Znaki sladkorne? (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

pikica1979 -> Znaki sladkorne? (24.4.2008 18:15:07)

Kakšni so znaki nosečniške sladkorne? 

Hvala

FORZA -> RE: Znaki sladkorne? (24.4.2008 18:37:02)

Nobenih znakov nisem imela. Poćutila sem se kar uredu, vendar mi je test pokazal tako visok sladkor, da sem bila na insulinu.

Putka -> RE: Znaki sladkorne? (24.4.2008 18:56:12)

Tudi jaz nisem imela znakov. Pokazalo se je na urinu. Pa tudi velik ++kil ni vedno pokazatelj, ene se zredijo po 30kg, pa je cukr ok.

Anonimen -> RE: Znaki sladkorne? (24.4.2008 19:07:43)

Nobenih znakov, pokazal je urin. Tudi bila na inzulinu. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image] 

pikica1979 -> RE: Znaki sladkorne? (24.4.2008 19:21:15)

Pa je to zelo škodljivo za otroka in mamo? Npr. inzulin - kaksni so zapleti?

gaja27 -> RE: Znaki sladkorne? (24.4.2008 19:57:11)

Jaz se nisem niti zredila (vse skup 8kg), niti ni na urinu pokazalo. Le žejna sem bila zelo in otroček je bil velik, pa sem prosila za OGTT. Sicer mi je pokazalo le moteno toleranco na sladkor, pa vseeno pazim, kaj jem.

FORZA -> RE: Znaki sladkorne? (24.4.2008 20:02:40)

IZVIRNO SPOROČILO: pikica1979

Pa je to zelo škodljivo za otroka in mamo? Npr. inzulin - kaksni so zapleti?

Mene je tudi zelo skrbelo, vendar ni bilo nobenih komplikacij in tudi rečeno mi je bilo da insulin ne škoduje otročku. Edino kar so rekli da naj bi otroček hitreje rastel. Pa se je rodil zelo majhen manj kot tri kg.

Naja30 -> RE: Znaki sladkorne? (24.4.2008 20:46:11)

Ne FORZA, ponavadi so otroci nosečnic, katerim sladkorno odkrijejo dokaj zgodaj (okoli 24t npr.), manjši. Baje [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Znake sem jaz imela npr. povečana žeja. Druga pa ne.

sani1 -> RE: Znaki sladkorne? (24.4.2008 22:45:46)

Znaki povečanega sladkorja so žeja in pogostejše uriniranje(kar je pri nosečnicah že itak).
Pa naj te ne zavede podatek, da so otroci nosečnic lahko samo veliki. Lahko so tudi majhni in to precej manjši- v tem primeru ne te ne moreje dati na inzulin.
Inzulin pa ni škodljiv ne za mamico in ne za otroka. Med nosečnostjo ne smeš jemati tablet za uravnavanje sladkorja zato te dajo takoj na inzulin...

Sem se spomnila, da imam še vedno aparat doma. Ga moram nesti nazaj...

Mišni -> RE: Znaki sladkorne? (25.4.2008 11:32:01)

Meni je šeč G še enkrat preverjat sladkor, ker je otrok iznenada med nosečnostjo zelooo zrasel.

bondi -> RE: Znaki sladkorne? (25.4.2008 11:40:00)

edina razlika, ki sem jo opazila na telesu je bila ta, da so mi po uvedbi insulina izginili vsi madeži z obraza. Imela sem take rdečkaste madeže, z majhnii mehurčki. baje, da se v nekaterih primerih tudi na koži pozna. Naša pupika se je pa rodila 3,4 kg težka... nič extra velika...

lp

Azzurra -> RE: Znaki sladkorne? (25.4.2008 12:27:07)

Jaz sem se znake naučila prepoznavati šele potem, ko so mi že diagnosticirali diabetes, in sicer sem se recimo zjutraj po zajtrku, ko mi je sladkor najbolj nagajal, uro do uro in pol po jedi kar naenkrat začela počutiti zaspana, omotična, celo malce vrtoglavice sem imela. Če se nisem tako počutila, je bil sladkor ok, čim sem se počutila tako, sem preverila z merilcem in res je bil sladkor povišan.  Dobila sem insulin, pa sem zjutraj še vedno namerila previsoke vrednosti. Po porodu je bilo sicer jasno, da ni šlo za diabetes, pač pa za netoleranco na glukozo, saj je bila punčka normalnih mer in teže.

gaja27 -> RE: Znaki sladkorne? (25.4.2008 12:46:38)

Azzura, jaz imam iste težave - s tem, da ne vem, zakaj sem zaspana/utrujena (ker sem bila pol leta skoraj ves čas ležeča in mi je kondicija čisto pošla).
Prav tako imam netoleranco na glukozo. To verjetno potem ni toliko panike, kaj misliš??

Azzurra -> RE: Znaki sladkorne? (25.4.2008 14:04:10)

sigurno manj panike, kot pri pravi sladkorni in dosti manj panike kot pri nezdravljeni sladkorni!
Če si na dieti oz. prejemaš inzulin in imaš redne kontrole UZ, potem je to ok, otrok nebi smel imet težav zaradi netolerance

gaja27 -> RE: Znaki sladkorne? (25.4.2008 14:08:53)

Kje pa - nisem na inzulinu. Pri G sploh še nisem bila - imam v pon (osebna zdravnica mi je ugotovila), sem se kar sama za vsak slučaj odločila za dieto.
Ali lahko jem slano (ne preveč), sir, govejo juho npr?
Pa če sem med obroki lačna...kako jabolko, hruško tudi lahko??

Azzurra -> RE: Znaki sladkorne? (25.4.2008 14:13:44)

čaki, kako ti je ugotovila osebna zdr?
Načeloma pošlje G na prvi obremenilni test s 50g glukoze, če je pozitiven, greš v dispanzer za diabetike. tam ti potem dajo dieto, prilagojeno trajanju  nosečnosti, po moje je najbolje, da počakaš do takrat, sicer pa ta dieta ni nič drugega kot načelo zdrave prehrane - malo maščob, malo soli, več obrokov, veliko je zelenjave, sadja. za juho vprašaj kako je, sir lahko ješ, vendar priporočajo tistega z manj maščob. Ko sem jedla po tistem načrtu prehrane, med obroki nisem bila nikoli lačna, saj je potrebno jesti na 3 ure, torej zajtrk recimo ob 7.00, ob 10. je že malica...in ješ res raznovrstno hrano.
poglej še na sosednji forum, Prehrana nosečnic, odprta je tema Sladkorna, tam boš dobila punce z enako težavo. Koliko tednov pa si noseča? Želim ti vso srečo in zdravega otročička!

gaja27 -> RE: Znaki sladkorne? (25.4.2008 14:42:38)

Oh, Azzurra, ne sprašuj. Mojega G itak nikol ni v ordinaciji in glede na moje znake sem potem prosila osebno zdravnico in ta me je dala na 75 test glukoze. Po dveh urah je bila vrednost sladkorja 8,8 namesto do 7. Gre torej za moteno toleranco, če bi imela nad 11 pa za sladkorno. Tako mi je razložila. V pon imam itak posvetovalnico in bom G vprašala kako in kaj.
Upam, da ni kaj prepozno, sem v 35 2/7 tednu (po UZ kak teden več).

pikica1979 -> RE: Znaki sladkorne? (26.4.2008 21:05:57)

Pozdrav vsem.

Vceraj sem bila na testiranju za sladkorno. Odgovor = negativen. Vse je OK.
Pač je otrok pobral partnerjeve gene :- ). Bo pravi korenjak. :-)

LP

gaja27 -> RE: Znaki sladkorne? (26.4.2008 21:08:07)

Pikica, a so ti testirali s 100 glukoznim testom in na vsake tri ure (al kako že) jemali kri?

Stran: [1]