kaj pomeni povišan prolaktin? (Polna verzija)

Forum >> [Zanositev] >> Želimo si novega člana

Sporočilo

ninchi9 -> kaj pomeni povišan prolaktin? (7.5.2008 23:06:13)

V eni debati sem zasledila govor o povišanem prolaktinu. Zanima me, če katera ve kaj več o tem, ker sumim, da imam tudi jaz povišan prolaktin. Predvidevam pa zato, ker imam neredne menstruacije (ciklus je dolg okoli 32 dni), menstruacijo sem imela enkrat dolgo kar mesec in pol in iz prsi mi je teklo mleko. Ali so to lahko znaki povišanega prolaktina? Mogoče zato po 7. mesecih delanja dojenčka še ni nič? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]

LP, NInchi

ninchi9 -> RE: kaj pomeni povišan prolaktin? (7.5.2008 23:29:03)

Aja, pa da še to povem. Ko sem imela izcedek iz dojke, sem jemala hormonske tablete, da so mi zaustavili krvavitev, ki je trajala že mesec in pol. Tako, da je verjetno zato. Sem pa čitala, da če imaš poviša prolaktin, da nimaš ovulacije. Jaz pa vsak mesec delam ovulacijske teste, pa mi vedno pokaže, da imam ovulacijo, nosečnosti pa še vedno ni - kljub rednemu [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/sloncek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/sloncek.gif[/image]. Obstajajo kakšni splošni znaki pri povišanemu prolaktinu?
Joj, sploh ne vem, če je tema primerna temu forumu. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

LP, NInchi

talika81 -> RE: kaj pomeni povišan prolaktin? (8.5.2008 9:32:32)

živjo!

mogoče bi to vprašanje zastavila na forumu težave z zanositvijo.

vem, da so o tem že pisale tam. pa mogoče poišči tudi z iskalnikom, zagotovo znaš kaj najti.

sem pa o prolaktinu našla tole:

HIPERPROLAKTINEMIJA

Zvečama koncentracija prolaktina se kot vzrok za neplodnosti pri ženski pojavlja v približno 30 %.

Ker se koncentracija prolaktina spreminja v različnih fizioloških pogojih in pod vplivom stresa je za diagnozo hiperprolaktinemije potrebno odvzeti kri v temeljnih pogojih in v primeru ugotovljene zvečane koncentracije preiskavo ponoviti še 2x.

Fiziološko se koncentracija prolaktina zveča v spanju, med telesnim naporom, hipoglikemijo, med spolnim odnosom in pri stresu.

Patološka hiperprolaktinemija pa je lahko posledica avtonomnega izločanja prolaktina iz hipofiznih adenomov. Javlja se pri hipotalamičnih tumorjih zaradi pritiska na hipofizni pecelj, pri infiltrativnih procesih (sarkoidoza, tuberkoloza), pri hormonskih motnjah (policistični jajčniki, hipotiroza), pri presnovnih obolenjih (ciroza, ledvična odpoved) in pri uporabi nekaterih zdravil.

Zvečana koncentracija prolaktina povzroči zmanjšanje izločanja GnRH, čemur sledi zmanjšanje izločanja LH.

Stopnja motnje menstrualnega ciklusa je sorazmerna z zvečanjem koncentracije prolaktina. Najprej se skrajša lutealna faza, pride do anovulacije in tudi amenoreje.

Zdravi se vzrok. V kolikor ne razpoznamo vzroka se predišejo zdravila (Bromergon).

V nosečnosti se prekine s terapijo, razen kadar gre za večanje tumorja.

tako da bi mogoče lahko šla do g., da bi te dala na kake preiskave krvi. al pa se o tem vsaj posvetuješ z njo.

metuLJchy -> RE: kaj pomeni povišan prolaktin? (8.5.2008 10:46:45)

NINCHI možno je, da imaš povišan prolaktin, sama ga tudi imam, oz. upam, da je zdaj v mejah normale. Glede na to, da preiskave zakaj ženska ne more zanosit delajo šele cca. po 1 letu, kar se par trudi poskusi pri svoji ginekologinji, če te lahko pošlje na hormonske preiskave, če ti pa je lažje greš lahko da boš bolj mirno spala v LJ v adrialab (v stavbi Lesnine, v kletni etaži), kjer ti za cca. 8 eur naredijo izvid v 1 dnevu. Če povišan prolaktin imaš, to ni najbolj prijetna zadeva zaradi tablet, ki jih je treba jemat, je pa dobra stvar to, da se s tabletami navadno stvari uredijo. Sama sem tudi imela zelo neredne M. (od 21 - 90 dni), zdaj ko pijem tablete je vedno cca. 30 dni (dan gor ali dol). Če se izkaže da imaš povišan prl je to čisto možen razlog da ne zanosiš - takrat namreč ženska nima ovulacije, in posledično ne more zanosit. Svetujem ti, da se bodisi do svojega ginekologa odpraviš ali pa v kak drug laboratorij, da boš na jasnem si kaj je...če pa se izkaže da imaš prl povišan ti le vprašaj če te kaj zanima

ninchi9 -> RE: kaj pomeni povišan prolaktin? (8.5.2008 19:02:10)

Hvala vam za odgovore.

Lp, Ninchi

Stran: [1]