknadno pridružila predavanjem. Če ji ne bo uspelo, lahko še vedno zaprosi za zamrznitev leta, kar pomeni, da bo lahko tretji letnik delala ponovno, vendar ne kot ponavljalka - ker vem, da je moja kolegica tko naredila, pa se ji ni štelo kot ponavljanje, ker se je naslednje leto brez problemov prepisala na drug študij. Malo naj gre v referat povprašat, al pa če imajo kako fajn profesorico.

(odgovor članu majcci)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Študij in nosečnost
28.5.2008 9:12:19   
Anonimen
Kaj vse ji pripada kot redni študentki z otrokom? Bo pa živela pri partnerju? Ali kljub temu dobi otroške doklade za sebe in otroka? Kaj pa socialna pomoč? Verjetno ne.
"Porodniška" (ne vem točnega izraza) pa ji verjetno pripada?


Tole pa naj se pozanima na CSDju. Tam ji bodo točno povedali, kaj in kako.

(odgovor članu majcci)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Študij in nosečnost
28.5.2008 9:15:03   
mini11
Glede fakultete je tako; Vsak študent lahko enkrat ponavlja in enkrat pavzira. Tudi če to izkoristiš lahko še vedno po končanem absolventu zaprosiš za podaljšanje absolventskega staža. Nisem pa sigurna, če je vseeno kdaj rodiš, da ti ga podaljšajo ali mora to biti v absolventskem stažu. Ne vem sicer katera pedagoška fakulteta je, če je ta v Mariboru moraš za to, da ponavljaš letnik imeti opravljenih vsaj polovico izpitov. Res je, da lahko naslovi prošnjo na referat za ponovni vpis brez obveznosti. Vendar če nima namena narediti nobenega izpita ji tega najbrž ne bodo odobrili, kjub materinstvu. Potem ji ostane le še pavziranje.
Po mojem mnenju niti ni slabo, če bi drugi letnik ponavljala. Se da zmeniti s profesorji, da se dela izpite tudi vnaprej. Pa sigurna bi bila, da bo imela status vsaj dve leti.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Študij in nosečnost
28.5.2008 9:22:06   
Anonimen
enkrat ponavlja in enkrat pavzira


Pavziraš lahko večkrat - ker itak nimaš statusa. Vem, da se lahko leto zamrzne, pa ti teče status, sam v referatu naj se pozanima bolj natančno.

(odgovor članu mini11)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Študij in nosečnost
28.5.2008 9:24:02   
majcci
Je drugače zelo pridna študentka, vendar je v dilemi ali se zdaj bolj potruditi in se vpisati v 3.letnik in le tega potem ponavljati ali ponavljati 2. letnik.
V referatu so ji svetovali ponavljanje 2.letnika.
Se gre pa za pedagoško fakulteto v Mariboru.
Če npr. ponavlja 2.letnik, se potem vpiše v 3.letnik ali lahko potem tega ponavlja zaradi materinstva?

(odgovor članu mini11)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Študij in nosečnost
28.5.2008 9:31:43   
Anonimen
Jaz ne bi ponavljala 2. letnika, če ima le možnost, naj se vpiše v 3. letnik, pa bo videla - morda ji pa uspe kaj naredit za 3. letnik, drugače ga še vedno lahko ponavlja. Kaj pa študira, če ni skrivnost? Jaz sem tudi študirala v MB na Pedagoški.

(odgovor članu majcci)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Študij in nosečnost
28.5.2008 9:35:18   
_sanja_*
IZVIRNO SPOROČILO: majcci
Kaj vse ji pripada kot redni študentki z otrokom? Bo pa živela pri partnerju? Ali kljub temu dobi otroške doklade za sebe in otroka? Kaj pa socialna pomoč? Verjetno ne.
"Porodniška" (ne vem točnega izraza) pa ji verjetno pripada?
Hvala


Priprada je "porodniška", ki se ji reče starševski dodatek približno 181€. Glede na to, da je študentka, ji pripada tudi štipendija, ČE S PARTNERJEM NE BOSTA PRESEGLA CENZUSA. Mislim, da je 60% od minimalne plače (566 €).
Tudi otroški dodatek ji pripada, vendar mislim, da ga potem njeni starši več ne bodo prejemali zanjo (če še ni stara 26 let).
Tudi jaz sem noseča študentka, vendar mi ni povsem jasno, kaj nam pripada in kaj ne. Glede na to, da ima julija že rok - brž na CSD.
Mogoče ti bo tale spletna stran v pomoč... Kar precej piše.

http://www.svetovalnica.com/index.php?option=com_content&task=view&id=32&Itemid=111

(odgovor članu majcci)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Študij in nosečnost
28.5.2008 9:46:47   
jasna.turkovic
Lahko ti odgovorim iz prve roke, saj sem tudi sama še študentka. Jaz bi se na njenem mestu vpisala v tretji letnik, saj lahko iz prve roke povem, da se da pri majhnem otroku naredit še kar precej šole in to...Težje je potem, ko otrok zraste in zahteva vso tvojo pozornost. Glede tistega leta podaljšanja absolventa za eno leto na osnovi materinstva, pa ti lahko povem, da tega koristi šele takrat, ko je redno z absolventom skozi. Če pa lahko to koristi tudi med letniki, pa ne vem, je najbolje vprašati na referatu.

Kot prvo ji kot študentki pripada nekaj več štud. bonov. Vse kar mora storiti je, da odnese rojstni list otroka na prodajno mesto bonov in bo dobila potrdilo in tudi več bonov. Pripadata ji tako otroški kot tudi starševski dodatek (starševskega dobiva eno leto, visina pa je nekje 180 eur; otroškega dobiva skozi, le vsako leto ga je treba obnoviti, višina je pa odvisna od tega koliko zaslužita s partnerjem - pazi, šteje tudi študentsko delo). Oboje ureja na centru za socialno delo, kjer ima stalno prebivališče. Vse kar mora paziti je, da ne bo prepozna s papirji. Le-te je namreč dobro odnesti na socialno čimprej po porodu. Sicer ima 3 mesece časa (vsaj mislim da je še vedno tako), če pa odnese takoj po porodu rojstni list in vloge za te dodatke, pa jih bo dobila prej. Če recimo odneseš vlogo za starševski dodatek (v bistvu greš z rojstnim listom na socialno) na začetku meseca, potem dobiš dodatek še isti mesec. Če pa jo neseš po 15. v mesecu, ga dobiš šele z naslednjim, ker je le-ta izplačan vsakega 15.v mesecu.

Prav tako lahko zaprosi za denarno socialno pomoč, ki pa je odvisna od tega, koliko dohodkov ima njena družina (partner, ona). Problem je v tem, da je tukaj višina dohodka na družinskega člana nekaj čez 200eur (natančnega zneska žal ne vem), kar pomeni, da če dobita s partnerjem recimo 1200eur na mesec, se to deli s 3 (otrok se šteje zraven) in znaša dohodek na družinskega člana 400eur na mesec, in potem ne dobiš socialne pomoči user posted image . Paziti je treba tudi na to, da če dobi socialno pomoč, potem je mislim, da starši ne smejo uveljavljati v dohodnini kot vzdrževaneg ačlana (naj vpraša na socialni).

Menda da tudi študentske organizacije dodeljujejo neke pomoči, vendar se s tem jaz nisem seznanila. Zaprosi lahko tudi za republiško štipendijo, ki jo lahko ureja na zavodu za zaposlovanje v kraju kjer ima stalno prebivališče.

Pozanima pa se naj tudi na občini, kjer bo otrok imel stalno prebivališče, ker nekatere občine ob rojstvu izplačajo nekaj denarja kot pomoč. Za mariborsko vem da je nekaj časa izpalčevala, zdaj pa se mi zdi, da dobiš brezplačno dopolnilno prehrano (torej aptamil) prve tri mesece, če nimaš dovolj svojega mleka. Ptuj ne da nič...

In ne nazadnje, pripada ji tudi paket za novorojenčka, za katerega pa se sama odloči ali ga bo izbrala med stvarmi ali pa bo vzela denar. Če vzame denar dobi nekje 256 eur, drugače pa so paketi sestavljeni iz različnih stvari za novorojenčka - oblačila, stolček, voziček, itd. Ta paket dobi tako da gre spet na center za socialno s potrdilom o PDP (predviden datum poroda), ki ga dobi pri svojem gin., in sicer ne prej kot dva meseca pred porodom. Jaz sem prvič vzela denar in ga bom tudi sedaj drugič, saj ti povem, da dobiš toliko stvari od sorodnikov, prijateljev, maminih in očetovih sodelavk, itd. da jaz za svojega prvega otroka nisem rabla kupit drugo kot le pleničke za enkratno uporabo in pa nekaj bombažnih...

Glede na to, da ima julija rok, bi ji definitivno svetovala, da se naj vpiše v tretji letnik, je pa res da tudi če ponavlja drugi letnik, se da dogovorit da dela izpite za tretji letnik.

Veliko sreče pri urejanju papirnatih zadev in pa seveda veliko veselja z otročkom!!!user posted image


< Sporočilo je popravil jasna.turkovic -- 28.5.2008 9:54:29 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Študij in nosečnost
28.5.2008 9:49:45   
jasna.turkovic
Ni važno kdaj si imel otroka, eno leto podaljšanja ti pripada ne glede na to. Jaz sem ga imela v 4.letniku in sem potem dobila podaljšanega za eno leto.

< Sporočilo je popravil jasna.turkovic -- 28.5.2008 9:51:51 >

(odgovor članu jasna.turkovic)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Študij in nosečnost
28.5.2008 9:59:46   
sashy
tudi sama sem študentka prvega letnika in sem rodila pred tremi tedni, junija imam še pet izpitov

"Ni važno kdaj si imel otroka, eno leto podaljšanja ti pripada ne glede na to. Jaz sem ga imela v 4.letniku in sem potem dobila podaljšanega za eno leto. "

točno to kar je napisala jasna.turkovic pripada ti še eno leto študija

svetujem ti da čim več narediš v času nosečnosti, ker potem otrok zahteva svoje

(odgovor članu jasna.turkovic)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Študij in nosečnost
28.5.2008 10:09:13   
majcci
Je študentka razrednega pouka, stara pa je 21 let

(odgovor članu sashy)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Študij in nosečnost
28.5.2008 10:12:49   
LinaK
Jes mam sošolko, ki je zanosila konec 1. letnika in je sedaj ravnotako absolventka kot jaz. Ni nič pavzirala in nič ponavljala.user posted image
Je pa res, da je to možno samo če živiš v bližini fakultete in imaš zelo dobro mamico in taščo!user posted image

(odgovor članu sashy)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Študij in nosečnost
28.5.2008 10:13:27   
LinaK
majcci v katerem kraju pa študera?

(odgovor članu LinaK)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Študij in nosečnost
28.5.2008 10:14:00   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: majcci

Je študentka razrednega pouka, stara pa je 21 let


Glej, potem pa naj naredi, če bo le lahko 2. letnik, se vpiše v 3. letnik, pa naj se s profesorji dogovori, če bi se lahko malo kasneje pridružila na vajah, predavanja pa tko niso obvezna. Kolikor poznam profesorje na RPju, se bo dalo zmenit.

(odgovor članu majcci)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Študij in nosečnost
28.5.2008 10:46:32   
*Mateja
IZVIRNO SPOROČILO: majcci

Ne vem, če je pravo vprašanje za to temo. Če ni, pa naj prosim moderatorji prestavijo temo.
Od kolegice hčerka je noseča - julija ima rok in je redna študentka 2. letnika pedagoške fakultete.
Kaj je za njo najbolj ugodno - da se vpiše v 3. letnik ali ponavlja 2. letnik?
Meni se zdi najbolj pametno, da se vpiše v 3. letnik in nato le tega ponavlja, vendar se mi poraja vprašanje ali se šteje, da če ponavlja 3. letnik, kot da koristi 1 leto zaradi materinstva.
Ali lahko 1 leto zaradi materinstva koristiš samo po koncu absolventa ali kadarkoli? Kdaj je najbolje koristiti to leto?
Kaj vse ji pripada kot redni študentki z otrokom? Bo pa živela pri partnerju? Ali kljub temu dobi otroške doklade za sebe in otroka? Kaj pa socialna pomoč? Verjetno ne.
"Porodniška" (ne vem točnega izraza) pa ji verjetno pripada?
Hvala

Zdravo.
Jaz sem študentka 3. letnika sicer filozofske fakultete in imam decembra rok. Tudi sama sem bila pred isto dilemo. Potem pa sem šla v svetovalnico in so mi rekli naj se redno vpišem v 4. letnik ker ga lahko potem 2 ponavljam, enkrat normalno in enktrat zaradi materinstva. tako da naj se vpiše v 3. letnik.
Kar se tiče podore: zaprosi naj za republiško štipendijo in ziher jo bo dobila, drugače pa ji pripada socialna pomoč 180 euru na mesec. Kot študentki ji pripada več bonov na mesec, s fantom lahko zaprosita za bivanje v družinskem študentskem domu.....
bom dala tle kr neki linkov, ki so jih meni posredovali da bi mi pomagali. tk da naj si to prebere.
LP

http://www.svetovalnica.com/index.php?option=com_content&task=view&id=32&Itemid=111
http://www.studentskedruzine.com/

http://www.studentski-tolar.si/aktualno.php?subaction=showfull&id=1194865645&archive=&start_from=&ucat=3&

(odgovor članu majcci)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Študij in nosečnost
28.5.2008 10:56:00   
majcci
Najlepša hvala za vse informacije.
Študira pa v Mariboru.

(odgovor članu *Mateja)
Neposredna povezava do sporočila: 17
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...




ime za fantka
3Sonček3

ne po filmih ali kar koli takšnega :) pa po pravici seveda :D

Liam (35%)

Bruno (6%)

Nobeno (58%)


Število vseh glasov: 269

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!