POZOR- ŠKRLATINKA!!!! (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naše zdravje

Sporočilo

malamalinca -> POZOR- ŠKRLATINKA!!!! (18.4.2008 15:08:30)

Drage mamice in predvsem nosečnice, danes so mojemu 3-letniku potrdili škrlatinko in mi obenem povedali, da je to (samo danes) že tretji primer in sicer v Domžalah.Prav tako sem naključno izvedela, da naj bi bilo že kar nekaj primerov tudi po Osnovnih šolah v Šiški, zatorej drage moje, moj namen vsekakor ni povzročanje kakršnekoli panike, ampak previdnost ne bo odveč, sploh pri vas, moje sonosečke.

Moja cela družina je dobila Ospen preventivno, sploh ker imam v sredo rok.
Znaki:
Začne se z visoko temperaturo (do 40), izrazito vijolično-rdeča lička, naslednji dan pa osip po vratu in trebuščku + vnetje žrela in moj pišek je tožil še za bolečine v trebuščku.

Čuvajte se in srečno!

Majabo -> RE: POZOR- ŠKRLATINKA!!!! (18.4.2008 15:28:41)

vceraj od zdravnice iz lj izvedela, da po vrtcih v lj razsaja škrlatinka in to hudo
vprašala sem pediatra v kranju kjer stanujem kako je pri nas, malega imam namrec super obcutljivega na vsak virus jaz pa mesec dni pred porodom
no rekel je, da v kr ni panike, da imajo v vrtcih 5. otrosko bolezen in nekaj malega skrlatinke (dva vrtca)
....nekaj malega...hmmm...to po pomeni da bo kmalu tako kot v lj [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]

Naja31 -> RE: POZOR- ŠKRLATINKA!!!! (18.4.2008 16:09:44)

Moj starejši sinko ravno preboleva škrlatinko. Smo lj Šiška.

Starejši sin je zbolel na dan ko sva midva prišla iz porodnišnice. Kriza na kvadrat.

TEVZI -> RE: POZOR- ŠKRLATINKA!!!! (18.4.2008 16:28:09)

kako dolgo pa je otrok, ki je zbolel kužen oz. kdaj naj ne bi bilo več nevarno, da se nalezeš? Jaz sem tudi dva tedna pred PDP, naš ta mali je ravno v zadnji fazi prebolevanja vodenih koz, je pa od prijateljice ta mala dobila škrlatinko dva dni nazaj, pa še v vrtcu (MB) jo imajo - razmišljam, da ga drug teden sploh ne bi dala v vrtec ..

Čupka -> RE: POZOR- ŠKRLATINKA!!!! (18.4.2008 17:53:51)

V našem vrtcu, v ljubljani, tudi razsaja. Začelo se je pri tavečjih, sedaj so pa tudi pri naših triletnikih že 3 otroci zboleli za škrlatinko. Včeraj sem ravno govorila s pediatrinjo in pravi da znaki sploh niso več tipični. Da ni rečeno, da bo otrok sploh dobil temperaturo. Včasih so edini znaki zelo slabo počutje in fejst boleče grlo...tako da...tudi škrlatinka ni več, kar je bila[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

PBJ -> RE: POZOR- ŠKRLATINKA!!!! (18.4.2008 18:06:14)

inkubacijska doba je 2-4 dni

Naja31 -> RE: POZOR- ŠKRLATINKA!!!! (18.4.2008 20:37:42)

Nam je pediatrinja rekla, da so kužni še 2 dni od prvega odmerka antibiotika. Zaradi nevarnosti da bi se novorojenček nalezel, je bil starejši sin 2 dni pri tašči, pa tudi full smo pazili na to, da nista bila v nobenem stiku, pa midva z možem roke dezinficirava kot nora.
Pri nas se je začelo tako, da je v vrtcu bruhal in imel vroćino 39. Pa na ličkih je imel rdeče izpuščaje, po telesu pa izpuščaje kot da bi imel kurjo polt in praskal se je kot nor,že kar nekaj dni prej. Samo jaz sem bila v porodnišnici, mož pa ni porajtal. Edino potem mi je rekel, da je opazil, da je sin že 2 dni imel zelo slab zadah iz ust, kar je potem pediatrinja rekla, d aje tudi znak angine. Sinko jetudi tožil, da ga trebušček boli. Medtem pa ga grlo ni bolelo in tudi jezika ni imel malinastega, kar naj bi bil znak škrlatinke.

Inkubacijska doba je pa res bolj kratka, 2 ali 3 dni.
Jaz sem slišala, d anaj bi bilo 7 različnih tipov škrlatinke, tako da je to lahko precej različno od otroka do otroka.
Mene zdaj zelo skrbi, ker se baje rada ponovi.

SaaS -> RE: POZOR- ŠKRLATINKA!!!! (18.4.2008 20:54:34)

Moj starejši (3 leta) jo je dobil jeseni in še enkrat en mesec nazaj. Prvič je imel rdeča lička, nekoliko povišano temperaturo, šele po nekaj dneh pa izpuščaje - lise po rokah. Čez dva dni je imel tudi mlajši sin rdeča lička in vročino.

Pred enim mesecem pa starejši spet škrlatinko. Tokrat brez vročine, trebuh in hrbet pa popolnoma pikast. Lička pa se meni zdijo itak skoz rdeča, sploh pozimi zunaj... No tokrat se mlajši ni nalezel! Pa nisem "policaja špilala" in preprečevala kontakt. Saj se ne da, razen da bi ga dala na počitnice k babi.

Moja P je takole razložila: Obstajajo trije sevi bakterij, ki povzročajo škrlatinko. Torej trikrat jo lahko dobiš, ko pa te ista bakterija napade drugič, pa se pojavi v obliki angine. Zato tudi pravijo, da je škrlatinka angina z izpuščaji.

petra a -> RE: POZOR- ŠKRLATINKA!!!! (18.4.2008 23:10:24)

v borovniškem vrtcu ima tudi ena enota škrlatinko

Stran: [1]