gospodinjska pomočnica (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Finančne dileme starševstva

Sporočilo

Pika12345 -> gospodinjska pomočnica (14.5.2008 14:25:17)

Pozdravljene,

zanima me, če se je katera od vas pred nastopom porodniškega dopusta zaposlila kot gospodinjska pomočnica? Mene bi zaposlila stara mama pa ne vem koga vprašat. Na csd pravijo, da nimajo prakse na tem področju.
Če katera kej več ve o tej zadevi, bi prosila za kakšno informacijo.

Hvala

mali007 -> RE: gospodinjska pomočnica (14.5.2008 22:02:01)

Vpraš na zavodu za zaposlovanje.

katjes -> RE: gospodinjska pomočnica (15.5.2008 10:25:18)

Če misliš, da boš imela kaj višjo porodniško, če se boš pač prej zaposlila - se motiš. Smo pred pol leta praračunavali vse možne kombinacije, kako noseči študentki zrihtati porodniško.
Prišli smo do tega, da do nastopa porodniškega dopusta plačaš toliko prispevkov, kot jih potem dobiš pri porodniški nazaj.
Če pa si urediš na CSD samo "socialno" porodniško, pa dobivaš vsak mesec vsaj malo dohodka.
Malo več si lahko o tem prebereš na tej strani:
http://www.csd-lj-siska.si/splosno/index.asp

sazi -> RE: gospodinjska pomočnica (15.5.2008 14:17:31)

že če si zaposlena samo 1 dan pred nastopom porodniške dobiš več, kot če nisi, zato se v vsakem primeru splača
namreč, če nisi zaposlena, dobiš starševski dodatek, ki se mi zdi, da je okoli 181,46 EUR, če pa si na dan nastopa porodniške zaposlena si zavarovana za starševsko varstvo in se vzame povprečje zadnjih 12 mesecev, za manjkajoče mesece pa 55% minimalne slovensk plače, ki trenutno znaša 566,53 EUR. Ker plač od prej nimaš, dobiš teh 55% min. plače, kar znese 311,30 EUR, kar je bistveno več, kot pa 181 EUR.

Pika12345 -> RE: gospodinjska pomočnica (15.5.2008 18:16:49)

Hvala za odgovore.

Sem se danes pozanimala in ima Sazi prav, saj če se vsaj dan pred nastopom porodniške zaposliš prejemaš starševsko nadomestilo, sicer prejmeš le dodatek in razlika se kar pozna.

Lp

Beti S -> RE: gospodinjska pomočnica (16.5.2008 14:34:15)

IZVIRNO SPOROČILO: sazi

že če si zaposlena samo 1 dan pred nastopom porodniške dobiš več, kot če nisi, zato se v vsakem primeru splača
namreč, če nisi zaposlena, dobiš starševski dodatek, ki se mi zdi, da je okoli 181,46 EUR, če pa si na dan nastopa porodniške zaposlena si zavarovana za starševsko varstvo in se vzame povprečje zadnjih 12 mesecev, za manjkajoče mesece pa 55% minimalne slovensk plače, ki trenutno znaša 566,53 EUR. Ker plač od prej nimaš, dobiš teh 55% min. plače, kar znese 311,30 EUR, kar je bistveno več, kot pa 181 EUR.

Za mesece ko nisi zaposlen se upošteva zajamčena in ne minimalna plača. Nevem točno koliko je ma je sigurno za 250 €nižja

Beti S -> RE: gospodinjska pomočnica (16.5.2008 14:41:21)

Zajamčena plača znaša 237,73 €.
Isti primer sem imela jst. Zaposlena sem bila 5 mesecev, za ta čas se mi je upoštevala moja plača za ostalih 7 m pa zajamčena. Ko to sešteješ deliš z 12 in dobiš tvoj porodniški.

Moraš imet kar veliko plačo da se ti na koncu kaj pozna, ponavadi se ne splača.

sazi -> RE: gospodinjska pomočnica (16.5.2008 15:05:07)

Če ne verjamete - s strani CSD Šiška, ker se mi v zakonu ne da iskat:

Izplačilo starševskega nadomestila ne more biti višje od 2,5-kratnika povprečne mesečne plače v Republiki Sloveniji na podlagi zadnjih znanih uradnih podatkov, niti ne more biti nižje od 55% minimalne plače v Republiki Sloveniji. Izjema je porodniško nadomestilo, pri katerem višina navzgor ni omejena.

No in tu je razlika več kot 100 EUR med starševskim dodatkom in starševskim nadomestilo - v prejšnjem odgovoru sem napisala točne številke, ki veljajo za mesec april 2008 (mogoče je bil celo maj, se ne spomnim več).

Pika12345 -> RE: gospodinjska pomočnica (16.5.2008 16:00:11)

Sazi ima prav, isto so mi povedali na CSD.

Zofy -> RE: gospodinjska pomočnica (26.5.2008 23:19:01)

FYI: Minimalna plača je 566,53 EUR bruto in ne neto... 

sazi -> RE: gospodinjska pomočnica (27.5.2008 11:44:27)

Minimalna plača je 566,53 EUR bruto in ne neto...

Ja itak. Ampak še vedno je neto od 55% minimalne plače višji od otroškega dodatka.
Otroški dodatek 181 EUR, NETO znesek brez dodatnih olajšav za bruto plačo 311 EUR (to je ccca 55% minimalne plače) pa je 240 EUR - torej si še vedno 60 EUR v plusu.
Pa še s to razliko, da če prejemaš starševski dodatek in bi ti drugače podaljšali porodniško, prejemanja dodatka ne podaljšajo, če pa prejema to minimalno porodniško, pa jo bo prejemala tudi v primeru podaljšanja porodniške, kar se tudi precej pozna.

Torej, na osnovni post - če je le možno, se zaposli prej, ampak se verejtno res ne splača precej prej, da ne plačuješ prispevkov za daljše obdobje za brez veze, glej le, da boš zaposlena pred nastopom porodniške.

Stran: [1]