Rubin. -> RE: Navajanje na kahlico (19.4.2008 19:00:21)
|
kako naj navadim svojo 2,5 letno hčerko na kahljico oz. školjo. Nikakor. Ko bo zrela za to bo že šla sama. Če pustiš otroku dovolj časa opravi vse sam. Tako je z plazenjem, hojo, opravljanjem velike in male potrebe, hranjenjem, oblačenjem, govorom,... V bistvu ga ni potrebno tega učit, to so primarne stvari, ki jih osvoji z posnemanjem in ko je njegov čas usvoji tudi to. Jaz npr. moje male miss nisem nikoli učila hodit in je sama shodila z 12 meseci, prav tako se je sama naučila ravnati z žlico in vilici in pri 2,5 letih zelo lepo je. Obleče in obuje se sama. Lepega dne se je odločila, da ne bo imela več pleničke, da hoče sp. hlačke in od takrat nimamo čez dan več plenice. Nastavek na wc-ju je sicer poznala, ker sem ji ga že prej pokazala, nisem je pa učila ali vadila z njo da mora nanj hodit lulat. Vprašala sem jo, če gre lulat je rekla ja in sem jo posadila nanj. Sedaj, ko začuti, da jo tišči, reče mama lulu in že greva lulat. Otrok opazuje in se uči, v bistvu se lahko teh osnovih stvari nauči s posnemanjem. Z siljenjem samo zaviramo naravni proces odraščanja. Edini nasvet, ki ti ga lahko dam je: pusti času čas, dovoli otroku, da dozori. Noben otrok nima problema z navajanjem na kahlico, problem imamo starši, ker smo neučakani, otrok sam že ve kdaj je pravi čas.
|
|
|
|