špinača (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Od rožce do solatke



Sporočilo


biga -> špinača (13.5.2008 10:20:38)

Letos sem prvič posadila špinačo, pa me zanima, kako jo pravilno rezati. Eni pravijo, da odrežeš samo liste, drugi pa, da odrežeš čisto od spodaj. A se špinača fino razraste, se pravi, ali raste naprej, potem ko odrežeš liste? Kako se jo pa zamrzne? A jo najprej opereš in razrežeš ali kako?




kjava -> RE: špinača (13.5.2008 11:53:16)

Jaz sejem blitvo, ne špinače, ampak je podobno, predvsem glede priprave in zamrzovanja.Porežem jo do tal in skoz ful raste, ker so spodaj že mladi listki in tiste valjda pustim.
Za v skrinjo jo pa mal blanširam- ene 2 minuti mi vre v slanem kropu, pol jo pa odcedim, oblijem z mrzlo vodo, zmiksam, dam v posodice in zamrznem. Pa prezimi tud, tko da smo v bistvu celo leto jedli svežo, ker je bla tok topla zima. Za špinačo pa ne vem, če prezimi.




Gina -> RE: špinača (13.5.2008 21:31:50)

Špinača je spomladanska zelenjava, tako približno kot grah. Jaz jo samo 1x režem, menda bi jo lahko 2x, sem brala, da bi se obrastla, če bi jo pustila, če bi samo zunanje liste potrgala. Samo poleti špinača ne dela, gre v cvet. Če bi jo sejala pozno poleti, bi najbrž spet kaj naredila. Samo je ne sejem, ker imam takrat ogromno blitve. Blitva je pa taka zelenjava, da jo ves čas lahko režeš. Jaz je ne režem do tal, vedno pustim par cm, predvsem srčiko in raste znova in znova. Še ta hip je moja lanska blitva taka, da bo za rezat, mlade liste ima - preden pač čisto sveža, mlada, ravno posejana požene toliko, da bomo tisto jedli.




Gina -> RE: špinača (13.5.2008 21:34:42)

Aja, ko jo pobereš, jo opereš, vržeš za precej kratek čas v krop, toliko da se ti zmehča, jo ven pobereš, zmiksaš, daš v lončke, počakaš da se ohladi, daš v skrinjo.




Stran: [1]