Žele (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


pinki* -> Žele (16.4.2008 22:33:42)

Gledam recepte za torte na kulinariki in v mnogih piše žele. Sicer vem kaj je to[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image], amapk ne vem kako ga pripraviti (npr. iz jagod) in kakšna je razlika med želatino in želejem.

Prosim za kakšen recept ali nasvet.

dankešun. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (16.4.2008 22:35:36)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




nuala -> RE: Žele (17.4.2008 10:32:00)

Mene so Angleži čisto navdušili z njihovim želejem. Nobena otroška zabava ali nedeljsko ta boljše kosilo ne mine brez njega.
Pri nas se dobi že pripravljena zmes, lahko pa narediš takole.
1. Kupiš želatino v listih ali v prahu.
Sadni sok, npr. višnjev. Ali pa vloženo sadje npr, višnjev kompot.
2. Želatino namočiš v hladno vodo ali sok ( glej navodila ).
3. Višnjev kompot precediš.
4. En del ga ( lahko z dodatkom sladkorja )  zavreš. Takoj ko zavre odstaviš in zmešaš vanj namočeno želatino. Mešaš, dokler se vse ne stopi. Dodaš ostanek kompota ( na količine moraš gledati sama, glede na navodila na želatini ). Spet dobro premešaš. Zliješ v lepo, najbolje stekleno posodo in streseš noter višnje. Ohladiš, postaviš za nekaj ur v hladilnik.
5. Serviraš s stepeno smetano, ali s kakšnimi maslenimi piškotki, ali samega.

No, delaš lahko z raznoraznim sadjem, uporabi pa bistri sadni sok ( jabolko, češnja, grozdje ) in dodaj kakršnokoli narezano ( kuhano ali surovo ) sadje. Breskve, jagode, jabolka, grozdje, ...




kazi -> RE: Žele (17.4.2008 12:37:27)

Kot je napisala Nuala.. jaz bi še samo dodala, da se pri želiranju nikoli ne uporabi ananasa ali kivija, ker njune kisline preprečijo proces želiranja.




Stran: [1]