RE: Ve katera, če lahko... (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

janca -> RE: Ve katera, če lahko... (22.4.2008 22:03:29)

Po pravilih bi jih rabu, če hoče, da ne bo zapletov. Kaj veš lahko se tudi v to utaknejo. Je pa odvisno kje gre čez mejo. Mi smo šli v nedeljo v Umag čez mejni prehod, ma sej sm pozabla, tam pri Kopru. Z nami je šla tudi moja nečakinja, ki ima poleg drugega naslova tudi različen priimek. Pogledali so potne liste in nas brez problemov spustili čez. Tko da je res odvisno kje prečkaš mejo.

Anonimen -> RE: Ve katera, če lahko... (22.4.2008 22:45:23)

IZVIRNO SPOROČILO: maruškaŠ
Ja samo problem je v tem, da tudi izjavo bi bilo treba prevesti, torej po tej logiki tudi odločbo o stikih.

Zakon zahteva samo, da se pri sodnem tolmaču prevede POOBLASTILO, ne pa tudi kateregakoli drugega dokumenta. In pooblastilo je namenjeno izključno osebam, ki niso starši ali skrbniki (kakorkoli se že to tolmači). [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

maruškaŠ -> RE: Ve katera, če lahko... (23.4.2008 6:53:58)

IZVIRNO SPOROČILO: Plemenita007

IZVIRNO SPOROČILO: maruška 
Ja samo problem je v tem, da tudi izjavo bi bilo treba prevesti, torej po tej logiki tudi odločbo o stikih.

Zakon zahteva samo, da se pri sodnem tolmaču prevede POOBLASTILO, ne pa tudi kateregakoli drugega dokumenta. In pooblastilo je namenjeno izključno osebam, ki niso starši ali skrbniki (kakorkoli se že to tolmači). [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

To je blo hipotetino reeno - po tej logiki itak sodna odloba ni dovolj oziroma nima pomena.

V bistvu je tko - izjavo mora overiti zakoniti zastopnik - to pa oe, ki nima skrbnitva ni. Ti poljem na zs - pa povej kako ti to bere. Sicer je vmes nekje napisano kot da so zakoniti zastopniki stari, samo to je res samo pri neloenih druinah ali skupnih skrbnitvih.

Anonimen -> RE: Ve katera, če lahko... (25.4.2008 2:48:50)

IZVIRNO SPOROČILO: maruškaŠ
IZVIRNO SPOROČILO: Plemenita007
IZVIRNO SPOROČILO: maruška 

To je blo hipotetino reeno - po tej logiki itak sodna odloba ni dovolj oziroma nima pomena.

Sodna odločba definitivno ni dovolj. Je samo dodatek k vsem ostalim dokumentom - za razjasnitev. Ni zakonsko obvezna, ni zahtevano, da je prevedena, niti karkoli tretjega. Drugega načina, kako to dokazati, ne vidim oz. mi ne kapne, kaj bi še lahko dodal.
Glede ZS-ja pa - hja... nikjer ni definirano, kako in kaj postopati v primeru, o kakršnem govorimo tukaj. Piše samo za osebe, ki niso ne starši, ne skrbniki. Kaj pa, če si starš, skrbnik pa ne? Kaj pa, če si skrbnik, starš pa ne? Nisem pravnica, ampak vse skupaj se mi zdi tako nedorečeno, da bo, če se bo to res prakticiralo (punce pišejo, da se ne), veliko pritožb tako čez CRO, ki si je to izmislila, kakor čez Šengen, kjer bo tako, kakor lani za praznike okrog 1. novembra - moj dragi je na Obrežju z dojenčkom v avtosedežu visel 8 UR!!!

Torej grem 30. aprila na CRO - ampak samo čez mejo. Potem se obrnem in grem nazaj. Saj mi bo že to vzelo cel dan, zaradi gneče. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

maruškaŠ -> RE: Ve katera, če lahko... (25.4.2008 7:26:23)

Po mailu sem dobila odgovor na vprašanje ali oče (neskrbnik) potrebuje takšno potrdilo za prestop meje:

Zadevo smo preverili na Ministrstvu za notranje zadeve, kjer so nam sporočili, da v primeru, ki ste ga navedli, oče vašega otroka za prehod meje na Hrvaško ne potrebuje potrebnih potrdil, kot v primerih kjer gre otrok z drugimi osebami (babice, dedki, tete, strici, prijatelji,....)

Z lepimi pozdravi,
Ekipa e-uprave

Anonimen -> RE: Ve katera, če lahko... (26.4.2008 14:46:14)

Ampak zdaj pa lahko obrnemo situacijo.

Torej lahko oče, ki NI skrbnik in so mu po možnosti celo s sodno odločbo odvzete pravice do stikov z otrokom, lahko otroka neovirano odpelje čez mejo, ker je pač vpisan v rojstnem listu.

Saj ne, da mi zdaj pa to ne bi bilo prav, ampak pač samo razmišljam v vse strani.

janca -> RE: Ve katera, če lahko... (26.4.2008 23:49:25)

Ja Plemenita lahko. Do zdaj itak niso bli dosledni na  meji. Tko, da je vse mogoče. 

Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]