alkoholizem (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

Anonimen -> alkoholizem (9.4.2008 1:00:07)

Se najprej opravicujem, vendar tam kamor spada ta tema ni možnosti za anonimnost, ker pa je to občutljiva tema ne želim da sem odkrita pod nickom, ker nekateri ki obiskujejo forum pač vedo kdo sem. Me bodo moderatorji prestavili verjetno.

Povejte mi prosim, koga bi ve že štele med alkoholike? Bi tako označile nekoga, ki se napije recimo 1x - 3x na teden?
Kako s takim človekom ravnat? Kako mu dopovedat, da s tem škoduje sebi in krha odnose v družini? Pa tukaj ne gre za partnerja, gre za očeta. Že nič kolikokrat smo se skregali na to temo, so bili napeti odnosi, je bila slaba volja, ...in nikoli ni nič pomagalo. Dokler smo še živeli skupaj je to name zelo vplivalo - psihično. Sedaj ko ne živimo več skupaj, imam to sovraštvo do alkohola tako globoko vtisnjeno v sebi, da vseeno ne morem zbežati občutkom jeze, slabe volje, razočaranosti vsakič ko se z očetom (ali mamo) slišim po telefonu in slišim da je pijan. Vidimo se v povprečju 1x na teden in takrat ne pije. Vendar pa se slišimo vsak dan in vem kdaj je pijan in kdaj ni in nikoli ne morem priti na obisk, brez da bi prej preverila ali je kaj pil ali ne, ker če pridem in vidim da je pil ... ne znam razložit, ampak v meni se nekaj premakne in bi najraje kričala in se hitro poberem od tam. Sicer imam z njim dobre odnose, je zelo fajn človek, ki bi zame naredil vse. Tudi ko se napije, ni fizično nasilen, je pa "težak" za prenašat in nerazsoden in kar govori v tri dni in ko je res že fajn nalit začne žalit in resnično postane nemogoč. Moja mama se ga je navadila in vedno pravi: "ja kaj pa naj naredim, takšen je?" in potem od časa do časa še ona spije kakšen kozarček in potem on misli da s tem ni nič narobe. Ampak je narobe! Vsakič ko se mu pa kaj reče, pa ima takšen obrambni mehanizem da se namuli in je užaljen češ, kaj pa sploh govoriš in ne mi težit in podobno.

Saj vem, da predvsem sedaj ko ne živim več pri starših, bi se lahko od tega distancirala, pa se ne morem. Vem, da ko bo pa spet kaj narobe z zdravjem, bom pa jaz prva, ki bo poslušala jok in stok - predvsem od moje mame, ki sedaj pravi,"ja saj vem ampak kaj pa lahko naredim"
Predvsem mislim, da si ona zatiska oči on pa to izkorišča, ker če bi moj sedanji partner prihajal domov pijan, bi letel skozi vrata tako hitr da bi se vmes srečal. Ona pa kar prenaša vse to in tolerira in se mu - saj res redko, ampak se zgodi še celo pridruži.

Ne vem kaj naj naredim. Kmalu se mu bo rodil vnuček in sem razmišljala, da bi morda našla kakšno spletno stran in sprintala dol kakšne posledice alkoholizma in mu jih dala in poskusila (že stotič sicer) kaj premaknit v njem, da bi nehal pit. Če bom to naredila sedaj preden se rodi vnuček, ne bo imel časa da bi pol leta kuhal mulo in me ignoriral, ker sem se mu spet usodila kaj reči.
Ma ne vem kaj naj naredim. Rada ga imam, vendar pa me to pitje spravlja v žalost in slabo voljo in situacijo, kateri nisem in ne znam biti kos.

Imate kakšen predlog, kako bi lahko kaj dosegla. Sicer pravijo, da starega bika kaj naučit ni mogoče, ampak jaz še vseeno upam da....

Še enkrat se oproščam za napačno izbran forum, vendar bi res rada bila anonimna, ker marsikdo za ta "moj" problem ne ve in mi ni prijetno.

Anonimen -> RE: alkoholizem (9.4.2008 1:03:52)

Mogoče ga bo pa vnuk-inja spametoval-a? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden2.gif[/image]

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (9.4.2008 5:44:50)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

Anonimen -> RE: alkoholizem (9.4.2008 6:36:10)

Dokler se sam ne bo odločil, da bo nehal piti, ne bo nič.Brez veze mu je karkoli očitat in govorit, ker je vse brez smisla.Ko bo padel čisto na dno, se bo morda pobral, če ne ,bo pa pil do konca življenja.
Zdaj je na prvem mestu tvoj mož in otrok, vse ostalo ni tvoja skrb.Verjamem, da ti je hudo, vendar ga ti ne boš mogla spremeniti.Lahko pa spremeniš sebe tako, da ga pač sprejmeš takšnega kot je.Žal, druge poti ni.

Mišni -> RE: alkoholizem (9.4.2008 6:38:35)

IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

Dokler se sam ne bo odločil, da bo nehal piti, ne bo nič.Brez veze mu je karkoli očitat in govorit, ker je vse brez smisla.Ko bo padel čisto na dno, se bo morda pobral, če ne ,bo pa pil do konca življenja.
Zdaj je na prvem mestu tvoj mož in otrok, vse ostalo ni tvoja skrb.Verjamem, da ti je hudo, vendar ga ti ne boš mogla spremeniti.Lahko pa spremeniš sebe tako, da ga pač sprejmeš takšnega kot je.Žal, druge poti ni.

Se strinjam.

*pepelka* -> RE: alkoholizem (9.4.2008 7:44:48)

Mogoče ga bo pa vnuk-inja spametoval-a?

To se ne bo zgodilo kar tako. Dokler se sam ne bo prepričal v to in se odločil, da preneha s pitjem, mu pač ne moreš nič. Lahko mu med pogovorom svetuješ zdravljenje, ali kaj podobnega, vendar pa je končna odločitev samo njegovoa.
Tak primer mi je dobro znan

tanikaa -> RE: alkoholizem (9.4.2008 7:48:10)

IZVIRNO SPOROČILO: *pepelka*

Mogoče ga bo pa vnuk-inja spametoval-a?

To se ne bo zgodilo kar tako. Dokler se sam ne bo prepričal v to in se odločil, da preneha s pitjem, mu pač ne moreš nič. Lahko mu med pogovorom svetuješ zdravljenje, ali kaj podobnega, vendar pa je končna odločitev samo njegovoa.
Tak primer mi je dobro znan

Se kar strinjam.

arsha -> RE: alkoholizem (9.4.2008 8:35:36)

1. Predvidevam, da gre pri tvojem očetu za odvisnost od alkohola (izguba kontrole nad vnosi, zviševanje tolerance, abstinenčni sindrom ob odtegnitvi), če pa gre za škodljivo rabo alkohola, pa to še vedno ne pomeni, da je tvoj/vaš pekel manjši.

2. Zdravljenje ni možno brez motivacije za zdravljenje.

3. Odvisniki se gredo navadno zdraviti šele po nekaj kritičnih dogodkih (npr.: žena in otroci ga zapustijo - tvoja mama s svojo pasivnostjo očitno že leta podpira njegovo odvisniško vedenje, tako da na to ne gre za računati, ali pa mu v službi postavijo ultimat ali pa hudo zbolijo zaradi okvar jeter in drugih organov - pa še to ne pomeni, da se bodo šli zdraviti zaradi alkohola, lahko, da bodo samo poštimali svoj telesni status)

4. Ker navadno nimajo uvida, je nujno, da jim več oseb nekajkrat (5-7krat) v pogovoru predoči težavo. Navadno za odločitev za zdravljenje zadošča šele ultimat. (Tole, da si ti noseča, najbrž ne bo dovolj, sori...)

5. Tudi če bo oče šel zdraviti, to še ne pomeni, da ne bo kasneje recidiviral in cel cikel se bo ponavljal.

ERGO: Run 4 your life, run 4 your new [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]. Če pa nameravaš z očetom obdržati tesno čustveno vez in vzdrževati tesne odnose, prevzemi odgovornost za to, da bo alkohol tudi v tvoji novi družinici povzročil določeno škodo.

Vali 81 -> RE: alkoholizem (9.4.2008 9:04:12)

morda pa če mu postaviš ltimat ali preneha s pitjem drugače ne bo videl ne tebe ne tvojga otroka pa bo le prišel k pameti.
vem da ni lahko svojim obrnit hrbet a vidim da te oče ima rad in da ko prideš na obisk se drži bres pitja. poskusit ni greh pa veliko sreče

*lena* -> RE: alkoholizem (9.4.2008 11:25:34)

njega ne mores spremeniti, lahko pa spremenis sebe oziroma odnos do njega in alkoholizma. Najprej moras sama pri sebi spoznati, kaj te res tako zelo moti. Kaj se je kaj takega zgodilo v otrištvu, da te sedaj tako zelo iz tira vrze.

Ker veliko druzin ima s tem probleme, odvisno je kako se ljudje okoli problematične osebe s tem spopadajo. Tvoj oce bo se naprej pil, odvisno je od tebe kaj bos ti naredila, da bo TEBI drugace. Mogoce mu lahko reses, da ne bo nikoli (oziroma dokler bo v takem stanju - pijanost) dobil vnučka v roke. Naj cuti posledice, ki jih prinasa njegova pijanost. CE je dober clovek, sama pravis da je, se bo kmalu spametoval. Mogoce ne bo cisto nehal piti , ampak vsaj malo manj.

Sama pri sebi se moras odlociti, kaj bos ti naredila glede tega, tako, da bo zate in za tvojo druzino najbolje. Sedaj iams svojo druzino na katero se moras osredotociti. Oce bo delal tako kot njemu pase, pa ce se bos ti, vsakic, ko bos prisla tja na pol dala, ne bo nic pomagalo. Odlociti se mora on sam, kaj bo naredil.

Upam, da sem kaj pomagala

majaS80 -> RE: alkoholizem (9.4.2008 11:26:31)

Anonimen

Vsekakor ni normalno če se človek napije 3 x na teden, prav tako ni normalno če VSAK DAN spilje npr.  pivo!!

Govorim ti s prve roke, sedaj je 12 let od kar je moj oče prenehal, in sem zelo ponosna nanj. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] Zato točno vem o čem govoriš.

1. Jabolko pade z drevesa ko je dovolj zrelo, pomeni, da tudi prepričati očeta  o prenehanju potrebuje pravi trenutek. Glede na to da pričakuješ otroka, bo to sigurno ena prelomnica v vašem življenju in možnost, da ga postavite pred dejstvo.
2. Pomembno je da vsi družinski čalni stopite skupaj proti njemu, in mu date vedeti: Vi ali nihče. Tako se mora odločiti med vami ali steklenico. Pomembo je tudi, da mama ne popušča in tudi ona ne pije več!
3. Pogovarjaj se z njim in o svojih skrbeh zanj ko ni pijan, in daj mu vedeti kako te razočara.......

Veš o tem ti lahko pripovedujem 3 dni in ne bo knca.
Če želiš mi lahko pišeš in z veseljem ti bom pomagala.

Maja

čipka -> RE: alkoholizem (9.4.2008 11:50:24)

Sem imela skoraj isti primer kot ti in sicer: moja teta je pila skos-ampak res skos. To se pravi cele dneve pa še ponoči kakšen šnopček. Res jo je imela cela vas za pijanko in tko je blo jeb** ga.  Pa smo ji tudi mi govorili naj preneha, da škoduje bal bla bla... Se ni ozirala na nikogar. Pila je odkar sem jo poznala-nekateri so rekl, da že od najstniških let. Vmes je imela moža, ki sprva ji ni dovolil pit, čez kakšno leto je pa še on začel in končalo se je z ločitvijo.  U glavnem nauk zgodbe: ta dotična teta je pred 5 leti končala v kliničnem zaradi ciroze jeter.Zdravniki so ji prepovedali da ne sme tut kozarčka via ne, ker lahko umre. Vam povem od tistega trnutka naprej je čisto drugačna oseba. Res je nehala pit, končala večerno šolo, dobila službo ,sedaj pričakuje prvega[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] , stara je pa 38 let.  Hočem povedat nekaj: vsi smo ji govorili da naj neha, da s tem škoduje sebi-ni poslušala, da lahko umre-tudi ni poslušala, ni hotela na zdravljenje itd...  Ko ji je pa zdravnik povedal da ob manjši kaplici alkohola lahko umre-to je pa druga pesem. Sedaj sem zelo ponosna nanjo, da je že 5 let trezna, da se je pobrala. Ker prej sem jo poznala samo kot pijansko teto z rumenimi nogami in rumenem obrazu.    Verjetno pri tvojem očetu kot si napisala vsaj takrat ko se vidite je trezen, bojim se pa da ga bo spametoval samo zdravnik če mu bo prepovedal  pit.  Tvoja mama ima pa tudi glavno vlogo pri tem: če ga ne bo postavila pred dejstvo, se bojim da bo tudi ona klonila pred njim. Ti pa: bodi močna in mu ne teži zaradi pijače, ker več ko pijancu težiš, pije še več, poskusiš pa lahko s tem, da ga v familiji napotite k zdravniku na preiskave-mogoče se mu takrat le kaj obrne v glavi.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]  Pa srečno!

lilija* -> RE: alkoholizem (9.4.2008 20:22:49)

Če pa nameravaš z očetom obdržati tesno čustveno vez in vzdrževati tesne odnose...
[/quote]

Saj se bo morda kateri zdelo čudno, vendar jaz z njim - čeprav je oče- ne bi mogla bit več v takem odnosu, kot da je vse ok. Parkrat bi se probala pogovorit - seveda ko je trezen, potem pa bi se pač čustveno distancirala.... Ne bi se mogla na nedeljskem kosilu, ko je trezen, z njim smejat in se delat, kot da je vse ok. Pa ne govorim kar tako, ampak tudi iz izkušenj. Morda ni lepo in bo katera rekla, oče je pa le oče, ampak taka sem...

stunfek -> RE: alkoholizem (9.4.2008 20:31:21)

ne moreš mu pomagat, dokler si sam ne bo priznal da ima težave z alkoholom in bo sam poiskal pomoč. to se najverjetneje sploh ne bo nikoli zgodilo. ker njun odnos funkcionira tako že najbrž precej let. tvoja mama pa ga je takega seveda navajena, saj je prav tako kot oče tudi ona na nek način odvisna v tem odnosu.
na žalost menim, da tukaj ni druge rešitve zate kot distanciranje. Če mu pa že imaš kdaj kaj za povedat mu to povej izključno takrat, ko je trezen. Zaleglo najbrž ne bo nič, boš pa ti to frustracijo dala iz sebe.
govorim iz zelo osebnih izkušenj z mojim bratom - vse sem šla skozi misleč, da mu pomagam. ne morem mu pomagat. in sem se distancirala. težko, a uspešno.

Anonimen -> RE: alkoholizem (11.4.2008 9:01:03)

Da se še jaz navežem na to temo. Pred kratkim sem izvedela, da je bratranec, star 35 let zbolel za cirozo jeter. Bil je v bolnici, sedaj je doma na bolniški. Vem, da ima neko dieto ter strogo prepovedano pitje alkohola. Zanima me, če kdo ve kaj več o tej bolezni, saj je cela družina zelo v skrbeh. Kakršne koli izkušnje mi bodo prišle zelo prav.
Hvala!

Anonimen -> RE: alkoholizem (11.4.2008 9:04:47)

Če bo ukinil alkohol bo ciroza mirovala, se pravi, da bolezen ne bo napredovala.Ciroza se ne da pozdravit, vendar se z njo lahko živi, če se popolnoma odpoveš alkoholu.Niti kapljice, ker drugače sledi konec.

Anonimen -> RE: alkoholizem (11.4.2008 9:18:24)

Pa bo lahko živel normalno recimo do straosti? Odločil se je tudi, da poišče strokovno pomoč glede zdravljenja alkoholizma.

Anonimen -> RE: alkoholizem (11.4.2008 9:24:29)

http://spletnastran.freehostia.com/wordpress/2008/03/02/vpliv-alkohola-na-jetra/

Mišni -> RE: alkoholizem (11.4.2008 9:29:40)

IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

Da se še jaz navežem na to temo. Pred kratkim sem izvedela, da je bratranec, star 35 let zbolel za cirozo jeter. Bil je v bolnici, sedaj je doma na bolniški. Vem, da ima neko dieto ter strogo prepovedano pitje alkohola. Zanima me, če kdo ve kaj več o tej bolezni, saj je cela družina zelo v skrbeh. Kakršne koli izkušnje mi bodo prišle zelo prav.
Hvala!

Če je to tako, kot pravi anonimna o življenju s cirozo, je mogoče to najbolje, kar se mu je v tej situaciji lahko zgodilo.

Anonimen -> RE: alkoholizem (11.4.2008 14:20:16)

Če praviš da ne pije ko prideš na obisk bi blo mord smiselno, da greš pa vsak dan na obisk. Sam vstrajat morš.

vianne -> RE: alkoholizem (11.4.2008 14:30:52)

Zelo težko je kadar imaš v družini tak primer. Z alkoholiki je pa tako, da se morajo sami odločiti za zdravljenje. Tvoje prigovarjanje ne pomaga nič.
Vem kako se počutiš iz lastnih izkušenj. Lahko bi ti napisala tisoč nasvetov, vendar dokler se sam ne bo odločil....
Drži se!!!

Mijavček -> RE: alkoholizem (11.4.2008 14:39:58)

Jaz se v vsem strinjam z arsho.

3x na teden.... to je že hud alkoholik, pomaga mu lahko samo strokovna pomoč.

Ti si lahko pomagaš tako, da ne prevzemaš nase problemov, ki niso tvoji. Imaš svojo družino in se skoncentriraj na to. S starši pa poskusi postopno rahljati vezi. Da se slišite vsak dan, se mi zdi že pri zdravih odnosih preveč.

Alkoholik ne postaneš kar tako, ampak so zadaj globji psihološki problemi. Sama ne boš rešila nič, sploh pa ne, ker je mama totalno pasivna... Ne pusti, da se obešajo nate,... skratka run for your life!

Stran: [1]