Jetrca (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan



Sporočilo


pika74 -> Jetrca (17.2.2005 17:56:46)

Živjo punce.

Imam eno kuharsko vprašanje.
A ima katera mogoče izkušnje s pripravljanjem jetrc?
Zadnjič so mi pred operacijo naredili krvno sliko in ob tem ugotivili, da imam malo premalo rdečih krvničk. Pa sem svojo zdravnico vprašala, kaj bi morala bolj jesti in mi je rekla, da mi manjka železa. Baje je tega veliko v rdečem mesu in drobovini. Tako mi je predlagala, da jem več konjskega mesa, jetrc in podobnih reči.

Danes sem prvič kupila jetrca in sedaj gledam in razmišljam:zmeden2:, kako naj jih pripravim. OK najbrž naj jih najprej zrežem na male koščke. Pa kolikor se še iz mamine kuhinje spomnim, se je ponavadi nekaj popražilo na čebuli... kaj pa ve predlagate?

P.S.
Mislim, da pogostokrat tudi nosečnicam:nosecka: primanjkuje železo. Baje otrok:duda: "porabi" precej železa v času nosečnosti in pogostokrat so nosečnice zaradi tega v pomanjkanju železa. Posledica tega pa so glavoboli.

No, kakorkoli že, upam, da nisem preveč kiksala, kar se tiče biologije8).

Vas pa vseeno prosim za kakšen nasvet v zvezi s pripravo jetrc.

Hvala in lep pozdrav,

lačna Pika74 ;)




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (17.2.2005 18:13:52)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




ZARA -> Jetrca (17.2.2005 18:14:34)

Jst jih tkole delam:
8)olivno olje
8)cebula (preprazis)
8)narezes jetra na tanke listice
8)prazis skupaj 20 min
8)zalijes z rdecim vinom
8)dodas majaron,petersilj,poper,baziliko,cesen...
8)lahko malo moke(jst je ne dajem,rajsi mal vec cebule)
8)potlej naj se mal vre
8)na koncu sladko ali kislo smetano
Dober tek!!
lp,Zara




pika74 -> Jetrca (17.2.2005 18:16:09)

8)8)8) ma sej sm mogoče res mal čudno napisala:)-:)-.

Drgač so pa men tud bljek tale jetrca. Pa tud vse kar paše v skupino rdečega mesa mi je bljek. Ampak za zdravje se je včasih treba tudi mal potrudit. Nisem ravno pristaš raznih tablet in šumečih zvarkov. Pomoje je keč v tem, da če je neki dobr pripravljen, ti je lahko všeč, pa so lahko to tud vampi.




pika74 -> Jetrca (17.2.2005 18:17:17)

Hej ZARA kuharca :bravo::bravo::bravo::bravo::bravo:

Tole bom pa probala - evo že :kuza::kuza::kuza::kuza:

Mi že krul v želodcu.

Bohlončkej:love:




mika -> Jetrca (17.2.2005 18:22:22)

jaz pa mam ful rada piščančja jetrca. Svinjska so tud men fuuuuj.namočim jih v kruhove drobtine in spečem. 20min.




puri -> Jetrca (17.2.2005 18:24:40)

Jaz pa samo prepražim čebulo (veliko čebule) na olivnem olju, dodam jetrca, vse skupaj pražim, na koncu pa samo še posolim in malo popopram in so mi mljask:love:!
Lahko pa na koncu zraven spečeš še jajce na oko!

Joj, zdej se mi pa že prav sline cedijo:)-




Anonimen -> Jetrca (17.2.2005 18:27:39)

Ja, najprej prepraži čebulo, pa kar nekaj jo daj, da dober okus, če je je več. Jetrc pa lepo obreži, da ne bo vmes tistih ta zoprnih zadev, ki se jih ne da zgrizt! Potem jih pa nareži na male koščke in jih vrži čez čebulo in popraži. Potem dolij malo vina za boljši okus. Potem dodaj še mlo česna. To je v bistvu vse.

Najbolj pomembno: soliš jih čisto na koncu, drugače ratajo trde in žvečilnaste!




KIRA -> Jetrca (17.2.2005 18:33:16)

jaz jetrca pošteno operem in popražim na čebuli, pa ledvičke tud. mož oboje rad je, jaz pa ne. so pa vseeeno dobra - njemu.




Magi* -> Jetrca (17.2.2005 18:46:31)

jaz sem jih enkrat delala, pa me je vse minlo, ko sem jih rezala. sem bila krvava do komolcev. pa mi je prijateljica rekla, da jih naj dam prej malo v zmrzovalnik, da ne bom do komolcev krvava:) nisem še poskusila.





ZARA -> Jetrca (17.2.2005 18:48:36)

Magi*...ja to je pa res,velik boljse se rezejo ce so mal zamrznjene...




kepica -> Jetrca (17.2.2005 19:32:59)

No,pa še en recept iz moje kuhinje.
Jetrca najprej narežem na dokaj majhne koščke. Na olivnem olju popražim čebulo in dodam jetrca.Pražim toliko časa,da se jetrca zmehčajo.Na koncu posolim in dodam kislo smetano.To je to.Zraven pa kakšen kos kruha,pa je.Pa solata ne sme manjkat.

No,pa še eden.
Ja,mož pa tega načina ne mara,mu jih pa naredim v omaki.Ravno tako popražim čebulo,dodam jetrca in pražim,da se zmehčajo.Dodam malo vode,paradižnikove mezge,poper, na koncu pa še malo soli in vina.Lahko se doda tudi malo kisle smetane za boljši okus.Zraven pa pire krompir ali pa kos kruha.

Aja,pa veliko boljše so mi piščančja jetrca,kot telečja.So bolj mehke.

Dober tek!

lp
Kepica




pika74 -> Jetrca (18.2.2005 7:52:35)

Uuuuuuuu hvala vsaki posebej :rozica::rozica::rozica::rozica::rozica:.

Včeraj sva jih imela in zraven nazdravila z vinčkom:bravo::bravo:. Pa mislim, da jih bova kmalu spet ponovila. Res so dobre.

Hvala še enkrat.

Lp
Pika74
:metulj:




Stran: [1]