manca -> RE: Novembrske levinje 2007 - 3. del (12.6.2008 21:34:10)
|
IZVIRNO SPOROČILO: nicolina Čer, no midva sva tud pozno pršla od P, sem ga zrihtala za spat, ker je bil že ful utrujen. P. je rekla, da je neke vrste AD in je verjetno na kaj alergičen. Sva dobila Fenistil kaplice (3x 6 kapljic) in Locoidon kremo ( mazat samo 3 dni) in še eno negovalno, pa še napotnico za dermatologa. Sem kar mal žalostna [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] , ker danes je mel obupno kožo in to samo po obrazku in nekaj pikic po telesu. Nimam pojma od česa, nisva čist nč novega uvajala, lahko je dobil pa tud prek mene. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Kako je kaj stemi kapljicami in kremo? Tanayya, manca, se spomnem, da ste ve tud imele to? A je blo kaj boljš? Kako je pa pri dermatologu, a te on pošlje naprej na testiranje. Vem, da bom imela še en kup vprašanj. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Se spomnim, da je enkrat to mamuška ful lepo razložila. Tole je napisala mamuška ( sem si takrat prekopirala in shranila v word): V listku v škatlici piše: 1 ml (20 kapljic) vsebuje 1 mg učinkovine. Običajna doza je 0,1 mg/kg telesne teže otroka. Torej če ima bejbika 7 kg, ji daš na dozo 0,7 mg fenistila. Zdej si pa zračunaj, kolk je to, če je 1 mg 20 kapljic, ti pa nucaš 0,7 mg. Po družboslovni matematki bi to zneslo 14 kapljic. Glede na to, kar sama vem o antihistaminikih, ga jaz ne bi dala direkt pred spanjem, ampak kaki 2 uri prej, kajti antihistaminiki VSI delujejo pomirjujoče, so blagi sedativi. Pri dojenčku je lahko ta učinek tolikšen, da zaspi zelo globoko in tudi "pozabi" dihat. ne zdej tega vzet kot "Wauuuu" in paniko delat, samoglih 20 min pred spanjem vseeno ne dajat. To z zašitimi rokavčki se sliši zlo banalno, ampak ni, Ok, če maš rokavičke, so zihr bolj rešitev, ampak praskanje je začaran krog. Saj veš, bolj ko praskaš, bolj srbi, ampak otroku tega ne moreš dopovedat, zato moraš praskanje preprečit. Jaz sicer vmes nisem sledila čist forumu, ne vem, koliko sta alergije razčistile, ampak dokler ne bosta našli vsaj večine vrzokov, je vse drugo lajanje v luno. Če alergija ni prehrambena (mleko, jajca, pšenica, soja), potem je kontaktna in sta otročka alergična na nekaj od zunaj (prah, pršica, prašek, sonce????). Kortikosteorid (KK)sicer omili težave, antihistaminik (AH) zavira reakcijo, ampak to je približno tako, kot če ob pljučnici ali zobolu jemlješ aspirin, da nimaš vročine in ne boli. Vzrok za vročino in bolečino še vedno obstaja, in ko bo aspirin popustil, boš na istem kot prej. Trajno jemanje KK in AH pa ne samo da ni rešitev, je nastajanje novih problemov, ker ne eno in ne drugo ni nedolžno. Vsekakor pa je razpraskano kožo NUJNO TREBA zdravit, dokler ni okužena s KK, če pa se še okuži pa z antibiotikom (AB). Za dojenček pišejo elocom, za večje (po 2. letu) tudi elidel, pa nega kože, kot sem že večkrat napisala (ol. olje+voda) - drugega tudi jaz ne znam sevtovat in pomagat. Ol. olje je lahko čist obično, za solato. Predvsem pa ugotovit, na kaj je otrok alergičen in to izločit v čimvečji možni meri. Za silo proti srbečici si pa lahko pomagaš s kakim kamagelom ali fenistil gelom za namazat - dobiš v lekarni brez recepta Za hišni prah in pršico si lahko veliko pomagaš s posebnimi prevlekami za vzmetnice in povšter, ki so izdelane iz goratex materiala. Navlečeš to čez vso posteljnino, da čimmanj prahu sploh pride not. Pri tej alergiji je logično, da je zjutraj čist adijo, ker pač vso noč leži v "cunjah", ki so (ne glede na to, kako pucaš!) polne prahu. Hišni prah je res živ, mam vse druge alergije rajš, kot to.Veliko bo pomagalo, če boš prala posteljnino na par dni (ajojjjj!!!), pa da jo vedno, preden daš bejbiko not, temeljito spahaš (strešeš, sprašiš), pa ta oblačila res pomagajo, so par dokaj draga. Sodelavka jo je tudi zamrzovala v skirnji, ker je bil sin alergičen na pršico. Zjutraj, ko je vstal, je vse skup (razen jogija seveda!) zbasala v skrinjo in zvečer par ur pred spanjem ven - da ni na 3 dni prala. Prat moraš vse, tudi kovter in povšter! Če je otrok dojen, je lahko alergičen na vse, kar uživa mati. Ker dobiva snovi posredno njenim mlekom, se alergija pokaže prej, a v milejši obliki. Pomeni, da če bi nedojen otrok prišel v stik npr. z jajcem, bi imel veliko hujšo reakcijo, kot jo ima zdaj, ko je jajce dobil preko mame. Komplicirano, amapk logično. Mah a veš kako: fenistil kapljice delujejo sistemsko, na celo delo, gel pač na tistem koščku kože, kjer namažeš. Isto kamagel. Če gre za manjše površine, bi jaz raje mazala, če pa je veliko kože prizadete, pa pač daš kapljice, Zdej ne vem od kje, ampak nekje se mi valja v glavi, da dlje od 15 dni na nebi dajali kapljic. Ampak to nisem zdej zihr, a mi je enkrat še prejšnja P to rekla al kje sem to pobrala. res pa je, da na en način moraš temu praskanju naredit konec, preden skozi razpraskano kožo še kako okužbo fašete. Rokavičke pa obvezno, dokler srbi!!
|
|
|
|