Natasa-6
|
Izabella 1, kolikor sem jaz uspela ugotoviti, amarant naj ne bi bil alergen. Pri nas nimamo težav, na srečo. So mi pa sladice z amarantom še boljše naslednji dan. Alfabeta, za cmoke dam kuhat vodo, vmešam Gea margarino, ko zavre, počasi dodajam moko, odstavim z ognja in ohladim. Z roko maso pregnetem in po potrebi dodam še malo vode ali moke. Cmoke kuham kakšnih 5 min, so hitro kuhani, če se predolgo kuhajo, se preveč razkuhajo. Mesna štruca meni ne razpada, lahko pa dodaš prekuhano laneno seme ali ovsene kosmiče, nič ne spremenijo okusa, lahko tudi kuhano proseno kašo, nam je všeč. Potica pa nikakor ne razpade, saj tudi kruh pečeš brez jajc. Naredim rahlo kvašeno testo, namesto mleka vzamem riževo ali pa kar vodo, segrejem, dodam margarino in sladkor, ko se raztopi, vmešam v moko. Za nadev uporabim mak (zavrejem riževo mleko, vanj vkuham mak, laneno seme in sladkor, v ohlajeno primešam še vanili sladkor, rozine, (lahko še suhe slive, marelice, fige) in drobno naribano jabolko), enako pripravim tudi rožičev in kokosov nadev ali pa naredim jabolčno potico (naribana jabolka, rozine, po želji sladkor in cimet - razvaljano testo premažem z marelično ali šipkovo marmelado, posujem z jabolki in zvijem), za prosen nadev zmešam razkuhano proseno kašo z drobno naribanim jabolkom, rozinami, sladkorjem, včasih dodam pehtran ali pa cimet, lahko vzameš tudi pol prosene kaše in pol amaranta. Če nimate alergije na kakav, lahko pri kokosovi ali proseni potici del moke v testu nadomestiš s kakavom v prahu. Iz istega testa delamo tudi buhteljne in rogljičke.
|