Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: karin24 Dejstvo je da te z osnovno šolo pač v večini firm nebi dali v pisarno. V večini res ne. Ravno zato me večina nikoli sploh ni zanimala. Iskala in našla sem manjšino in bila tam plačana drugače/bolje/kakorkoli. Sploh pa dispečarka pa tajnica, poslovna sekretarka, administratorka.... nekak ni isto Seveda ni isto. Tajnica, poslovna sekretarka, administratorka ali karkoli že morajo imeti izobrazbo (s 4. stropnjo že skorajda povsod izvisiš, torej od 5. stopnje dalje sploh prideš v poštev) in imajo na delovnem mestu odgovornost. Že zakonsko določeno, če ne z delodajalcem. Zame, kot za operaterko, šole sploh ni (edina kolikor toliko podobna reč je nekaj na PTT-ju, ampak še to je za PTT tehnika, kar je daleč stran od operaterja), torej je edina možnost priučitev. Obveznosti in odgovornosti sicer nimaš toliko, kakor sem omenila v prvem odstavku, kljub temu pa ti ni potrebno biti brez znanja oz. je popolnoma nemogoče, da bi to delo opravljal vsakdo. Imeti moraš kar nekaj organizacijskih sposobnosti (ki ti jih šola ne more dati), da lahko koordiniraš vse tiste trote, s katerimi se ukvarjaš, biti moraš vse od psihologa do Rdečega križa, da ugodiš željam takšnih in drugačnih strank (zakonov, na katere bi se izgovarjal, da tako pač je in da ne moreš nič, je bolj malo, pa še tiste, ki so, se redko upošteva, ker ima denar pač prednost ), brez osnovnega znanja vsaj enega tujega jezika si zmrznil (poskusi poslušati Japonca ali Francoza, ki ti po angleško naroča taxi na en slovenski naslov - crkneš! ), pisarniška znanja (računalništvo, osnove računovodstva, poznavanje pravil svojega področja) so obvezna... in še veliko je tega. Ja, jaz imam res samo OŠ, ampak sem pa daleč stran od neumne. Trapasta na trenutke, seveda , ampak svoje dosežem. In svoje delo opravljam najbolje v podjetju (zato imam tudi največjo plačo). Pa imamo tudi ljudi z izobrazbo pri nas (so prišli samo zato, ker pri nas zaslužijo več, kakor bi v svoji stroki). Kaj je pri nas bistvo za finance? Bodi prilagodljiv; pripravljen kompenzirati; bodi zanesljiv; če že delaš po svoje, potem delaj tako, da bo vsaj rezultat v korist firme, če že postopek ni ; ne deri se na šefico (na šefa se lahko ) in poskusi preživati dan, ne da bi eden (stranka ali sodelavec) popolnoma izgubil živce zaradi tebe . Če delaš tako, potem manj kot cca. 700€ že skorajda ne moreš zaslužiti (če delaš vsaj tistih 5 dni v tednu in vsak drugi vikend vsaj en dan). Pa je čisto vseeno, ali sediš na diplomi ali pa na potrdilu o kaznovanosti .
|