Plin proti olje (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan >> Gradnja

Sporočilo

nynna -> Plin proti olje (7.4.2008 19:00:34)

Povejte mi prosim kakšne so prednosti imeti kurjavo na plin oz na kurilno olje. Mi bi imeli plin v cisterni, ker še nimemo priključkov za zemeljski plin. Zanima me poraba (večja ali manjša pri plinu kot pri olju), cena. Torej povejte mi prosim kaj se bolj splača?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Hvala za odgovore

lotoska -> RE: Plin proti olje (7.4.2008 20:23:58)

Mi imamo olje in je vse dražje. Pred leti je bilo financiranje ck na biomaso subvencionirano in mi je žal da se nismo takrat drugače odločili.

simona9 -> RE: Plin proti olje (7.4.2008 23:01:42)

Mi imamo od jeseni plin, prej smo imeli centralno na olje. Nekje preračunano smo do zdaj porabili manj plina kot bi olja- profitirali bomo nekje za 1000l olja, na sezono smo pokurili nekje 3000l olja. Lp in upam da sem ti kaj pomagala

Marogica -> RE: Plin proti olje (7.4.2008 23:10:19)

Nič od tega. Če bi še enkrat gradila, pa niti to ni potrebno, bi se vsekakor odločila za alternativni vir kurjave. Najbrž toplotno črpalko. Tako nisi odvisen od svetovnih trendov, višanja cen...ničesar.

Trenutno imamo kurjavo na plin. MEstni plin. Sedaj, ko so spremenili način plačevanja, se mi zdi zelo drago. PRej smo plačevali pavšalno vsak mesec ca 140€, sedaj pa po mesecih procentualno. To nam je naneslo v januarju čez 300€, v februarju 289.....v juliju pademo na 18€....

Kurimo pa ca. 200m2, pa tudi vodo ogrevamo s plinom.

Absolutno preveč. Resnično razmišljava o alternativnih virih. Investicija je sicer v osnovi draga, vendar se ti nekje v 5 letih povrne. Tako te potem pride kurjava   LETNO samo ca. 30-40€!!!!! Velja razmisliti....

Anonimen -> RE: Plin proti olje (8.4.2008 7:58:35)

Mi imamo primarno ogrevanje na plin (cisterna), sekundarno pa možnost kombiniranja ogrevanja centralne kurjave s kaminom.  Mi sedaj že obe leti koristimo v 90% samo zadnjo varianto, ker je bistveno ceneje. Naj bo plin ali olje, oboje je za moje pojme zelo drago, tako da se splača razmisliti o kakšni dopolnilni možnosti. Pri nas smo sedaj tako navadili tega ogrevanja s kaminom, da če le-ta ni zakurjen se nam zdi da nekaj manjka in tudi toplota je precej bolj prijetna.

sazi -> RE: Plin proti olje (8.4.2008 10:49:40)

To, kar piše Marogice je res. Mi imamo sicer novogradnjo, vendar postavitev objekta ne dopušča prostora za izvedbo toplotne črpalke voda-zemlja in voda-voda in ker je strjeno naselje z miniaturnimi parcelami, tudi za voda-zrak ni pametne možnosti za postavitev. Če bi imela prostor, bi se definitivno odločila za toplotno črpalko, pa še kakšne subvencije se da dobiti.
Tako bomo pa imeli ogrevanje na plin, ker smo priklopljeni na mestni plinovod in je tako res najbolj enostavno.
Prijatelji, ki pa imajo majhno hišico (skupaj 100m2) pa ogrevajo na elektriko - je zaenkrat tako najugodneje, kako bo pa s časom, bomo pa videli (iamjo pa pripravljeno možnost za preklop na kurilno olje, če se elektrika nenormalno podraži).

jagoda77 -> RE: Plin proti olje (8.4.2008 12:01:56)

toplotna črpala je z marsičem pogojena in tudi zelo draga investicija, ki se povrne šele po 10 do 15ih letih.
midva imava plin pri novigradnji, imamo talno gretje, v mesecu in pol smo porabili 240kubikov plina, to je 140€, kar se mi ne zdi veliko za 160kvadratov ogrevalne površine.

Vse je odvisno od zgrajene hiše ali pa stanovanja... izolacija fasada in streha, prostornost, način ogrevanja (talno, klasika radiatorji), nastavljene stopinje,....

Marogica -> RE: Plin proti olje (8.4.2008 12:06:02)

IZVIRNO SPOROČILO: jagoda77

Vse je odvisno od zgrajene hiše ali pa stanovanja... izolacija fasada in streha, prostornost, način ogrevanja (talno, klasika radiatorji), nastavljene stopinje,....

SE strinjam.

tajtaja -> RE: Plin proti olje (8.4.2008 12:52:57)

Mi imamo TČ prvo zimo in smo zelo zadovoljni. Kot je pravilno povedala Marogica, poraba zanemarljiva.
Ob začetku kurilne sezone sem si dvignila obrok el. za 50 €, ker nekako nisem verjela tako nizki porabi in sem se bala velikega poračuna. Sedaj imam za 350 € preplačane elektrike[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].
Se res skoraj ne pozna.

tehnofil -> RE: Plin proti olje (8.4.2008 16:07:44)

IZVIRNO SPOROČILO: nynna
Zanima me poraba (večja ali manjša pri plinu kot pri olju),

Poraba ti nič ne pove, ker je kurilna vrednost različna in zato tudi cena.

Od tega kar sprašuješ je najdražji
- utekočinjen naftni plin, potem malo cenejša
- nafta in potem malo cenejši
- zemeljski plin

Vse to pa je za moje pojme še vedno predrago.

Cenejši varianti ogrevanja sta
- toplotna črpalka
- sodobna peč na drva

oboje v kombinaciji s toplotnim zalogovnikom. In seveda dobra izolacija hiše (ne samo 10cm).

Andra -> RE: Plin proti olje (9.4.2008 22:16:56)

IZVIRNO SPOROČILO: Marogica

Nič od tega. Če bi še enkrat gradila, pa niti to ni potrebno, bi se vsekakor odločila za alternativni vir kurjave. Najbrž toplotno črpalko. Tako nisi odvisen od svetovnih trendov, višanja cen...ničesar.

Isto sva razmišljala midva in se odločila za toplotno črpalko.
Moram pa reči, da investicija niti ni toliko dražja. Če hočeš imeti dobro porihtano na olje ali plin, tudi ni poceni.

jagoda77 -> RE: Plin proti olje (10.4.2008 9:26:56)

IZVIRNO SPOROČILO: Andra

Isto sva razmišljala midva in se odločila za toplotno črpalko.
Moram pa reči, da investicija niti ni toliko dražja. Če hočeš imeti dobro porihtano na olje ali plin, tudi ni poceni.

plinska peč in napeljava = 4.200€
toplotna črpalka = 15.000€

samo toliko glede razlike

sazi -> RE: Plin proti olje (10.4.2008 9:43:00)

imaš tudi precej dražje peči in tudi cenejše toplotne črpalke, pa pri toplotni črpalki lahko računaš še na kako subvencijo

jagoda77 -> RE: Plin proti olje (10.4.2008 11:36:34)

IZVIRNO SPOROČILO: sazi

imaš tudi precej dražje peči in tudi cenejše toplotne črpalke, pa pri toplotni črpalki lahko računaš še na kako subvencijo

sem dala primerjavo v našem primeru, za ostale ne vem

skokica01 -> RE: Plin proti olje (10.4.2008 15:26:47)

Prednost plina:
- zunanja cisterna (ki je lahko tudi podzemna in se je sploh ne vidi) - to je v primeru, če nimaš možnosti priključka na zemeljski plin
- plačaš toliko kot porabiš, ni se ti treba v naprej skeširat kot pri kurilnem olju
- plin je bolj "ekološki"
- energetski izkoristek je pri izgorevanju plina boljši.

Jaz ravno razmišljam, da bi menjali za zemeljski plin, ki so nam ga privlekli v ulico.

Stran: [1]