Šabesa - preizkušeni recepti? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Anonimen -> Šabesa - preizkušeni recepti? (5.5.2008 8:57:32)

Odločila sem se, da skuham šabeso. Ker pa se tega lotevam prvič, bi rada delala po preizkušenem receptu.
Sem že iskala po netu, pa imam doma vsaj 10 različnih receptov. In pojma nimam kateri je najboljši.

Kako vi to naredite?
Aja... v enem receptu sem prebrala, da naj bi bezeg obirali samo ob polni luni? Sej to je šala? Al misli resno?




Anonimen -> RE: Šabesa - preizkušeni recepti? (5.5.2008 14:13:23)

Ma kaj res nobena ne kuha sirupa iz bezgovih cvetov?




Anonimen -> RE: Šabesa - preizkušeni recepti? (5.5.2008 14:20:28)

Jaz delam po tem receptu [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

30 bezgovih cvetov
3 kg sladkorja
3 litre vode
7 dag citronske kisline

Cvetove namakam v vodi 30 ur, nato odcedim, vodi dodam sladkor in prekuham, da se sladkor stopi.
V ohlajeno zamešam citronko.Nalijem v steklenice, dobro zaprem in hranim v hladnem in temnem prostoru.




kjava -> RE: Šabesa - preizkušeni recepti? (5.5.2008 15:24:32)

A že bezeg cveti [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Anonimen -> RE: Šabesa - preizkušeni recepti? (5.5.2008 15:35:12)

IZVIRNO SPOROČILO: kjava

A že bezeg cveti [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]


Ne še (vsaj pr nas).




Felicita -> RE: Šabesa - preizkušeni recepti? (5.5.2008 17:09:08)

24 opranih bezgovih cvetov
2 kg sladkorja
6 dag citronske kisline
3 l hladne vode

Cvetove namakaš 24 ur, precejeno vodo nato dodaš sladkorju in pogreješ samo toliko, da se sladkor stopi. na koncu dodaš še citronko, potem pa v steklenice in na hladno.

to je fuuuul gost sirup, tko da se ga mora potem zlo zlo redčit. Je pa odličen.

Pa da te popravim - šabesa je napitek iz bezga in vina/kisa (ki v končni fazi postane mehurčkast), bezgov sok/sirup je pa tole zgoraj [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anonimen -> RE: Šabesa - preizkušeni recepti? (5.5.2008 18:08:43)

IZVIRNO SPOROČILO: Felicita

24 opranih bezgovih cvetov
2 kg sladkorja
6 dag citronske kisline
3 l hladne vode

Cvetove namakaš 24 ur, precejeno vodo nato dodaš sladkorju in pogreješ samo toliko, da se sladkor stopi. na koncu dodaš še citronko, potem pa v steklenice in na hladno.

to je fuuuul gost sirup, tko da se ga mora potem zlo zlo redčit. Je pa odličen.

Pa da te popravim - šabesa je napitek iz bezga in vina/kisa (ki v končni fazi postane mehurčkast), bezgov sok/sirup je pa tole zgoraj [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




1. To ko cvetove namakaš a ne... a to pač odtrgaš cvet, pa namakaš 24 ur, in potem sam tisto vodo (cvetove vržeš proč) zliješ k sladkorju?

2. Hm... mi smo šabesa rekli vedno soku (brez vina) iz bezga. No, se opravičujem. Zdej vem neki novega.




Felicita -> RE: Šabesa - preizkušeni recepti? (5.5.2008 18:26:00)

torej ja, cvetove odrežem z grma (takrat ko najbolj dišijo) in jih kar cele položim v vodo tako, da so s socvetjem obrnjeni navzdol (torej 'pecelj' štrli ven iz vode ali pa tudi ne). ko preteče 24 ur jih fino odcedim (malo ožamem) in potem tisto vodo prefiltriram čez dve plasti tetra plenice (če so cvetovi na koncu je potrebna bolj gosta tkanina - pač plenico večkrat prepogneš). potem pa vse skupaj zlijem k sladkorju in pazim da ne zavre.




Anonimen -> RE: Šabesa - preizkušeni recepti? (5.5.2008 18:31:40)

O super... hvala![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Anonimen -> RE: Šabesa - preizkušeni recepti? (5.5.2008 18:54:02)

Res hvala, ja.




Stran: [1]