|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Kdaj ste nazadnje videli pridnega otroka ...
16.4.2008 20:27:08   
Jutra
IZVIRNO SPOROČILO: Pobalami
Je pa preveč pesimističen.Starši se vse bolj zavedajo pomena prave vzgoje (pogovarjanje o tem, menjava mnenj na internetu, vse več je tudi novih izdaj knjig o vzgoji - se mi zdi da je bila nekaj let kar luknja).

Tega zavedanja in branja knjig je danes absolutno preveč! V praksi je pač tako, da je danes premalo časa, ki ga družina preživi skupaj, premalo komunikacije in premalo doslednosti, reda, pa preveč materialnih dobrin.

Posledično se lahko res sfuzla otrokom, ko pridejo v najstniška leta. To, da so bili prej pridni in kao lepo vzgojeni ne odtehta, kot sem že omenila, časa, komunikacije in povezanosti v družini.

Naj bo lep ta dan, bodi nasmejan:)

(odgovor članu Pobalami)
Neposredna povezava do sporočila: 26
16.4.2008 20:32:24   
Jutra
IZVIRNO SPOROČILO: mika
ma, se mu oprostiuser posted image , ker še ni starš.....sem bila pa jaz enakega mnenja, dokler nisem postala mama, tako da ga razumemuser posted image

Najprej mora imeti človek izoblikovan svetovni nazor in vrednote. Potem je pa to temelj za tvoje odnose z bližnjimi, odnos s partnerjem in podlaga za vzgojo otrok. Itak pa je res, da se potem skozi prakso še marsičesa naučiš in seveda prilagodiš svojim pogledom vzgoje.

Verjamem, da bo ta tip dober foteruser posted image

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 27
16.4.2008 20:35:32   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Jutra

Je pa preveč pesimističen.Starši se vse bolj zavedajo pomena prave vzgoje (pogovarjanje o tem, menjava mnenj na internetu, vse več je tudi novih izdaj knjig o vzgoji - se mi zdi da je bila nekaj let kar luknja).

Tega zavedanja in branja knjig je danes absolutno preveč!

Ni ga prevec, ce pade na dobro podlago.

Prevec lahko samo zaupas knjigam...in premalo sebi.

(odgovor članu Jutra)
  Neposredna povezava do sporočila: 28
16.4.2008 20:36:47   
Jutra
IZVIRNO SPOROČILO: Ankica
Nevzgojenost oz. popuščanje je videti že pri zelo majhnih otrocih, pri dveh, treh letih, ko otrok vrže npr. knjige po tleh, pa starši ne ukrepajo, ko starši namesto otroka pospravljajo igračke, ko starši otrokom ustrežejo v vskai želji,... ko mu ne postavljajo že v tako majhni starosti nobenih omejitev. 

Sicer pa bo avtor, tako kot smo vsi ostali, ko smo postali starši, ugotovil, da je vzgoja veeeliko težja, kot si sedaj predstavlja user posted image .

Se strinjam.user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 29
16.4.2008 20:39:46   
Anonimen
Mislim da število zafiksanih, zapitih mladostnikov in tridesetletnikov priča o tem, da vzgoja generacije naših staršev niti ni bila tako zelo uspešna, kot morda izgleda. 

Izgleda komu? Njim? Nam? Imam obcutek, da se v pomanjkanju lastne samozavesti bolj sami zanasamo na "dober stare case" kot se s svojo vzgojo "hvalijo" nasi starsi. Moj obcutek.

(odgovor članu Seven*)
  Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: Kdaj ste nazadnje videli pridnega otroka...
16.4.2008 21:28:34   
Rubin.
Vem, da je lahko pametovati, če nimaš svojih otrok.

Ko jih bo imel, ali bolje ko bodo stari 15 let, pa ponovno napiši kakšen članek.

Bi rekla samo to, ko bi se drugi toliko ukvarjali z svojimi otroci, kot se s tujimi, bi že veliko naredili.

Ja pa vzgojiteljic/vzgojitelji, pa učiteljice/učitelji so pa res ubogi, ko imajo tak hud poklic. Ja minili so tisti časi, ko so se učenci bali učiteljev, zaradi telesnih kazni, je bilo laže a, ne?

Bom navedla samo en primer iz naše o.š., v 7. razredu smo dobili drugo učiteljico za slovenščino, ki je znala predmet narest zares zanimiv in drugačen (jaz sem celo nekaj časa razmišljala, da bi šla študirat slovenščino user posted image ) in ni imela pri urah nobenih problemov, vsi smo radi sodelovali, nekako nepošteno do nje bi se počutili, če bi klepetali ali ne delali nalog, skoraj vsem se je ocena popravila za na višje. Prav žal nam je bilo, da je naslednje leto "tastara" prišla nazaj.
Predmet narest zanimiv, verjamem da ni lahka naloga, ampak če se potrudiš tudi uspeh ne izostane.

Zadnje čase pa se samo jamra vsepovsod, kakšni so otroci. Tudi jaz sem jih v mojih "vzgojiteljskih" letih, kar nekaj čuvala, pa vem, da je dolgčas najhujši sovražnik. Pri meni niso imeli časa, mislit na oslarije user posted image .

Članka pa sploh ne bom komentirala, ni vredno.

(odgovor članu karmy)
Neposredna povezava do sporočila: 31
16.4.2008 21:30:43   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Rubin.

Bi rekla samo to, ko bi se drugi toliko ukvarjali z svojimi otroci, kot se s tujimi, bi že veliko naredili.

Imas prav :).

(odgovor članu Rubin.)
  Neposredna povezava do sporočila: 32
16.4.2008 21:35:31   
Anonimen
Bom navedla samo en primer iz naše o.š., v 7. razredu smo dobili drugo učiteljico za slovenščino, ki je znala predmet narest zares zanimiv in drugačen (jaz sem celo nekaj časa razmišljala, da bi šla študirat slovenščino user posted image ) in ni imela pri urah nobenih problemov, vsi smo radi sodelovali, nekako nepošteno do nje bi se počutili, če bi klepetali ali ne delali nalog, skoraj vsem se je ocena popravila za na višje. Prav žal nam je bilo, da je naslednje leto "tastara" prišla nazaj.

Moram komentirat...user posted image .

Nam so zamenjali razrednicarko v sestem razredu osnovne sole. In smo preko poletja postali razred divjakov in nemogocih in nevzgojenih otrok (kar pri teh letih ni tezko...).

Ko mi je enkrat to njeno negodovanje in nemogoci komentarji presedlo, sem ji povedala, da kakrsna razrednicarka, taksni ucenci.

Tisto leto sem imela biologijo (ki jo je ucila) stiri, ampak naslednje leto smo dobili "staro" in fenomenalno razrednicarko nazaj. In smo cez noc postali normalni najstniki. Cudno.

Tako da....ni bila stran vrzena ucna ura biologije user posted image .

(odgovor članu Rubin.)
  Neposredna povezava do sporočila: 33
16.4.2008 21:45:26   
Olivija
IZVIRNO SPOROČILO: karmy

...ali kako so starši zavozili celo generacijo
Sem našla en super Blog, kjer govorijo o nemogočih otrocih... fajna stvar za prebrat user posted image  
, In starši, ki jim ni jasno, da njihova štirinajstletna hčerka nima kaj iskati zunaj po enajsti uri zvečer, so zame slabi starši. Starši, ki bodo svoji hčerki pomagali, da postane bitje, ki ga bo zanimal samo puder.  Prav tako slabi  so zame starši, ki svojega petnajstletnjega sina puščajo samega na morje. Samega in takega, da lahko počne kar se mu zahoče.

še dobro, da se moji starši niso držali tega. user posted image   Je bilo pa tako, dokler je bilo v šoli vse ok, sva lahko hodile ven kolikor sva želele.

Morje pri 15 - imam tudi lepe spomine. Pa še štopali smo skoraj vsak vikend v Portorož.

(odgovor članu karmy)
Neposredna povezava do sporočila: 34
17.4.2008 9:58:01   
mika

IZVIRNO SPOROČILO: mika
ma, se mu oprostiuser posted image , ker še ni starš.....sem bila pa jaz enakega mnenja, dokler nisem postala mama, tako da ga razumemuser posted image

Najprej mora imeti človek izoblikovan svetovni nazor in vrednote. Potem je pa to temelj za tvoje odnose z bližnjimi, odnos s partnerjem in podlaga za vzgojo otrok. Itak pa je res, da se potem skozi prakso še marsičesa naučiš in seveda prilagodiš svojim pogledom vzgoje.

Verjamem, da bo ta tip dober foteruser posted image

bi dodala, da sem bila včasih mnenja, da je popolnoma vse odvisno od staršev. danes nisem več, ker so me prepričali primeri, ki dokazujejo nasprotno.

drugače pa sem imela dobro prakso pri moji 11let mlajši sestri. moja starša sta ga biksala z metodo ne smeš in moraš, sem jima pa dokazala, da se da brez zahtevanja in prepovedi s sestro lepo pogovorit, tako sta to metodo opustila.

z AP vzgojo imam toliko skupnega, da znam prisluhnit svojemu otroku, tako kot sem nekoč sestri, kar pa ne pomeni, da je naše življenje 100% prilagojenjo njej. seveda je v veliki meri, ker je še majhna, se pa zna tudi ona lepo prilagodit.

seveda delamo in bomo še delali napake, pomembno je, da jih vidimo in jih skušamo popravit.

(odgovor članu Jutra)
Neposredna povezava do sporočila: 35
17.4.2008 9:59:04   
Pobalami

Tega zavedanja in branja knjig je danes absolutno preveč! V praksi je pač tako, da je danes premalo časa, ki ga družina preživi skupaj, premalo komunikacije in premalo doslednosti, reda, pa preveč materialnih dobrin.

Absolutno preveč bi bilo, če bi se samo s tem ukvarjal in prebral vse. Glede na to, da se ne rodiš z znanjem ti knjiga samo pomaga. In čisto prav imaš, premalo je časa in komunikacije. Zato pa hočem vedeti, kako naj ta čas, ki ga imam čimbolje izkoristim in komuniciram predvsem tako, kot je to primerno za otrokovo starost. Ker s tem znanjem se nisem rodila. Pri tem ni pomaga dobra knjiga, razumeti kaj je pri določeni starosti smiselno pričakovati in kako komunicirati. Ampak kot je napisala mič, knjiga ti mora biti pripomoček in ne glavno vodilo.

Se z vsem strinjam z mišni. Privzgojiti je treba spoštovanje, dobre delovne navade in samostojnost. Glede na otrokovo starost in glede na čas, ki ga imaš. Zdi se mi, da starši preveč pričakujejo od svojih otrok. In s tem, ko mu privzgajajo del. navade, ko za to še ni dovolj star in zrel izgubljajo čas in so zraven še sami zafrustrirani. Razlagajo otroku stvari, ki jih ne razume.

Za preveč materialnih stvari se strinjam.

(odgovor članu Jutra)
Neposredna povezava do sporočila: 36
17.4.2008 21:52:34   
digi
Evo kot rečeno se strinjam z bistvom in tudi po malem z vsem v članku... tiste, ki pa menite, da se ne strinjate pa premslite kako se bi odzvale na članek, če bi bil napisan na strokovni ravni, s  številnimi tujkami in z manj osebnim in direktim načinom..... takrat pa bi bil zakon in biblja domauser posted image
Res je tudi, da otroci istih staršev niso isti itd., ap da so eni v neurejenih okoljih postali super, samo sorry, sem mama in moj otrok me lahko vrti okrog prsta, pri 12, 13, 14-ih pa mi ne bo plazil okrog, pa učitelja bo vikal itd..... to so osnove.... pa če bo žleht v šoli ne bom letela v šolo učitelja nadirat in mu grozit s tožbo, če bo dobil cvek se bo učil, če bo kradel jih bo dobil po prstih, če bo grdo govoril bo stal v kotu itd..... to so osnove in ne vojaška šola.....
saj ne bo vstajal ob 4-ih, delal sklece, ne bo tepen dan na dan (tepen v narekovajih), ne bo vikal mene in svojega očeta, dobil bo igračo, lahko bo šel k sošolcem na obisk itd.... čisto običajne otroške zadeve in čisto normalne in logične starševske meje..... Kdor se pa ne strinja, se pač ne strinja...... Tip je samo direkt povedal, da starši naj ne jamramo, če smo predvsem sami zafurali!!!!!!!!

Irgendwie, irgendwann, irgendwo...

Timon ti si moj sonček!!!

(odgovor članu Jutra)
Neposredna povezava do sporočila: 37
18.4.2008 8:24:31   
Pobalami
To kar si napisala o strokovnosti lahko zase rečem, da ni vse zakon . Celo škodljivo je. Čisto po naključju sem dobila knjge: Kako vzgojiti fanta. Že naslov mi je čisto mimo, ko pa prebereš da ima avtor tri hčere in nobenega sina je pa sploh sumljivo user posted image .

Mene pri članku moti, ker je napisan tako črno-belo. Včasih je bilo vredu, zdaj pa ni.

(odgovor članu digi)
Neposredna povezava do sporočila: 38
19.4.2008 0:00:15   
tinas
nisem brala vseh odgovorov, bi pa rada nekaj povedala kar sem enkrat slišala na TV. In sicer je ena psihologinja govorila o vzgoji in pojavu vedno večjega kriminala med mladostniki. Rekla je, da vsak otrok v življenju potrbuje meje, da jih prestopa. to je faza odraščanja. in če so meje postavljene zelo ohlapno ali pa jih sploh ni, mora otrok delati res zelo hude stvari, da prestopa te meje. lahko pa so taki izpadi namnjeni vzbujanju pozornosti. če starši res nimajo časa za svoje otroke, ta naredi vse, da pritegne nihovo pozornost. pa četudi 'slabo'.
menim, da nas permisivna vzgoja ne bo pripeljala nikamor, to pa še ne pomeni, da moramo otroke tepsti in kaznovati vsepovprek. otrok vsekakor potrebuje starše, ki ga morajo naučiti kaj je prav in kaj ne, prijatelje bo našel drugje!

(odgovor članu Pobalami)
Neposredna povezava do sporočila: 39
19.4.2008 0:27:15   
Marogica
se kar strinjam z Jutrinimi odgovori. Čisto.

p.s. Jutra...lep pozdravček tebi in možuuser posted image

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu tinas)
Neposredna povezava do sporočila: 40
19.4.2008 0:59:03   
nejcko
Jaz pa mislim, da je dandanes vse preveč teoriziranja okoli vzgoje; da je vzgoja vse preveč postala predmet znanosti, kar nujno vodi v absurd. In dnašnji otroci so rezultat te absurdnosti.
Mnenja sem, da smo danes starši mnogo mnogo preveč izpostavljeni medijskim pritiskom tudi na področju vzgoje, in enako, kot se obnašamo v supermarketu, se obnašamo pri vzgajanju naših otrok. Hočemo imeti VSE, hočemo imeti NAJBOLJŠE, hočemo imeti ČIM VEČ, hočemo izpasti ČIM BOLJŠI IN ČIM LEPŠI ... Ampak vse je samo umetno ustvarjeno, spropagirano, super embalaža - znotraj praznina. Vse je le ideal - popolnost, ki je v realnosti ni.
Starši se danes obremenjujejo/-mo samo še s tem, ali smo dobri starši, ali sledimo (modnim) smernicam vzgoje, ali naši otroci ustrezajo standardom, lepim in bleščečim izdelkom na polici ... da se lahko tolčemo po prsih: poglej, jaz pa vozim bmw-ja (moj otrok je pa pameten), jaz pa imam lepo hišo (moj otrok je nadarjen), jaz pa imam najmodernejše pohištvo (moj otrok pa je lepo vzgojen), jaz imam pa versacci hlače (moj otrok hodi na gimnazijo/ta in ta faks) ... In smo vsi srečni, ker nas sosed vidi, kako brazskrbo srkamo kavico v nedeljo pri najboljšem sosedu (da imamo "boljšega" otroka kot oni) ali pa smo zamorjeni , ker  gremo lahko samo še v soboto v Lidl po špežo in nas sosed vidi, kako tovorimo izdelke žnj kategorije domov (naš otrok ne blesti na škofijski gimnaziji) ...

Smo morda mi neumni? Smo bebci? Smo sami zakompleksanci, zapiteži, lenuhi? So mar bebci naši starši? So čustveni invalidi, kreteni brez primere, na stopnji, njižji od živalske? Kajti prav mi, MI, naši starši, naši stari starši smo produkt vzgoje nekega časa. In po aksiomu AP staršev (nič, kar ni AP, ni dobro, torej je vse, kar ni AP, slabo), je torej nujno, da smo vsi bebci, čustveni invalidi, zafrustriranci itd.
Ja, eni so, večina jih pa ni. Enako je z našo generacijo - eni smo , večina nas pa ni ... enako bo z generacijo naših otrok ... če jim bo čas naklonjen.
A čas nam je vse manj naklonjen. Včasih se je nakupovalo med tednom, nato še v soboto dopoldne ... zdaj že do nedelje popoldne. Čas nam ni naklonjen, ne nam ne našim potomcem. In če ni časa, se mudi ... in če se mudi, smo tečni in živčni ... in če smo tečni in živčni, smo neprijazni, nasilni ...

Našim dedkom in babicam se ni mudilo, ni se mudilo niti našim staršem, tudi nam se ni ... do nedavna ... zdaj pa se nam tako mudi ujeti popolnost (ki je v realnosti sploh ni!) ... le kako se bo oz. se že mudi šele našim otrokom. Ujeti popolnost, ki je ni.

Vzgoja je samo del življenja, le-to pa je skrajno nepredvidljivo ... čas je tisti, ki žre svoje otroke. Tudi naše otroke bo požrl ... slej ali prej.

(odgovor članu tinas)
Neposredna povezava do sporočila: 41
19.4.2008 19:32:53   
Jutra
IZVIRNO SPOROČILO: Marogica

se kar strinjam z Jutrinimi odgovori. Čisto.

p.s. Jutra...lep pozdravček tebi in možuuser posted image

Pozdrave tudi na vaš konecuser posted image

Bomo letos spet šli kaj na Lent, pa brez PIZZE NE BO ŠLO! Mnjamiuser posted image

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 42
20.4.2008 15:55:14   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: nejcko

Mnenja sem, da smo danes starši mnogo mnogo preveč izpostavljeni medijskim pritiskom tudi na področju vzgoje, in enako, kot se obnašamo v supermarketu, se obnašamo pri vzgajanju naših otrok. Hočemo imeti VSE, hočemo imeti NAJBOLJŠE, hočemo imeti ČIM VEČ, hočemo izpasti ČIM BOLJŠI IN ČIM LEPŠI ...

Probelm ni v medijskem pritisku; tezava je v plodnosti tal, na katera ta pritisk pade.

Cemu v reklamam verjamemo, je nasa stvar, ne stvar reklame.

(odgovor članu nejcko)
  Neposredna povezava do sporočila: 43
20.4.2008 21:00:46   
Primoza

Našim dedkom in babicam se ni mudilo, ni se mudilo niti našim staršem, tudi nam se ni ... do nedavna ... zdaj pa se nam tako mudi ujeti popolnost (ki je v realnosti sploh ni!) ... le kako se bo oz. se že mudi šele našim otrokom. Ujeti popolnost, ki je ni.

Seveda alternativa pa je, da Slovenija postane neke vrste Burkina Faso sredi bele Evrope. Ne smemo pretiravati z klicom nazaj k naravi, ker smo vsi skupaj ujetniki nekega drugega časa. Alternativa je pa le adaptacija ali pa tisto zgoraj napisano.

< Sporočilo je popravil Primoza RR -- 20.4.2008 21:01:58 >

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 44
21.4.2008 0:31:19   
nejcko
IZVIRNO SPOROČILO: Primoza RR

Seveda alternativa pa je, da Slovenija postane neke vrste Burkina Faso sredi bele Evrope. Ne smemo pretiravati z klicom nazaj k naravi, ker smo vsi skupaj ujetniki nekega drugega časa. Alternativa je pa le adaptacija ali pa tisto zgoraj napisano.

Saj ni finta zdaj v tem, da bi se mogli vračati nazaj, sploh ne. Finta je v tem, da danes vzgajamo svoje otroke v duhu današnjega časa, ki gotovo ne bo čas naših otrok, če me razumeš. Naši otroci bodo odrasli osebki v nekem popolnoma drugem času, kot je današnji, in mogoče jim "bistroumnosti" sodobne vzgoje sploh ne bodo  nič koristile , prav nasprotno, lahko jim bodo celo škodile.  Tako ali tako pa je  najmanj kot 50%  človekovega obnašanja odvisnih od  karakterja osebe (po mojem mnenju), tako da  ...

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 45
21.4.2008 0:33:40   
nejcko
IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

Mnenja sem, da smo danes starši mnogo mnogo preveč izpostavljeni medijskim pritiskom tudi na področju vzgoje, in enako, kot se obnašamo v supermarketu, se obnašamo pri vzgajanju naših otrok. Hočemo imeti VSE, hočemo imeti NAJBOLJŠE, hočemo imeti ČIM VEČ, hočemo izpasti ČIM BOLJŠI IN ČIM LEPŠI ...

Probelm ni v medijskem pritisku; tezava je v plodnosti tal, na katera ta pritisk pade.

Se absolutno strinjam. Zato pa jaz vedno pravim: po (lastni kmečki) pameti in čim dlje od tega, kar je trenutno in. Ker moda se itak danes menja hitrje kot gateuser posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 46
21.4.2008 11:48:00   
BaNeLa

Posledično se lahko res sfuzla otrokom, ko pridejo v najstniška leta. To, da so bili prej pridni in kao lepo vzgojeni ne odtehta, kot sem že omenila, časa, komunikacije in povezanosti v družini.
..

S tem se pa 100% strinjam. Moja vzgoja je lahko rečem dosledna, moj hči me uboga na prvi NE in ve, da z izsiljevanjem ne bo nikamor prišla....VE zakaj sem rekla ne, ker sem ji to menda dolžna razložit, da razume...ve kaj so njene dolžnosti in kaj se od nje pri 7 leth pričakuje....zna reči prosim in hvala vedno in ne samo, če se jo spomni na to...Imela je nekaj problemov, ki so bili posledice družinskih razmer (bratec je prizadet) in sva nekaj časa hodili k psihologinji in tudi v šoli sem z učiteljicama zelo dobro sodelovala, pa je šele v prvam razredu. Poanta je bila, da se je meni zdelo, da je nekaj narobe, pa nisem vedela kaj, drugi so smatrali, da itak pretiravam, ker je ona "pač tak  karakter"....in kaj se je izkazalo: JAZ in samo jaz sem tsta, ki sem ga nekje polomila - nevede, saj se mi je zdelo pač ok se ukvarjat s sinom več kot z njo.... - in se premalo posvetila njej v smislu mojega časa njej....torej je bilo z mano nekaj narobe ....Thank God, da smo to uredili in spoznali kje je tista mala (za mnoge zanemarljivo) napakica, ki sem jo kot starš naredila in se je sedaj zavedam in jo popravljam....zelo uspešno....

Torej....vzgoja gor ali dol....še vedno sem mnenja, da brez časa za otroka, brez dobre komunikacije z njim lahko zavozimo na celi črti, sploh ob tempu življenja, ki je danes....starši smo tisti, ki rabimo kdaj kakšne "brce" , da se zavemo, da otrok ne rabi samo najnovejš igrače, da bo srečen in pameten mladostnik in nato odrasel človek....

Vidim in opazujem današnje mlade starše.....otroci so bogovi in njim se je potrebno prilagajat...HALO? Malo več avtoritete pa res ne škoduje ali pač?

(odgovor članu Jutra)
Neposredna povezava do sporočila: 47
21.4.2008 12:35:06   
Pobalami
Banela, dobro si tole napisala in rešila zadevo.

Edino kar bi jaz dodala je to da vzgoja ni samo to, da otroka naučiš kako se vede, obnaša in uboga, ampak tudi to kar si ti napisala, kako si se prilagodila svoji punčki. Da si ugotovila kaj ji manjka in to rešila. Kako si to ugotovila je čisto vseeno, pomembno je da si.

Otrok rabi poleg osnovne potrebe hrane, še ljubezen in varnost (sem pozabila kdo je to piramido potreb sestavu - ampak je resnična). Če tega nima, je lepo obnašanje (kaj je pojmovano pod vzgojo, lepo obnašanje) čisto brez pomena. Kdor otroku ne daje varnosti, ljubezni (to je tudi časa in komunikacije), da otrok VE da ga imajo starši radi in da ga razumejo ni naredil nič, ne glede na metode, ki jih uporablja.

Preveč restriktivne metode zato niso vredu, ker otroka premalo "poslušajo", važno je kar rečejo starši. Prav tako, kot si napisala tudi premalo avtoritete ni vredu, ker otrok sam zase še ni sposoben odločati, to pa mu tudi ne daje občutka varnosti.

Meni je res špica revija Otroci (in še zastonj je). In v zadnji številki piše:"Pogovorite se s svojim otrokom, prisluhnite mu, posvetite se mu, in mu dajte ljubezen, podporo in občutek varnosti - to bo rešilo vsako težavo".

(odgovor članu BaNeLa)
Neposredna povezava do sporočila: 48
21.4.2008 18:48:25   
Anonimen

Finta je v tem, da danes vzgajamo svoje otroke v duhu današnjega časa, ki gotovo ne bo čas naših otrok, če me razumeš. Naši otroci bodo odrasli osebki v nekem popolnoma drugem času, kot je današnji, in mogoče jim "bistroumnosti" sodobne vzgoje sploh ne bodo  nič koristile , prav nasprotno, lahko jim bodo celo škodile.  

Tukaj se drzim besede neke kolumne iz Sp (avtorja vec ne vem).

Umetnost meditacije ni meditacija, ampak mir, ki ga clovek ohrani v turbulentnosti vsakdanjika. Enako bi rekla za vzgojo.

(odgovor članu nejcko)
  Neposredna povezava do sporočila: 49
21.4.2008 18:49:18   
Anonimen

IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

Se absolutno strinjam.

Hmmmmmmmmmmm user posted image .

Ne vem, ce je to dobro, da se strinjava...user posted image user posted image  user posted image

(odgovor članu nejcko)
  Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Zato bi se morali otroci več igrati
Igra spodbuja otrokov razvoj, od ustvarjalnosti in motoričnih spretnosti do logičnega razmišljanja in socialnih veščin. ...
Zdrava črevesna mikrobiota
Črevesje in pljuča medsebojno delujeta dvosmerno prek črevesne mikrobiote, njenih presnovnih produktov in imunskega sist...

Jaslice ali varuška
пеперутка16

Bi otroka raje vpisali v vrtec ali najeli varuško?