obvezno zdr. zavarovanje (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

aprill -> obvezno zdr. zavarovanje (8.4.2008 18:16:42)

zaposlena nisem, na zavodu tudi nisem prijavljena zato si sama plačujem obvezno zdravstveno zavarovanje, porodniški dopust se mi je začel 26.marca, zanima me ali si bom morala še naprej plačevati sama zavarovanje, ali mi pripada da me zavarujejo kot občana? Nekje sem slišala da naj bi v času porodniške občina plačevala obvezno zdr, zavarovanje!!

*erika* -> RE: obvezno zdr. zavarovanje (8.4.2008 18:23:44)

obcina ti placa obvezno zavarovanje ko si na porodniski,ko pa ne bos vec se prijavi na zavod in spet gres na obcino in se zavarujes kot obcana,dokler si ne zaposlena.

Naja30 -> RE: obvezno zdr. zavarovanje (8.4.2008 19:51:38)

Ko nastopiš porodniško, ti avtomatsko začne občina plačevat zavarovanje. Ko nehaš s porodniško, pa si moraš spet sama začet plačevat. Če se boš prijavila na zavodu, te bo opozorila na to.

tinatona -> RE: obvezno zdr. zavarovanje (8.4.2008 20:13:31)

Ne ni res, ne začnejo ti plačevat sami od sebe, ampak moraš it na CSD, kjer bodo izpolnili prijavo za zavarovanje. Sem bila jaz na istem, pa sem mogla it tja da so to uredili.

LP

*erika* -> RE: obvezno zdr. zavarovanje (8.4.2008 20:31:17)

js sem bla tut na istem in sem mogla it na obcino izpolnit obrazec in tam oddat

Leiah -> RE: obvezno zdr. zavarovanje (8.4.2008 22:58:36)

Za obvezno zdr. zavarovanje moraš iti na CSD (vsaj pri nas je tako) in ti dajo en obrazec katerega izpolniš in ko oddaš ti takoj začne občina plačevati zavarovanje - vsaj tako je bilo pri meni oz. je še vedno tako [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

NinKa -> RE: obvezno zdr. zavarovanje (9.4.2008 8:17:45)

Ni res, občina sma od sebe nič ne da. Jaz sem sredi šol. leta izgubila status in sem se sama zavarovala ....na občino nisem hotela.č Izpolnila sem vse obrazce in bla zavarovana. Tut pol ko sem rodila, sem svoje obvezno in zdravstveno zavarovanje sama plačevala. Do dne ko sem dobila status nazaj.

Tak, da nič ni avtomatsko.

marelicaa -> RE: obvezno zdr. zavarovanje (16.4.2008 10:10:28)

Tudi jaz nisem zaposlena in tudi ne na zavodu, pa si moram osnovno zdravstveno zavarovanje plačevati sama. Na ZZZS mi je razložila, da zato, ker bom eno leto dobivala (okrog 180€) starševski dodatek, kar je dohodek in sem sposobna si plačevat sama.
Bi bila pa vesela še kakšne informacije, da si potem te stvari uredim na CSD in občini. 

Leiah -> RE: obvezno zdr. zavarovanje (16.4.2008 13:58:24)

Meni ni noben rekel, da si ga moram sama plačevati (bom tudi samo starševski dodatek prejemala). Na CSD sem odnesla papirje za obvezno zavarovanje in so mi ga že uštimali, tako da mi ga občina plačuje! Jaz si samo dodatno plačujem vsak mesec!
Jaz bi šla na tvojem mestu na CSD in jim rekla za svoj primer in potem ti bo vse ona razložila (meni je potem še papirje dala in ko sem jih izpolnila sem jih prinesla nazaj in stvar je bila poštimana)!

ursalara -> RE: obvezno zdr. zavarovanje (16.4.2008 14:18:45)

Zdaj ko si na porodniskem ti ga plačuje obcina ko se bos prijavila nazaj na zavod gres isto na obcino in si uredis zavarovanje kot obcanka in spet ti plačuje obcina ker si pac brez zaposlitve samo moras reci da ti nihce drug ne more plačevati,ker mene so vprasali ce mi lahko kdo plačuje in sem dejala da ne!

marelicaa -> RE: obvezno zdr. zavarovanje (17.4.2008 18:42:55)

Se bom šla še enkrat pozanimat na CSD. Hvala. Poročam, kaj bom odpravila.

Anonimen -> RE: obvezno zdr. zavarovanje (18.4.2008 10:53:59)

Pozdravljene!

No mene tudi zanime nekaj podobnega: namreč nisem zaposlena, a imam do prihodnje pomladi še študentski status, sedaj sem pa v 8. tednu nosečnosti. No in sedaj me zanima kako je kaj glede porodniške, sem opravičena do nje, če ja, kje naj si uredim vse potrebne zadeve. Otročka se namreč zelo zelo veselim, ampak me sedaj vsi sprašujejo kaj bom glede tega in onega, pa se čisto zgubljeno in nebogljeno počutim, ker se do sedaj res še nisem s tem ukvarjala.
Tako da če ima katera kako podobno izkušnjo ali kak pameten nasvet, bi bila zelo zelo hvaležna.

Lp!

AnciM -> RE: obvezno zdr. zavarovanje (18.4.2008 15:17:51)

Žal porodniške ne boš dobila, če ne boš delala. Dobila boš pa starševski dodatek, ki je bistveno manjši. Mislim, da je pred kratkim ena zapisala da znaša okoli 181 €.

Res ni nobene možnosti, da te en delodejalec zaposli vsaj za ta čas, ko si noseča?

srejc -> RE: obvezno zdr. zavarovanje (18.4.2008 17:15:58)

Ojla! tudi jaz sem na istem kot ti. Le da mi z oktobrom poteče status, konec septembra imam pa rok. Jaz sem se odločila da grem po nasvet na CSD, ker sem od neuradnih virou slišala, da se lahko prijavim kot gospodinja in mi tako baje pripada porodniški. Če mogoče katera ve kaj o tem naj sporoči. lp 

Anonimen -> RE: obvezno zdr. zavarovanje (19.4.2008 11:09:11)

Srejc, če boš karkoli uporabnega izvedela bi te prosila, da deliš z mano.
Hvala ;)

srejc -> RE: obvezno zdr. zavarovanje (6.5.2008 14:21:08)

napiši mi prosim e-naslov

Stran: [1]