suhi ali sveži kvas v pekač za kruh? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


tititi -> suhi ali sveži kvas v pekač za kruh? (29.4.2008 13:14:29)

Pozdravljene,

mene pa zanima ali v pekač za kruh res ne smem dati svežega kvasa?
Moj pravi, da je nekje prebral, da se ga ne sme uporabljat in tudi vsa navodila/recepti v knjižici, ki sem jo dobila ob aparatu govorijo le o suhem kvasu, nikjer v njej pa ne zasledim da svežega kvasa nebi smela uporabljat?
Ker je suhi kvas kar precej "kemičen", bi jaz rada uporabljala sveži kvas (bi ga raztopila v vodi?!? ).

Kako pa ve to počnete?

Hvala za odgovore.




Netopirčy81 -> RE: suhi ali sveži kvas v pekač za kruh? (29.4.2008 13:16:26)

Jest sicer ne uporabljam aparata za peko kruha ampak mislim, da lahko glih tako uporabljaš sveži kvas.  Itak daš kako tekočino zraven med mešanico a ne?




tititi -> RE: suhi ali sveži kvas v pekač za kruh? (29.4.2008 13:20:48)

Ja v aparat daš mešanico in količino vode po receptu.

Po moje (nisem 100% ker smo šele kupili aparat [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]) je razlika med mešanico in navadno moko le ta da pri mešanici daš samo vodo po receptu, če imaš pa navadno moko moraš sam prštimat še prave količine soli, sladkorja, kvasa,... kar pa meni itak sede, ker una mešanica se mi zdi totalno sama "kemija"...




MamiBom -> RE: suhi ali sveži kvas v pekač za kruh? (29.4.2008 13:27:20)

Za kruhomat se pač uporablja suhi kvas, najbrž ne brez razloga. Dobiš ga v vsaki prodajalni, jaz kupujem Digo kvas.




Jessy -> RE: suhi ali sveži kvas v pekač za kruh? (29.4.2008 14:10:29)

Jaz sem tudi svežega uporabljala, kjer je v receptu tako pisalo. Recepte sem dobila nekje na netu. Žal ne vem kje in tudi receptov več nimam, ker ga pečem raje klasično.




kepica -> RE: suhi ali sveži kvas v pekač za kruh? (29.4.2008 15:00:54)

S suhim kvasom ne naraste toliko, kot s svežim, pa zdi se mi, da je s svežim kvasom boljšega okusa.




maša* -> RE: suhi ali sveži kvas v pekač za kruh? (29.4.2008 15:09:23)

v našem receptu za kruhomat je pisalo da se uporablja suhi kvas, ker ga pa nisem imela doma sem dala svež kvas. ni bistvene razlike. pač preveč ga ne smeš dat. 




Anonimen -> RE: suhi ali sveži kvas v pekač za kruh? (29.4.2008 15:33:22)

Jaz ga vedno delam s svežim kvasom. Na 0,5 kg moke dam četrtinko kvasa (kar je dosti manj, kot ga daš pri peki v pečici) Fale, Mercatorja...kateregakoli. Pride ceneje [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]  In tudi na 0,8 kg sem dala kvasa četrtinko, pa je čisto lepo ratal. Če boš dala pa več kvasa, bo pa kruh imel okus po kvasu, kar pa nam ni bilo všeč.  LP




Adelina -> RE: suhi ali sveži kvas v pekač za kruh? (29.4.2008 15:36:09)

Jaz pa imam Bommanov aparat in v njegovi knjižici piše, da lahko daš suhi ali sveži kvas (čeprav so vsi recepti pisani s suhim kvasom)




kajajaka -> RE: suhi ali sveži kvas v pekač za kruh? (29.4.2008 20:31:52)

lahko daš tudi sveži kvas, samo pazi na količino.
lp




pikalonca -> RE: suhi ali sveži kvas v pekač za kruh? (29.4.2008 21:27:41)

Jaz skoraj vedno uporabljam svežega in ga dam nekje tričetrt kocke na 700 g moke.




qwasy -> RE: suhi ali sveži kvas v pekač za kruh? (30.4.2008 7:53:02)

Svežega kvasa ti ni treba raztopit v vodi, jaz ga nadrobim po vrhu moke čisto nazadnje. Če se boš držala receptov natančno, potem je razmerje suh:svež kvas 1:3. Vrečka suhega kvasa tehta 7g. To ustreza 21 gramom svežega kvasa, kar je natanko polovica kocke (42g). Potem ko se navadiš, delaš kar po občutku, meni je recimo tričetrt kocke na 70 g moke kar preveč. Jaz dam tričetrt kocke na kilo moke, pa vedno uspe. (Imam ta velik kruhomat, ampak ga uporabljam samo za gnetenje - naredim tri polkilske štručke in dam pečt v pečico. Meni tista kvadratna oblika nikakor ni znesla.)




puncica -> RE: suhi ali sveži kvas v pekač za kruh? (30.4.2008 13:54:36)

  Sama se že nekaj časa pripravljam na to, da bi se lotila peke s svežim kvasom, ampak še nisem sprobala. Pri nas v navodilih piše takole

citiram:
Če uporabljate sveži kvas količino potrojite (po teži) in razredčite kvas v majhni količini tople vode z malo sladkorja, da bo deloval bol učinkovito.

Imam pa pekač Moulinex.




mojsoncek -> RE: suhi ali sveži kvas v pekač za kruh? (1.5.2008 9:32:26)

V navodilih za nas kruhomat pise, da se uporablja samo suhi kvas.




Anonimen -> RE: suhi ali sveži kvas v pekač za kruh? (1.5.2008 22:48:14)

Jaz dam vedno suhega.
Sestrična je skoraj zažgala hišo, ko je pekla kruh. Dala je navaden kvas (najbrž preveč) in ta je tako shajal, da je šel kruh čez rob, se zapekel na grelcu in se vnel. Med tem časom jih ni bilo doma, hvala bogu pa so prišli še pravi čas domov. Meni je sicer malo čudno kako se je stroj vnel, topil ampak tako je baje blo.
Pazite torej pri količini.




qwasy -> RE: suhi ali sveži kvas v pekač za kruh? (1.5.2008 23:06:59)

Ojoj, nogica, saj bom še jaz prešaltala na suh kvas [sm=smiley36.gif]
Sem pa nekje brala, da čisto brezveze delamo kvasec: ko kvas raztopimo v topli vodi s sladkorjem in malo moke. To so menda delali včasih, ko še ni bilo takega kvasa kot danes in ni bilo rečeno, da bo v vsakem primeru uspel. Zato so raje najprej s kvascem preverili kvaliteto kvasa - ča se kvasec ni dvignil, so zavrgli samo kvasec in ni bil ves kruh zanič. Ampak recept se je pa trdovratno prijel, četudi nima več nobenega smisla. Odkar sem to prebrala, vedno nadrobim svež kvas kar med moko (tudi ko še nisem imela kruhomata in sem kruh gnetla ročno).
Jaz bi poskusila, saj kaj pa lahko zgubiš? Pol kile moke. (Aja - lahko tudi hišo, če greš od doma ...[sm=zmeden.gif] )




jade1 -> RE: suhi ali sveži kvas v pekač za kruh? (2.5.2008 13:36:02)

Enako lahko uporabljaš suhi kot sveži kvas, Za pol kile moke je dovolj pol kocke kvasa, lahko tudi malo manj. Kvasca ne delam nikoli, niti za kruh niti krofe, potuico, flancate, kvas samo nadrobim na moko, vse lepo uspe. Kvasec so res delali včasih, da so preverili, če je kvas še dober, zakaj pa še danes to počnejo nimam pojma, ker res ni potrebno.




jade1 -> RE: suhi ali sveži kvas v pekač za kruh? (2.5.2008 13:37:46)

Tudi meni v kruhomatu kruh s svežim kvasom malo bolj nareste.
Treba se je pa res držati količin moke in ostalih sestavin, ker, če je preveč testa, gre čez, pa teče po grelcu...




Stran: [1]