Pecena jabolka z nutello (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


mojsoncek -> Pecena jabolka z nutello (14.4.2008 12:25:42)

Tale rec mi je danes naredila taksne luste, da je joj...

Sestavine za 4 osebe:
4 velika jabolka, 4 žlice nutelle. 2 žlici pinjol, 5 dag marcipana, jabolcni sok, 1 strok vanilije, maslo, sladkor, cimet  

Priprava:

1. Jabolka operemo, osušimo, jim odrežemo pokrovcke in izdolbemo pešcišce.

2. Nutello zmešamo z razdrobljenim marcipanom in sesekljanimi pinjolami in napolnimo jabolka.

3. Ne preveliko nepregorno posodo premažemo z maslom, potresemo z mešanico sladkorja in cimeta in vanjo na tesno zložimo jabolka. Prilijemo 1 /16 l jabolcnega soka, vse skupaj potresemo s sladkorjem, damo na vsako jabolko košček vanilijevega stroka in v ogreti pecici (180 stopinj) pečemo sladico 30 minut.
 
*Preden jabolka ponudimo, jih nekoliko ohladimo. Tako pripravljena jabolka imenitno teknejo s
pikantnim šodojem: nad paro stepamo 1/8 l marsale z 2 rumenjakoma 1 1 žlicko cimetovega sladkorja, da dobimo gostljato kremo.






pomar*ANČA* -> RE: Pecena jabolka z nutello (14.4.2008 17:26:57)

samo eno vpr: kaj so pinjole? 




NEVA-1 -> RE: Pecena jabolka z nutello (14.4.2008 17:45:21)

ene vrste oreščki, če se ne motim




kaya2007 -> RE: Pecena jabolka z nutello (14.4.2008 18:20:18)

ja, pinjole so taki oreščki, ki rastejo v storžu-jih najdeš tudi pri nas na morju. jih pa drugače lahko povsod kupiš.




mojsoncek -> RE: Pecena jabolka z nutello (15.4.2008 8:53:35)

kot sta ze povedali predhodnici...

Pinjole – Pinus pinea
Poznate pinjole? Če ne, Vas morda prispevek navduši, da poskusite ta slasten prigrizek.

Če se boste kdaj pozno jeseni odpravili v obmorske kraje, le pobrskajte pod pinijo, iglavcem, ki nas razveseljuje s prav posebnimi oreški – pinjolami. Seveda se boste morali malo potruditi, kajti semena skriva trda lupina, ki jo boste morali razbiti, v kolikor si boste želeli privoščiti ta po smoli dišeč prigrizek.

Pinjole vsebujejo skoraj dve tretjini maščob, preostanek pa so beljakovine in precej sladkorjev, kajti so najslajša jedrca takoj za indijskimi oreški. Imajo tudi veliko železa, fosforja, nekatere vitamine skupine B in vitamin E. Zaradi svoje sestave pinjole dobro vplivajo na prebavo in dihalne poti, kar so vedeli že nekateri Indijanci, ki so si z zdrobljenimi semeni lajšali težave s kašljem in prehladi.

Pinjole so primerne za zobanje, dodajamo jih lahko solatam, pripravljamo polivke ali uporabimo v pecivu. Zagotovo pa je najbolj znana njena uporaba v omaki pesto, ki jo poleg pinjol sestavlja še oljčno olje, parmezan in zmleta bazilika.

vir: http://www.trebnik.com/




pomar*ANČA* -> RE: Pecena jabolka z nutello (15.4.2008 16:59:17)

hvala, do zdaj jih nisem poznala. moram pa poskusit ta recept, ker se dobr sliši[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smajl.gif[/image]




Jessy -> RE: Pecena jabolka z nutello (15.4.2008 18:03:59)

Škoda, ker je notri marcipan, ki ga ne maram....morda bi šlo tudi brez njega....
Kje si ti to našla???

Pinjole so tole:
PINJOLE




mojsoncek -> RE: Pecena jabolka z nutello (15.4.2008 20:22:58)

Jessy, ce se ne motim sem ga dobila v enem "paketu" receptov po mailu.

p.s. mislim, da bi slo tudi brez marcipana... glede na to, da se dobro znajdes v kuhinji mislim, da ne bos imela problemov s prirejanjem recepta [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Stran: [1]