Anonimen -> RE: strah pred spanjem (27.5.2008 6:19:42)
|
povej, da v spanju umirajo samo stari ljudje, otroci in njihovi starši pa ne. Da ne bosta umrla, ker sta še otroka...kej takega[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Ubožčka, čisto dobro si predstavljam njun strah in ob tem sama podoživljam kako mi je babica razložila situacijo, ko mi je umrl dedek (ki sem ga imela neizmerno rada); rekla je; "Dedi je umrl, tako kot bomo nekoč umrli vsi; jaz, tvoja mami in tudi ti boš umrla ko bo prišel čas za to." Da ne govorim kakšno travmo sem doživljala! Živo se spomnim kako sem v vrtcu cel dan jokala, vzgojiteljicam nisem hotela povedati zakaj jokam, šele psihologinji sem povedala; "da bom umrla", da je babi rekla, da bom umrla.".... Včasih se zdi da je kakšna razlaga otroku povedana na njihov način - čimmanj boleče pa vendarle resnično, ampak otroci si lahko vsako besedo, vsako povezavo, (pa je lahko še tako preprosta, logična) razlagajo čisto po svoje... V glavnem, temeljito se pogovori z njima, vzemi si čas in jima njima primerno razloži.
|
|
|
|