Anonimen -> RE: Božanski lignji (15.5.2008 9:18:57)
|
Muki,če jih prevč dolgo časa kuhaš,postanejo trdi.Čas Kuhanja je 15 minut. Ja pa če so že stari tudi jih ni za zmehčat. Lignjem odstranimo glave ter izvlečemo vrečke z drobom in prozorne kosti. Nato jih operemo. Lovke sesekljamo. 2. Na olju prepražimo čebulo in lovke, dodamo riž in začimbe ter sesekljan peteršilj, premešamo, zalijemo z vinom in vodo ter zdušimo do mehkega. Ko je riž kuhan, mu primešamo še jajce. 3. Lignje napolnimo z nadevom in jih zašpilimo z zobotrebci. Pečemo jih lahko na dva načina. 4. Lahko jih opečemo na ne prevročem olju. Ko so z vseh strani opečeni, jih zalijemo z vinom in vodo ter zdušimo do mehkega. 5. Lahko pa jih spečemo v poprej ogreti pečici. V tem primeru jih zložimo v nameščeno jensko posodo, postavimo v pečico in jih med pečenjem nekajkrat zalijemo s sokom, ki ga spustijo. 6. Za omako zmešamo majonezo, pikantno papriko, ketchup in vino ter omako ponudimo posebej Priprava Očiščene lignje operemo in jim odrežemo lovke. Lovke na drobno narežemo. Lignje napolnimo s pripravljenim nadevom več kot do polovice in jih zapremo z zobotrebci. V ponvi segrejemo olje in jih lepo popečemo. Nato prilijemo belo vino in vodo, ter jih dušimo približno 25 minut. Če je potrebno prilijemo še malo vode. Priprava nadeva Čebulo in česen sesekljamo. Na ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo čebulo, česen in lovke. Kruh narežemo in namočimo. Dobro ga ožamemo in dodamo k ohlajenim lovkam in čebuli. Dodamo še jajce, peteršilj, limonin sok, sol in poper, ter dobro premešamo. kg lignjev 100 g pršuta 250 g rdečega radiča 2-3 stroke česna peteršilj sveže mlet poper 1 dcl olja žlička vegete Priprava: Lignje očistite in nato naredite nadev. NADEV: Krake lignjev in pršut drobno narežite, dodajte rdeči radič, narezan na tanjše kratke rezance, sesekljani peteršilj in česen. Vse začinite z mletim poprom in vegeto ter zmešajte. S tem nadevom polnite lignje, odprtine pa zaprite z zobotrebci. V ponvi na hladno olje zložite lignje, pokrijte jih in počasi pecite z ene in druge strani pod pokrovom 15 - 20 minut. Za prilogo paše krompirjeva solata. Lahko pa naredite poljubno prilogo.
|
|
|
|