ajdova kaša-kaj pripravit? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


luka jan -> ajdova kaša-kaj pripravit? (16.5.2008 20:54:13)

Sem jo kupila, sedaj pa nimam pojma kaj naj z njo.
Po pravici povedano nisem še nikoli jedla nič iz ajdove kaše, al pa, pa nisem vedla kaj je to.
Kaj pripravljate ve?




nora -> RE: ajdova kaša-kaj pripravit? (16.5.2008 20:57:06)

http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=1502

Meni je ta recept zelo dober. Probaj!




zvesta -> RE: ajdova kaša-kaj pripravit? (16.5.2008 21:00:00)

Ajdovo kašo lahko pripraviš isto kot riž... Za slano in sladko...




pokica_ -> RE: ajdova kaša-kaj pripravit? (16.5.2008 21:12:42)

Ajdova kaša je pri nas v prekmurju zelo pogosto na jedilniku, še posebej se fino poda h kaki pečenki, govejim zrezkov v omaki, ipd.
Jaz osebno jo največkrat naredim zraven svinjske pečenke in sicer tako, da prvo prepražim čebulo, da zarumeni, dodam ajdovo kašo(prej operem in odcedim-isto kot riž), dodam nekaj zrnc popra, oz. lahko tudi mlet poper in 1-2 lovorova lista. To malo prepražim, kako minutko, pol pa zalijem, najbolje z govejo juho (lahko tudi z kocko) ali pa kar z vodo. Odvisno kar imam pri roki. Pokrijem da se kuha, če še ni kuhana, še dodam juho oz. vodo, na koncu pa še polijem z nekaj žlicami pečenkinega soka....da dobi fini sočen okus in mamljiv vonj.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Meni zelo fina priloga[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].

Lep pozdrav!




Anonimen -> RE: ajdova kaša-kaj pripravit? (16.5.2008 23:12:19)

http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=1502

Meni je ta recept zelo dober. Probaj!


Tudi meni je ta med ljubsimi :).

Dobra mi je tudi juha, samo je ne znam naredit. Mogoce najdes kaj na kulinariki.




massylou -> RE: ajdova kaša-kaj pripravit? (17.5.2008 0:02:53)

Moj najljubši recept z ajdovo kašo:
Rabiš: 1/2 večje čebule (najmanj), 2 korenčka, olje, sol, peteršilj, 1 žlico zaseke, (vegeta), kašo.

Naseckaš čebulo, ki jo prepražiš na olju z zaseko. Dodaš olupljen in narezan korenček (manjši kosi/nastrgan), začimbe in ajdovo kašo (razmerje 1 kaša : 3 voda). Kuhaš, dokler se kaša ne skuha (je hitro).

Zraven je ful dobro, recimo, svinjska mrežna pečenka, krvavice, pišč. bedrca na olju. Solate pa vse pašejo poleg: zelena, mešana...




Hope2 -> RE: ajdova kaša-kaj pripravit? (17.5.2008 6:31:39)

Juha iz ajdove kaše in jurčkov:
Čebulo in česen prepražiš, daš mleto rdečo papriko in zaliješ z juho iz prekajenega mesa. Če nimaš, pač daš vodo ali kako drugo juho. Dodaš ajdovo kašo, sol (treba paziti koliko je slana juha), poper in kuhaš. Ko je na pol kuhana daš na kocke narezane sveže jurćke ali jurčke iz zmrzovalnika, ter namočene (v vroči vodi) posušene jurčke. Vliješ tudi nekaj vode od namočenih posušenih jurčkov, kuhaš do konca. Če želiš bolj gosto, vzameš nekaj jurčkov in kaše v lonček, spasiraš s paličnim mešalnikom ter vliješ nazaj v juho.

Dušena ajdova kaša kot priloga ali samostojna jed:
Prepražiš čebulo, česen in na kocke ali trakce narezano panceto oz slanino. Dodaš mali ščepec mlete paprike, ajdovo kašo ter zaliješ z vodo ali jušno osnovo. Soliš in dodaš še posušene jurčke. Dušiš da je kaša kuhana in ni več vode.

Solata:
V slani vodi skuhaš kašo. Ohladiš in ji zraven daš različno zelenjavo (koruza, paprika, grah, čebula......). Začiniš ali z bučnim oljem ali z navadnim, kisom in po potrebi soljo.

Mlečna kaša:
V mleku skuhaš kašo kot mlečen riž






robinzon -> RE: ajdova kaša-kaj pripravit? (17.5.2008 21:39:12)

Juha iz ajdove kaše: na osebo računam eno pest kaše, ker se precej nakuha. Popražim malo čebule, dodam kašo, zalijem z vročo vodo, dodam lovorov list, obvezno majaron in zelenjavno kocko ali sol in kuham, da se kaša zmehča. Nam je to ena najljubših juh, pa še hitro je narejena.




mojsoncek -> RE: ajdova kaša-kaj pripravit? (18.5.2008 10:20:21)

Svaljki iz ajdove kase:

100g kaše skuhamo, zmešamo jo z sesekljanim jajčevcem, zeleno papriko, 1 žličko origana, 1žličko timijana, sesekljanim peteršiljem, sol + poper in 1 strt strok česna. Dodamo 2 žlici dovoljene moke in 1 jajce. Oblikujemo svaljke, ki jih pečemo v pečici na 200c 30min. Serviramo s kakšno omakco.

vir: http://www.montignac.mojforum.si/montignac-about86.html




Stran: [1]