sasa84
|
To je pa res nenavadno, da ti bodo kar 4 naenkrat pulili Moja izkušnja: lani poleti naj bi mi spulili 2 modrostna zoba, vendar se je zdravnik raje odločil samo za enega (desno zgoraj), da bom videla kako to sploh izgleda. Moram reči, da nisem imela nobenih težav niti s krvavenjem niti z otečenostjo. Jedla sem malce težje, drugače pa je bilo vse OK - tudi, ko so mi odstranili šive. Potem so me naročili maja letos za izpulitev dveh modr.zob - enega levo zgoraj, drugega spodaj. Spet mi je hotel izpuliti samo enega, ampak sem vztrajala pri obeh (ker sem se pač psihično pripravila na to:) ). Še najdlje je trajalo, da je anestezija prijela, vse ostalo je bilo končano v pol urce. Malo zareže, izpuli in zašije. Nič takega. Problem je nastal, ko mi je anastezija popustila in je bolelo kot hudič. Vzela sem nekaj lekadolov (aspirina NE smeš vzeti, ker povzroča, da se ti kri ne strjuje...) in dajala sem si obkladke. Kri mi je tisti dan tekla še kar nekaj časa in sem klicala v ambulanto, kjer mi je sestra priporočila, naj si dam med zobe gazo in rahlo ugriznem vanjo, dokler krvavitev pač ne preneha. Drug dan je bilo bolje, vendar sem bila precej zatečena. Priporočam rahlo spiranje z mlačnim, skoraj hladnim kamiličnim in žajbljevim čajem, izmenjaje (brez sladkorja seveda) in obkladke (sama sem si jih naredila tako, da sem v jogurtovem lončku zamrznila kamiličin in žajbljev čaj in si potem s tem masirala lice). Zdaj je 7mi dan in otekline skoraj nimam več in tudi jem normalno, sicer ne na tisti strani, kjer so mi pulili zobe. Sem pa svojega zdravnika vprašala koliko časa naj bi oteklina trajala in mi je odgovoril, da približno 6-12 dni. Aja, pa še to. Lahko ješ sladoled (priporočam sladoled na vodni osnovi, ker mlečne bakterije preprečujejp celjenje) - jaz sem pribl. 3 dni jedla samo sladoled in juhe, ki pa ne smejo biti prevroče. Dobro je tudi, da ta čas ne kadiš in ne ješ pekoče in vroče hrane. Seveda je dobro, če kljub temu skrbiš za ustno higieno - poleg ščetkanja vsaj še ustna voda, ki dezinficira (jaz imam pearl drops 3v1) - meni je blazno pomagalo, saj me je pri ščetkanju precej bolelo, da o nitkanju sploh ne govorim - raje niti poskusila nisem, že zato, ker sem težko odpirala usta in še bala sem se, da bodo šivi popustili. Poskusi se dogovoriti, da bi zaenkrat pulila samo 2 na eni strani, kasneje pa še ostala 2, sploh če ni take krize, da bi lahko počakala še nekaj mesecev. Želim ti veliko sreče in da bi se vse izteklo tako kot je treba
|