Ima katera kaj šiviljskega znanja??? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

Tipi -> Ima katera kaj šiviljskega znanja??? (16.2.2005 12:50:00)

Rada bi naredila odejo iz raličnih barv velurja. Narezala bi kvadrate in to potem skupaj sešila. Zdaj pa me zanima:
- naj vsak kvadrat najprej obšijem
- kako naj to potem skupaj spravim, dam vmes kakšen trak ali kar oba kvadrata skupaj ???

Prosim, pomagajte.

lp

clea -> Ima katera kaj šiviljskega znanja??? (16.2.2005 12:53:38)

sicer nisem glih strokovnjak,ampak pomoje je najboljš,da res vsakega posebej obšiješ (da se ne para),potem pa kar vsakega skupaj.Ker s trakom bo pomoje ful zakomplicirano.

Velik streče,pa uspešno delo!:rozica:

nejcko -> Ima katera kaj šiviljskega znanja??? (16.2.2005 12:56:03)

Nareži kvadrate, nato lahko ali vsak kvadrat posebej "poentlaš" t.j. obšiješ s cik-cak šivom in jih nato sešiješ skupaj, ali pa jih najprej sešiješ skupaj in potem obšiješ skupaj oba všita dela. Traku pa po moje ne rabiš vmes dajat.

Si razumela?

Anonimen -> Ima katera kaj šiviljskega znanja??? (16.2.2005 12:56:12)

To pa ne vem, če bo dobro ratalo, posebno če nimaš ne vem koliko šiviljskih izkušenj. Ker velur je raztegljiv in ob tem ko boš dva blaga skupaj šivala, bo šiv nastal daljši, kot bo blago in bo vse vijugasto. Po moje je edino lahko dobro, če je narejeno z "entlarco", to je taka mašina, ki robi in reže hkrati, pa lahko naštimaš, koliko ti šiv zategne, da ga ne razgetne. Jaz sem samo spalno vrečo naredila iz bombažnega jerseyja, pa je vse navijugano. Ker je blago raztegljivo. Mogoče če bi res zelo zapila, da bi najprej "obentlala", bi mogoče šlo. Ampak po moj se ne splača vložiti ogromno truda in denarja, da si na koncu razočaran.
Imajo pa v Veletekstilu (v Kranju in Ljubljani vem, da je) take lepe dekice iz velurja. Enobarvne, lepih barv, pa na sredi je iz blaga našit medvedek ali kaj podobnega. Pa staneno 3.000 SIT.

Anonimen -> Ima katera kaj šiviljskega znanja??? (16.2.2005 12:56:56)

Že ko boš "entlala", bodo robovi veliko širši, kot bi morali biti.

Tipi -> Ima katera kaj šiviljskega znanja??? (16.2.2005 13:01:59)

Hvala, Splišni. Mislim, da bom šla kar v trgovino po narejeno.

fricka -> Ima katera kaj šiviljskega znanja??? (16.2.2005 13:58:02)

Ti pa še jaz odvovorim, ko sem kao stručko na tem področju- že 5 let vodim tečaje krojenja in šivanja.

1. Termo velur ne rabiš obzankat, ker se ne cufa.
2. Vsak termo velur se ne razteguje, zato ti ne bo delal probleme pri šivanju. Nastavi pa malo daljše vbode: 2,5 ali 3
3. Pametno je uporabiti šivanko za strech materiale, ki ne poškudujejo zankic pletiva
4. Odejico lahko narediš na različne načine: sestaviš kvadrate za zgornjo ploskev, spodnjo v celem kosu in skupaj poštepaš po šivih kjer je sestavljena- imaš dvojno toplo odejico, ki nima vidnih notranjih šivov. Lahko jih sestavljaš s ploščatim šivom, našiješ na kvadrate aplikacije,....

Če hočeš me mailaj na privat, da ne bom predolg razlagala.

ronja5 -> Ima katera kaj šiviljskega znanja??? (16.2.2005 21:05:03)

Nareži kvadratke, nato iz njih sestavi najprej trakove, nato te trakove sestavi v kvadrat. Zrahljaj tačko (jo dvigni), da se ti blago ne bo preveč raztegovalo.Uporabi suk iglo za raztegljiv material, če je nimaš, uporabi novo iglo. Kvadratke polagaj drugega zraven drugega, šivaj s cik-cak šivom. Ta šiv je raztegljiv in tako najprimernejši, predpostavljam, da nimaš stroja za opletanje(entlarce, overlok). Lahko izbereš malo debelejši sukanec svetle barve, ki bo zadevo še popestril. Z malo volje bo šlo, saj ni tako težko!

LP! Ronja

žiža -> Ima katera kaj šiviljskega znanja??? (16.2.2005 22:37:14)

Imata predhodnici prav. Velur je en ful hvaležen material za šivat. Ga ne rabiš entlat, mal daljši šiv naštimaj, in ne preveliko igelno napetost.
Drugače je pa raztegljive materiale dobro šivat s cik-cak, drugače se sukanec rad pretrga, ker je material prožnejši od šiva.

Stran: [1]