biba77 -> A je že katera tukaj? (16.2.2005 12:16:01)
|
Sem na MONu nasla nekaj, za mene totalno neverjetnega, pa zgleda, da je vseeno res: Clanek je bil objavljen na zadnje strani Dela: 15.000 otrok je za Cerkev »stvar« Po mnenju Hrvaške škofovske konference je spočetje otroka z umetno oploditvijo »velik zločin« Zagreb – »Pa ugotovite, kateri so stvar in kateri dar« so na fotografijo, na kateri je 50 otrok, zapisali aktivisti združenja Starši v akciji in jo poslali na naslov Hrvaške škofovske konference. Tako so sredi januarja protestirali proti cerkveni brošuri, v kateri piše, da so otroci, spočeti po naravni poti, (božji) dar, tisti, spočeti s pomočjo medicine, pa stvar. »Po 12 letih poskusov sva žena in jaz z umetno oploditvijo dobila otroka. Najin triinpolletni sin Nikola je največji božji dar, kar sva jih lahko dobila. Ko sem videl to brošuro, sem šel naravnost k škofu, da bi mi razložil, zakaj moj otrok ni božja stvaritev. Ni me sprejel,« je ob takratnih protestih dejal Milan Knez iz Šibenika. Hrvaška škofovska konferenca je akcijo nadaljevala konec prejšnjega tedna, ko je njen urad za družino objavil izjavo, v kateri je oploditev z medicinsko pomočjo razglasil za »hud zločin nad človeškim življenjem in njegovim dostojanstvom«. Škofje so prepričani, da pri oploditvi z medicinsko pomočjo logika proizvodnje zamenjuje logiko ljubezni in da se tako človek pojmuje kot stvar. Kot so pojasnili, so z brošuro hoteli opozoriti, da umetna oploditev v laboratorijih za tako spočete otroke prinaša veliko tveganje, tudi fizično, še bolj pa psihološko in duhovno. Njihov namen je, pravijo, pokazati skrb Cerkve, da bi bolje, uspešneje, manj boleče in moralno sprejemljiveje pomagali tistim, ki ne morejo imeti otrok. V brošuri je predstavljen par, ki je po poskusu umetne oploditve ugotovil, da je na napačni poti in se zavedel svojega greha. Po nekaterih podatkih je bilo v zadnjih dvajsetih letih na Hrvaškem z umetno oploditvijo rojenih 15.000 otrok, neplodnih pa je okoli 15 odstotkov parov, ki jim ostaja medicina edino upanje. Strokovnjaki pojasnjujejo, da se znanost ne more odpovedati oploditvi z medicinsko pomočjo zaradi občutnega zmanjševanja plodnosti pri moških. Medicina sicer skuša pomagati z različnimi metodami zdravljenja, vendar je pri večini zunajtelesna oploditev edini način, da dobijo otroke. Zdravniki so napovedali, da bodo škofom strokovno odgovorili na njihovo brošuro, saj v njej ni niti enega znastveno utemeljenega dejstva. Hrvaška vlada je septembra lani že sprejela zakon o umetni oploditvi, ki je med drugim dovoljeval donacijo sperme in jajčec ter dopuščal umetno oploditev samskih žensk, ki so se zdravile zaradi neplodnosti. V njem je bilo tudi več strogih določb, ki so preprečevale kloniranje, zlorabo in druge možne stranpoti, njegovi tvorci pa zatrjujejo, da je usklajen z zakonodajo EU. A zaradi pritiska Cerkve je zakon namesto na saborskih klopeh pristal v ministrstvu za zdravje, menda zaradi »dodelav in usklajevanja z zakonodajo EU«. Protesti, da gre za zakon, o katerem so strokovnjaki, zdravniki in pacienti podali zelo dobro mnenje, niso pomagali. Zanimivo je, da ga v »dodelavo« ni dobila komisija, ki ga je pripravila. Strokovnjaki so prepričani, da je bil umaknjen zato, ker politika bolj posluša Cerkev kot stroko. Zagrebški nadškof in kardinal Josip Bozanić je že sredi decembra lani zbral voditelje vseh verskih skupnosti v državi in ti so v skupni izjavi zahtevali prepoved splava in umetne oploditve. Bitko proti vladi in saboru so škofje napovedali že jeseni na zasedanju škofovske konference – povedali so, da bodo »zaščitili družino «, saj sta umetna oploditev in splav v nasprotju s cerkvenimi stališči. Rok Kajzer
|
|
|
|