mavo
|
Jančika: vidim, da spremljaš kar nekaj tem na forumu. Zdi se mi, da moram spet mal dodati informacij, ker vidim, da je tema vrtcev še kar vroča. Groza, koliko staršev se ubada s tem problemom. Mene že zdaj skrbi, pa imam šele čez teden in pol rok. V glavnem varianta vrtec in varuška ne pride v poštev, ker sva z mojim poročena, imava solidne plače in po izračunu padeva v 6.razred za plačilo vrtca, poleg tega pa še varuško plačat in poravnat vse kredite (pred dvema letoma sva kupila stanovanje v Celju). Mislim da bi se zalomilo, ker krediti se nikjer ne upoštevajo kot olajšava, zdaj še pri dohodnini ne več. Do zdaj sva vsaj dohodnino dobila nazaj, ker sva imela olajšavo stanovanjske kredite in šolnino za izredni študij. Letos sva pa oba morala dohodnino doplačati. Človek bi se kar zjokal. Pa naj še kdo reče, da ta država vzpodbuja mlade družine! Najbolj žalostno je to, da ne morem reči, da imava slabe dohodke, pa si tega ne moreva privoščit. Tako je, če ne moreš ostati doma in si moraš sam kupiti stanovanje. Pa izobrazba je tud draga, če nisi redni študent. No, pa to bomo že nekako pregurali, saj so naši starši tud morali. Bolj mi je hudo, ker bom verjetno primorana toliko ur dnevno pustit otroka v varstvu. Mož dela na Brniku, delavnik je fiksen od 7:30 do 15:30, poleg tega pa povprečno dvakrat tedensko še dežura od 8:00 do 20:00. Jaz delam v Cerkljah ob Krki (pri Krškem) isto od 7:30 do 15:30. On porabi poleg tega še uro petnajst, jaz pa uro in pol za vožnjo v eno stran! Torej to pride pri meni odsotnost 11 ur dnevno, pri njem pa malo manj. Tu je najin problem. Rešitev, ki se mi kaže na vidiku je ta, da mi bodo poskusili najti mesto v Ljubljani po končani porodniški. Zdaj pa iščem predvsem možnosti, ki bi nama omogočili ostati v Celju, ker bi glede na gužvo na cesti še vedno porabila skoraj 10 ur, če bi hotela imeti otroka tukaj, v Ringa raji ali kje blizu. Ena varianta je delavnik za 7 ur, kar je po mojem tudi edina opcija za 9 urno varstvo. Druga varianta pa je seveda tista, ki jo je predlagala Thor o najemu stanovanja v Lj. To bi šlo, samo najemnina bi bla verjetno enkrat višja, kot bi jo midva lahko iztržila v Celju. Aja, pa sam še to dodam: moje dete bo imelo eno babico v Slovenj Gradcu, drugo pa v Škofji Loki, tako da tudi na tem področju ne bo neke dodatne pomoči. Saj kdaj pa kdaj že gre, vendar ne morem pa od njih zahtevati, da bi se vsakodnevno vozili tako daleč. Ampak ostajamo pozitivni. Vesela sem takega odziva, ki ga je izzvalo moje vprašanje. Groza, kako veliko takih nas je s podobnimi težavami. Mislim, da bi nas še Slak lahko uporabil v Trenjih, ko mu bo zmanjkalo novih izzivov. Hvala za vse ponujene rešitve in borite se še naprej!
|