33 teden in miljon vprašanj (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

portugalka -> 33 teden in miljon vprašanj (14.4.2008 15:03:19)

1. nosečniški pas in trebušne mišice: a ima katera izkušnje s tem? sama imam namreč malce razmaknjene trebušne mišice in me zanima, kaj to pomeni potem za porod ? težje, lažje, nemogoče?
zelo pogosto imam tudi občutek, da mi bo otrok vn padu - imam velik pritisk, trd trebuh zelo nizko spodaj, prav v nivoju sramnih kosti, kot bi mi dol zlezu v celoti - predvsem med sprehodom in dnevnim delom na nogah
dodatno me občasno tudi neprijetno špika v nožnici.... kaka ideja? G je doslej govorila, da ni nič narobe

2.kakšni pregledi me še čakajo pri G in kdaj začneš na preglede hodit kar v porodnišnico in ne več k svoji G? kdaj se začne malce bolj preverjati zaprtost MV? a je možen še kak UV?

3. kdaj se otrok dokončno obrne v svojo lego in kako to G ugotovi, če pa ni več UV pregleda?

4. katere vložke naj bi si prinesla s seboj v porodnišnico (LJ)? vse kar so nam povedali je to, da "največje, kar obstajajo na tržišču" - berem pa, da to ne drži
ampak predvsem pomeni vložke VIR (always ne, ker imajo na dnu plastično zaščito, kar lahko privede do vnetij, oz. pač koža ne diha, ipd?) Torej kaj naj kupim?
in kaj pomeni v porodnišnici prve dni "redno menjanje vložka" ? a moram vsake pol ure na WC tekat in preverjat, kaj se dogaja, al kako?
nekatere punce pravijo, da ti prve dni (koliko časa je to?) kar tetra plenice fizično potisnejo med noge? drži?

hvala  za odgovore
lp

gaja27 -> RE: 33 teden in miljon vprašanj (14.4.2008 15:42:16)

Hoj,
nimam odgovorov, imam pa vprašanje. Kako pa izgledajo razmaknjene trebušne mišice? Jaz mam tudi vse čudno na desni strani - kar neke "klobase", pa ne vem al je to to.

kristinaj -> RE: 33 teden in miljon vprašanj (14.4.2008 15:44:11)

z  nosečniškim pasom nimam izkušenj

da otrok dol pritiska je povsem normalno....jaz sem se med sprehodi morala ustavit da je minilo in sem lahko nadaljevala..rodila sem pa teden po roku..

v porodnišnico oz. pri nas hodimo v aprn, greš na dan pdp in nato vsak naslednji dan...tam ti tudi pregledajo MV

UZ boš imela mogoče pred porodom

kako je otrok obrnjen g ugotovi z vaginalnim pregledom..... kdaj se otrok obrne pa nimam pojma....

jaz sem imela roza vir in so čisto dovolj skupaj s tetra plenico :=)))... v porodnišnici boš za menjavo uporabljala tetra plenico, nanjo vložek, vse skupaj pa bodo skupi držale mrežaste gate...... kako pogosto se menjavajo sem pa pozabila......ni pa treba na vsake pol ure....ko sem domov prišla sem pa pod vir dala navaden vložek...... in tudi čišča ni več tako močna....

srečno...

benika -> RE: 33 teden in miljon vprašanj (14.4.2008 16:21:05)

1. nosečniški pas in trebušne mišice: a ima katera izkušnje s tem? sama imam namreč malce razmaknjene trebušne mišice in me zanima, kaj to pomeni potem za porod ? težje, lažje, nemogoče?
zelo pogosto imam tudi občutek, da mi bo otrok vn padu - imam velik pritisk, trd trebuh zelo nizko spodaj, prav v nivoju sramnih kosti, kot bi mi dol zlezu v celoti - predvsem med sprehodom in dnevnim delom na nogah
dodatno me občasno tudi neprijetno špika v nožnici.... kaka ideja? G je doslej govorila, da ni nič narobe

Kakšne pa so razmaknjene trebušne mišice[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] 
Če ti otroček ful dol pritiska, si omisli nosečniški pas, meni je ful pomagal. Je pa to pritiskanje čisto normalno proti koncu nosečnosti.

2.kakšni pregledi me še čakajo pri G in kdaj začneš na preglede hodit kar v porodnišnico in ne več k svoji G? kdaj se začne malce bolj preverjati zaprtost MV? a je možen še kak UV?

Kako je v LJ s pregledi ne vem, lahko ti napišem za KR. Na dan PDP-ja greš na amnioskopijo (če jo sploh izvajajo) in na CTG, možen je tudi UZ, da preverijo količino plodovnice. Zaprtost MV - meni ga niso merili.

3. kdaj se otrok dokončno obrne v svojo lego in kako to G ugotovi, če pa ni več UV pregleda?

Meni se je v 1[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image] obrnil v 32. tednu, v 2[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image] pa v 18. tednu. Lego otroka G lahko ugotovit s tipanjem tvojega trebuha.

4. katere vložke naj bi si prinesla s seboj v porodnišnico (LJ)? vse kar so nam povedali je to, da "največje, kar obstajajo na tržišču" - berem pa, da to ne drži
ampak predvsem pomeni vložke VIR (always ne, ker imajo na dnu plastično zaščito, kar lahko privede do vnetij, oz. pač koža ne diha, ipd?) Torej kaj naj kupim?

Vir 80 al 90, tiste roza, v glavnem. Jaz sem jih nabavila 8 zavitkov, pa je bilo ravno prav.

in kaj pomeni v porodnišnici prve dni "redno menjanje vložka" ? a moram vsake pol ure na WC tekat in preverjat, kaj se dogaja, al kako?

Ne, sej boš sama videla, koliko boš krvavela. Jaz sem si vložke menjavala na cca. 1h prve 2-3 dni.

nekatere punce pravijo, da ti prve dni (koliko časa je to?) kar tetra plenice fizično potisnejo med noge? drži? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] O bog, pa kaj se vse ne spomnejo. Pri nas to vsekakor ne drži, saj je vložek čisto dovolj. Kako pa potem zgleda, da imaš med nogami čist krvavo plenico?
hvala za odgovore
lp

Anonimen -> RE: 33 teden in miljon vprašanj (14.4.2008 16:26:08)

Mal čekiraj forum, ker se je o tem že veliko pisalo.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Če te kaj zelooo skrbi, je najbolje, da se s vprašanjem obrneš na svojo ginekologinjo. Okrog 37.tedna se večina otrok že obrne v "porodni" položaj, nekateri pa to storijo tik pred porodom. Glede vložkov pa ti sama(pa še nisem rodila) zaradi izkušenj s krvavitvami najbolj priporočam navadne, velike bombažne vložke(Vir)- čeprav ne pijejo tako, kot nap. Always, pa na njih lažje opazuješ krvavitev, količino le te, barvo, pa tud manj možnosti je za vnetje.

portugalka -> RE: 33 teden in miljon vprašanj (14.4.2008 17:57:44)

razširjene mišice pa ugotoviš tako (rekla fizioterapevtka), da
se uležeš na hrbet in se malce privzdigneš (glava +ramena s podlage --> kot bi želela nardit trebušnjake, ampak res počasi in zeloo malo) in takrat se ti v področju popka dvigne trebuh
in tam si narahlo potisneš navpično (pravokotno na trebuh) stegnjene prste roke in "izmeriš" koliko prstov lahko potisneš v trebuh (ob robovih pa čutiš trebušne mišice, prsti pa grejo noter v mehak predel).. naj bi bilo nekako do 4 prste
kar je več, so baje razmaknjene mišice
preveriš svoj zaključet tudi pri G

Netopirčy81 -> RE: 33 teden in miljon vprašanj (14.4.2008 19:40:11)

IZVIRNO SPOROČILO: portugalka

kakšni pregledi me še čakajo pri G in kdaj začneš na preglede hodit kar v porodnišnico in ne več k svoji G? kdaj se začne malce bolj preverjati zaprtost MV? a je možen še kak UV?
Men so zaprtost MV začeli gledati v 35. tednu, ko sem bila poslana na 1. CTG v P. Do 39.tedna sem hodila 1xtedensko na pregled, potem pa na 2 dni, rodila sem 3 dni po PDP.

katere vložke naj bi si prinesla s seboj v porodnišnico (LJ)? vse kar so nam povedali je to, da "največje, kar obstajajo na tržišču" - berem pa, da to ne drži
ampak predvsem pomeni vložke VIR (always ne, ker imajo na dnu plastično zaščito, kar lahko privede do vnetij, oz. pač koža ne diha, ipd?) Torej kaj naj kupim? Na Jesenicah je za vložke poskrbljeno, so pa najboljši VIR 80
in kaj pomeni v porodnišnici prve dni "redno menjanje vložka" ? a moram vsake pol ure na WC tekat in preverjat, kaj se dogaja, al kako? Sej boš vidla. jest sem zamenjala vsakič, ko sem šla na WC, pa tudi vmes, pa ko sem šla pod tuš. Sej čutiš.
nekatere punce pravijo, da ti prve dni (koliko časa je to?) kar tetra plenice fizično potisnejo med noge? drži? Tetra plenice[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Pri nas samo vložek+mrežaste hlačke, ki jih dobiš v P. Zadostuje.

hvala  za odgovore
lp

jajula -> RE: 33 teden in miljon vprašanj (14.4.2008 21:09:42)

približno dva tedna pred PDP mi je G preverjal zaprtost MV, potem  pa tudi en teden po PDP. potem sem itak začela hodit na preglede v P, tam so mi nardil sam CTG in preveril MV.

imela sem le tri UZ-je (prvi, nuhalna in morfologija), torej cca zadnjega cca 4 mesece pred PDP. lego otroka pa G ugotovi s tipanjem trebuha.

nekatere punce pravijo, da ti prve dni (koliko časa je to?) kar tetra plenice fizično potisnejo med noge? drži?
v LJ P nismo meli tetra plenic, dva paketa vir vložkov dobiš in mrežaste gatke, ostalo prineseš s seboj. menjaš pač po filingu.ni nujno da so uni roza vir 80., men so bli teli najboljši
http://b2c.baby-center.si/article.asp?ArticleID=165745
http://b2c.baby-center.si/article.asp?ArticleID=165744

[/quote]

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (14.4.2008 22:33:51)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

tiktak -> RE: 33 teden in miljon vprašanj (15.4.2008 9:11:12)

IZVIRNO SPOROČILO: portugalka

1. nosečniški pas in trebušne mišice: a ima katera izkušnje s tem? ne
2.kakšni pregledi me še čakajo pri G v 36 tednu začneš hodit vsak teden na ctg n kdaj začneš na preglede hodit kar v porodnišnico in ne več k svoji G? na pdp kdaj se začne malce bolj preverjati zaprtost MV? se ne, razen verjetno v primeru kakšnih težav a je možen še kak UV? ni standardno

3. kdaj se otrok dokončno obrne v svojo lego in kako to G ugotovi, če pa ni več UV pregleda? če je na zadnjem pregledu (UZ) obrnjen dol, tako ponavadi tudi ostane[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

ampak predvsem pomeni vložke VIR (always ne, ker imajo na dnu plastično zaščito, kar lahko privede do vnetij, oz. pač koža ne diha, ipd?) Torej kaj naj kupim? VIR-jaz sem imela najprej roza, pol sem pa mal sprobavala
nekatere punce pravijo, da ti prve dni (koliko časa je to?) kar tetra plenice fizično potisnejo med noge? drži? jaz plenice nisem imela, sem pa imela 1 dan 2 vložka, enega za drugim. lahko pa kupiš mislim da se reče vatirance

hvala  za odgovore
lp

TinKiCa1 -> RE: 33 teden in miljon vprašanj (15.4.2008 10:34:52)

Ojla! Ja z vložki je tko ja..dva paketa ti jh pripada, ostalo jih sabo prnesš, ti jih ostali prnesejo ali pa jih kupiš spodaj v trgovinici, jih majo tud! Na začetku sem imela po dva vložka, pa jst osebno sm skoz hodila pod tuš, ker mi je kr vredu vn  tekl! Pa uporabli kar mrežaste hlačke, ker jih vržeš direkt v smeti, sam prej morš za druge težit, ker drgač ti dajo sam ene na dan :) jst sm bla tečna skoz..:) vir jst še vedno uporablam, ker je full razlika od npr. allways..te res dihajo, pa nobenga vonja ni, ne glede na to, da je pač tolk krvi!

Vso srečo![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

katee -> RE: 33 teden in miljon vprašanj (15.4.2008 10:50:20)

1. Trebušne mišice se razmaknejo več ali manj vsem nosečnicam. Jaz sem jih imela razmaknjene za 4 prste. Še sedaj jih imam za kak prst (od porodna je točno 3,5 mesece). Počasi gredo tudi te skupaj. Trebuh je meni stalno otrdeval, še posebaj, če sem bila fizično aktivna (jaz sem na aerobiko hodila še v 6. mesecu, takrat mi je malo trebuh otrdeval). Ampak bolj kot se naprezaš, bolj lahko otrdeva. Spet ne vsem. Da imaš občutek, da ti bo otroček ven padal samo pomeni, da se bližaš zadnji fazi nosečnosti, ko se že pripravlja vse na porod. To imajo vse nosečnice tak občutek. Še huje je, ko se ti otroček že spusti nižje (morda 2, 3 tedne pred porodom). Nič bati, ne bo ti ušel.

2.Kak teden pred PDPjem ti bo G naredila Ctg. Debelino materničnega vratu naj ne bi merili. Meni so ga šele v sprejemni, ko mi je že voda odtekla. V porodni so mi ga tudi tanjšali, ker sem imela še vedno odebeljenega - neprijetno. UZ je meni zadnjega aredila v 33. tednu, ko je pogledala, če se je otrok že obrnil na glavo.

4. vložke v P imaš ves čas na voljo (jaz sem rodila v Lj, pa so nam jih skoz nosili). So pa v takšni zeleni embalaži, in sem jih videla v trgovini, se pa ne spomnim, v kateri. Jaz v porodnišnici svojih nisem rabila. Ne dobiš tetra plenic, samo izgledajo tako. So pa neke "krpe", ogromne in so prav fine, ker so tako velike, ker res ful krvaviš oz. imaš čiščo. In ja, je res, da si veliko na wcju prve dni, ker si moraš konstantno menjavat vložke.

Predvsem pa nič se bati in nič ne kompliciraj! Pa veliko sreče!

Stran: [1]