varja
|
Draga Luna! Tudi midva sva točno pet let nazaj bila v šoku, ko nama je dr.Reš povedal, da je možev spermiogram za nikamor. Dr.Reš je sploh zelo direkten, morda celo preveč črnogled (a je to morda dobro, da si kasneje bolj pozitivno presenečen) in naju je takrat čisto prestrašil. Je rekel, da bova naravno zanosila morda v 10 letih in da nama zato ostane samo ISCI, pa še tam je malo možnosti. Ja, točno tako je nama rekel in vem, da je bilo grozno. Nato smo čez osem tednov spermiogram ponovili in je bil res nekoliko boljši, a še vedno slab z vrednostmi pod normalo. Nato je mene dal na klomifen za nekaj mesecev in potem moža spet na tretji spermiogram, ki pa je bil že v redu, ne super, a normalen in od takrat naprej se z moževo neplodnostjo sploh nismo več ukvarjali, usmerili smo se samo name. Sledila je laparoskopija, odstranitev pregrade, naravna zanositev, a žal kmalu splav, nato spet klomifen, a se ni zgodilo nič. Avgusta 2008 sva se odločila, da greva v OBMP in je Reš svetoval kar IVF, kjer je pogoj, da je moški v redu. ISCI se pa dela, če so pri moškem težave. No vglavnem začeli smo takoj, ko sem dobila M, postopek je potekal čudovito lepo (po res sanjskem scenariju, skoraj brez bolečin, brez dneva bolniške,...) in še zanosila sem. V prvo torej in danes imam fantka, ki je ravno zdaj dopolnil dve leti. No, za naju se je res lepo izteklo, vsak dan sem hvaležna za to, da smo imeli tako srečo. Naučila pa sem se, da je v teh postopkih treba imeti veliko potrpljenja in se opremiti s prepričanjem, da bo enkrat uspelo, samo bo pač trajalo več let. Naš zdravstveni sistem pa je na tem področju samo za pohvalit. Midva sva plačala 700 EUR +zdravila, kar se mi zdi zelo malo napram tujini. V VB vem da stane 10000 EUR. Najbrž pri taki ceni, še danes ne bi šla v prvi postopek. V glavnem Luna, obema veliko sreče in realnega upanja, da vama bo enkrat uspelo.
|