Majuska -> RE: porod pod lastno kotrolo (18.5.2008 0:18:47)
|
Tudi na Nizozemskem imajo veliko porodov doma ... nisem ravno prepričana, da bi se šla porod samo pod mojo kontrolo, moje mnenje je, da zraven potrebuješ človeka, ki je strokovno usposobljen, vsekakor mi pa ni všeč, da je rojstvo zaradi prisotnosti zdravnikov dobilo čisto drug pomen. Če citiram Zalko Drglin (ravno pred nekaj dnevi sem brala njeno delo): "Humaniziran porod pomeni, da ženska postane središče poroda in nadzora, tako da ona sprejema vse odločitve o tem, kaj se bo zgodilo, ne pa zdravnik ali kdorkoli drug. Humaniziran porod pomeni, da je središče obporodnih storitev primarni nivo zdravstvenega varstva, ki je lociran v lokalni skupnosti, ne pa terciarni bolnišnični center; v njem enakovredno in usklajeno delujejo babice, medicinske sestre in zdravniki/zdravnice. Humaniziran porod pomeni obporodne storitve, ki temeljijo na preverjenih znanstvenih podatkih, vključno z znanstveno preverjeno uporabo tehnologije in zdravil. V zadnjih petnajstih letih smo priča boju med medikaliziranim in humaniziranim pristopom k obporodni skrbi, ki je postala resna in globalna. Danes lahko govorimo o treh vrstah obporodne skrbi: zelo medikalizirana in zelo tehnološka skrb, osrediščena okoli zdravnikov, kjer so babice marginalizirane, je značilna, na primer, za ZDA, Irsko, Rusijo, Slovenijo, Poljsko, Češko, Francijo, Belgijo, urbano Brazilijo; humaniziran pristop z močnimi, avtonomnejšimi babicami in bistveno nižjimi stopnjami intervencij je mogoče najti, na primer, na Nizozemskem, na Novi Zelandiji in v skandinavskih državah; mešanico obeh pristopov je mogoče najti, na primer, v Angliji, Kanadi, Nemčiji, na Japonskem in v Avstraliji."
|
|
|
|