post (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

puri -> post (9.2.2005 9:04:31)

Punce, a mate mogoče kakšno idejo kaj naj danes kuham, ker je post, s tem da imam še en problem - zmankalo nam je krompirja, jaz pa ne morem v trgovino, ker je predaleč, da bi šla tja z obema otrokoma!

No, imate kakšno idejo za kosilo brez mesa in krompirja:)-?

lp:)

Erdbeere -> post (9.2.2005 9:07:20)

pohane osliče...jih majo skor pri sosed, če jih nimaš doma puri 9nebesa

Taša -> post (9.2.2005 9:11:15)

Palačinke ali carski praženec ali rižev narastek pa kompot:)-:)-:)-

Anonimen -> post (9.2.2005 9:13:44)

Makarone s tuno ali paradižnikovo omako.

TARA in MAJ -> post (9.2.2005 9:13:58)

Ja puri ribice bojo danes tudi pri nas
lp:sloncek:

india -> post (9.2.2005 9:14:48)

Zeljo ali repo pa pečeno ajdovo kašo!:miska:

Seven* -> post (9.2.2005 9:15:22)

Testenine? Pa kaksna zelenjavna omaka poleg. Iz buck ali zmrznjene zelenjave. Ali pa kar zelenjavo (kakrsnokoli) spohas in ocvres.. Lahko naredis tudi prazeno zelje pa poleg koruzno polento. Ali pa ajdove zgance in gobovo juho..

puri -> post (9.2.2005 9:16:13)

Erdbeere, jih mam doma ja, mogoče bom pa res kar osliče, pa kruh zraven:), če se ne bom dobila kakšne boljše ideje:)

Seven* -> post (9.2.2005 9:16:21)

Jaz pa prakticno mesa in krompirja nikoli ne kuham. Haha.. Kako smo si razlicni.. :)

Anonimen -> post (9.2.2005 9:18:25)

A veste btw da za male otroke post ne velja?!?
Mi je zjutraj povedala tašča.
Ampak jasno mi pa ni čisto, zakaj da ne. Se komu sanja? Joe?

Udb -> post (9.2.2005 9:20:33)

Post zmeraj velja za zdrave odrasle ljudi!

Erdbeere -> post (9.2.2005 9:20:37)

Posta se ni treba držat otrokom do 14.leta...pa starejšim od 60 let

Seven* -> post (9.2.2005 9:22:08)

Spet ena finta rimokatoliske cerkve. Po bibliji bi itak naj samo ribe jedli, upam da to veste. Otroci in odrasli. :) Zapoved "ne ubijaj" namrec ni misljena samo za ljudi.

puri -> post (9.2.2005 9:22:24)

Drugače sem mislila kuhane kumare v omaki s krompirjem, ker imam to zelo rada,.....moram gledat tut mal na tamalga, ker ne mara na makaronih kakšne zelenjavne omake,...zelenjavo poje samo s krompirjem:zmeden:,...no Nika, bom pa kar podojila za kosilo:)-

puri -> post (9.2.2005 9:24:39)

Ja, jaz sem tut slišala, da post drugače za majhne otroke in starejše ljudi ne velja, ampak sej itak delam kosilo za vse skupi, tako, da avtomatsko ne bo jedel mesa:)

Anonimen -> post (9.2.2005 9:26:41)

Ja saj jaz tudi. Ne vem torej, zakaj naj bi za male in stare ne veljal. OK, razumem če gre za višjo silo, ampak kao da otroci in stari ne morejo enega dneva brez mesa... :zmeden:

Anonimen -> post (9.2.2005 9:38:20)

Saj pri muslimanih ramadan tudi ne velja za otroke in bolne, se mi zdi. Oni so se spomnili celo še žensk, ki imajo menstruacijo. Za njih tudi ne velja.

Maxica -> post (9.2.2005 9:40:45)

Mi bomo jedli koruzno polento in jogurt, v petek bodo pa borovničevi cmoki.

Seven* -> post (9.2.2005 9:41:53)

Itak slovencki prevec mesa pojemo. 1-2x na teden je vec kot dovolj..

puri -> post (9.2.2005 10:13:48)

Sej jaz sploh ne pogrešam nič mesa, ker mi itak ni preveč zanga, samo krompir bi pa rabla, ker ga kar veliko uporabljam, sploh zdej, ker že tamal tut je kosilo,.....no, sej zdej mi ga bo mogoče mami pripeljala, ker ima glih en opravek, pa ni tok daleč stran od mene doma:)

Joe -> post (9.2.2005 20:11:58)

Splišni, Seven, mi smo na tretjem kamnu od Sonca, pa vidve? ;)

Joe -> post (9.2.2005 20:12:56)

OK, le še jaz sem za Luno. Debata se je končala pred današnjim kosilom. :(

Seven* -> post (9.2.2005 20:15:30)

:)- :)- :)-

Joe -> post (9.2.2005 20:46:57)

Meta, glede obveznega posta za otroke in starino (če se ti odgovor zdi pozen, naj omenim svetniško razglasitev Anzelma Canterburškega, ki je bila končanega šele petsto let po njegovi smrti v l. 1109):

Konkretnega odgovora se ne spomnim, a teološka teorija upošteva, da otroci do 14. leta slabše prenašajo zapovedi o hrani, pa tudi dejstvo, da jim Sveti Duh še ni bil podeljen ob birmi. Krst se pravzaprav dopolni šele z birmo. Vsaj v teološki teoriji potemtakem otroci še niso polno zavezani k izpolnjevanju obveznosti, ki veljajo (kot so drugi že napisali) za odrasle brez težav (tako post kot vse ostalo). Smisel posta ni, da bi Bogu ostalo več mesa za hrano, ampak da bi se ljudje duhovno prenovili in poglobili.

Priznam in mi je žal, da ne vem zatrdno, a sklepam, da otrok oz. tisti, ki še ni bil "potrjen v Svetem Duhu" (=birman) ne more zagrešiti greha oz. napake V ENAKO TEŽKI MERI kot tisti, ki so bili potrjeni v Svetem Duhu. Sv. Duh bi naj podelil zrelost, razsodnost in vodstvo v življenju vernika.

Osebno nasprotujem krstu otrok.

Stran: [1]