Zgodbe o upravnikih (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

LoCa -> Zgodbe o upravnikih (2.4.2008 11:34:41)

...sej imam samo eno, pa še te ne bom razglabljala. bolj me zanima, kake izkušnje maste kaj z njimi, če ste hotle kaj od njih zvedet. ker js sm hotla obrazložitev nekega računa (ja, za ogrevanje, spet pri tem) in sm jim zato pisala, pa mi odg, da naj pridem do njih. ko sem danes klicala, če bi lahko oni to pisno mi poslali, mi je začel najedat da to sploh ni njihovo delo, da je vse v računi (ni), da naj pridem tja k majo v eni veliki knjigi vse napisano, da oni niso nobena ekspertiza, da mi bojo razlagali, kaj vse js plačam (gre se še vedno konkretno za ogrevanje) bla bla bla. in da ga nadiram....ja najbrž, ker je on mene že 3x vsak mesec ko sem ga zaradi tega klicala, ker mi trdi, da on meni po zakonu ni nč dolžn tega pisno razlagat. tko, ne vem od kje bom js pol ekpertiza, če ne oni, ki mi ta račun  napišejo. in tudi mi ni jasno, zakaj jim je tko težko prepisat iz knjige, če je vse tam not. in kolkr sm js razumela zakon, mam pravico do vpogleda v pogodbe itd, medtem ko mi more obraču on izdat.."V obračunu stroškov mora upravnik ločeno prikazati vsak strošek obratovanja in vzdrževanja ter upravniških storitev za celotno večstanovanjsko stavbo in delež posameznega etažnega lastnika, na katerega je obračun naslovljen, višino mesečnega vplačila v rezervni sklad in morebitna druga plačila naslovnika ter stanje rezervnega sklada za celotno večstanovanjsko stavbo." (iz zakona).
in če mi more na računu od štacune pisat, da sem kupla mleko, če sem ga, pol zakaj oni tega ne delajo, prosim?

al se js motim???

Anonimen -> RE: Zgodbe o upravnikih (2.4.2008 14:32:12)

Jaz ful dobre [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Lahko vprasam dragega za tole, kar pises. Oz. ti bo najbrz kar sam odgovoril.

1vetrnica -> RE: Zgodbe o upravnikih (2.4.2008 15:14:49)

uh Loca tole je dobra tema. Upam, da bo kdo dal kakšen pametem odgovor, ker tudi mene zanima, kako to gre.

LoCa -> RE: Zgodbe o upravnikih (2.4.2008 16:10:20)

ribica, a je tvoj dragi upravnik  [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]? ja, če ve kaj pametnega bi ga pa res prosila za odgovor.a če napišem še eno pritožbo in zahtevam pisno pojasnilo mi ga morajo dat? js mislim, da se jim samo ne da, bedaki blesavi. ne obnašaš se tko do tistega, k te plačuje.

babylove -> RE: Zgodbe o upravnikih (2.4.2008 21:23:35)

Dolžan ti morda po zakonu res ni, ampak v redu poslovna gesta pa bi to vseeno bila. Ampak kaj, miselnost premakniti je tako, kot če bi hotel Triglav prestavit...

Drugače pa imam jaz tudi eno močno na račun upravnika: ker že leta živimo v tujini in je stanovanje prazno, sva želela minimizirat stroške, kar je razumljivo. In ko sva prišla do ogrevanja (ki je največji strošek), je upravnik rekel, da lahko nižjo tarifo plačujeva le pod pogojem, da radiatorje odmontirava in odneseva iz stanovanja, da jih deponirava. Menda ne rabim omenit, da ta bebast predlog nima nobene zakonske podlage, predlagal pa nama ga je pravnik.

ales* -> RE: Zgodbe o upravnikih (2.4.2008 21:59:44)

IZVIRNO SPOROČILO: LoCa

...sej imam samo eno, pa še te ne bom razglabljala. bolj me zanima, kake izkušnje maste kaj z njimi, če ste hotle kaj od njih zvedet. ker js sm hotla obrazložitev nekega računa (ja, za ogrevanje, spet pri tem) in sm jim zato pisala, pa mi odg, da naj pridem do njih. ko sem danes klicala, če bi lahko oni to pisno mi poslali, mi je začel najedat da to sploh ni njihovo delo, da je vse v računi (ni), da naj pridem tja k majo v eni veliki knjigi vse napisano, da oni niso nobena ekspertiza, da mi bojo razlagali, kaj vse js plačam (gre se še vedno konkretno za ogrevanje) bla bla bla. in da ga nadiram....ja najbrž, ker je on mene že 3x vsak mesec ko sem ga zaradi tega klicala, ker mi trdi, da on meni po zakonu ni nč dolžn tega pisno razlagat. tko, ne vem od kje bom js pol ekpertiza, če ne oni, ki mi ta račun  napišejo. in tudi mi ni jasno, zakaj jim je tko težko prepisat iz knjige, če je vse tam not. in kolkr sm js razumela zakon, mam pravico do vpogleda v pogodbe itd, medtem ko mi more obraču on izdat.."V obračunu stroškov mora upravnik ločeno prikazati vsak strošek obratovanja in vzdrževanja ter upravniških storitev za celotno večstanovanjsko stavbo in delež posameznega etažnega lastnika, na katerega je obračun naslovljen, višino mesečnega vplačila v rezervni sklad in morebitna druga plačila naslovnika ter stanje rezervnega sklada za celotno večstanovanjsko stavbo." (iz zakona).
in če mi more na računu od štacune pisat, da sem kupla mleko, če sem ga, pol zakaj oni tega ne delajo, prosim?

al se js motim???

Kar si navedla drži in zakona si drugače, kot piše, ne da razlagati.

To bi v praksi izgledalo nekako takole

Stroškovno mesto | Dobavitelj | Celoten znesek računa | Delež lastnika po katerem se račun razdeli | znesek brez DDV | DDV | znesek z DDV

Nekateri upravniki dodajajo tudi elemente (datum opravljanja storitve; original št. rač. dobavitelja; ID DDV št. dobavitelja...), ki jih fizične osebe ne potrebujejo, saj ne vodijo poslovnih knjig.

V vsakem primeru pa mora upravnik zagotoviti vpogled v originalne račune, ki jih je razdelil med uporabnike, saj je le-te dolžan hraniti 10 let...

Fotokopiranje računov in njihovo razpošiljanje strankam se izvede na njihovo zahtevo in je lahko plačljivo (saj je v večini pogodb o upravljanju ta storitev opredeljena kot dodatna storitev).
Je pa upravnik (vse pravne osebe, ne samo upravniki) dolžan na pisno reklamacijo odgovoriti v roku 8 dni, v nasprotnem primeru lahko za pomoč zaprosite tržno inšpekcijo. Ta inšpekcija je tudi pravi naslov za preverjanje točnosti poslovanja oz. razdeljevanja stroškov ter zakonitosti izdanih dokumentov (računov).

Če koga zanima še kaj, lahko vpraša...:)

lp

ales* -> RE: Zgodbe o upravnikih (2.4.2008 22:10:45)

IZVIRNO SPOROČILO: babylove

Dolžan ti morda po zakonu res ni, ampak v redu poslovna gesta pa bi to vseeno bila. Ampak kaj, miselnost premakniti je tako, kot če bi hotel Triglav prestavit...

Drugače pa imam jaz tudi eno močno na račun upravnika: ker že leta živimo v tujini in je stanovanje prazno, sva želela minimizirat stroške, kar je razumljivo. In ko sva prišla do ogrevanja (ki je največji strošek), je upravnik rekel, da lahko nižjo tarifo plačujeva le pod pogojem, da radiatorje odmontirava in odneseva iz stanovanja, da jih deponirava. Menda ne rabim omenit, da ta bebast predlog nima nobene zakonske podlage, predlagal pa nama ga je pravnik.

No, da še tebi poskušam odgovoriti.

Kar se tiče zmanjšanja stroškov v primeru, da je stanovanje prazno, zakon neposredno ne govori. To zadevo načeloma lahko uredi le pogodba o medsebojnih razmerjih, kjer lastniki med sabo dogovorite ključe delitve stroškov, delež plačevanja stroškov v primeru praznega stanovanja/poslovnega prostora, ipd... Upravnik pa je ta določila iz pogodbe dolžan upoštevati in izvajati, seveda če so določila skladna z zakonodajo.
Me je pa nasvet vašega upravnika dodobra nasmejal...:) Demontažo radiatorjev ti seveda odsvetujem, saj je popolnoma brezpredmetna.
Morda le še to: lastnik praznega stanovanja je v vsakem primeru dolžan plačevati delež stroškov obratovanja, saj so določene postavke v računih fiksne (podobno kot naročnina pri telefonu...), tako je pri vodarini priključna moč, prav tako pri ogrevanju, pa takse pri odvozu odpadkov... Pri ogrevanju pa je potrebno upoštevati, da se prazno stanovanje (sploh če ima zaprte radiatorje, potem so izgube toliko večje) greje na račun ostalih stanovanj (stene, tla, stropovi...) in je poraba toplotne energije približno enaka kot če bi bili v stanovanju odprti radiatorji.

lp,

LoCa -> RE: Zgodbe o upravnikih (3.4.2008 7:22:51)

aleš hvala. pri meni je stvar v tem, da sem tja klicala že od decembra vsak mesec, ker mi ni šel v račun strošek (pač, dolga zgodba) in me je tip vedno skenslal, niti kolikšno je blo podražanje ogrevanje mi ni izvolil povedat, razen da je blo nekajprocentno. pol sem pač napisala pitožbo, ker bi lahko marsikaj pogoltlna, razen razlike med januarskim in februarskim stroškom - namreč sem februarja porabo zmanjšala mislim da za vsaj 20%, medtem ko sem pa strošek imela višji!! in pol sem pač hotla da mi razloži strukturo tega stroška, ker na računu pač ni razvidno, oz. ni logično. vsaj glede na to kaj on meni lapa - da gre za strošek glede na mojo porabo plus strošek celotne hiše, razdeljen med stanovalce. in pol mi še reče da ni nobena ekspertiza, da bi mi on to razlagala.
mene zanima, če lahko še en dopis napiše kjer zahtevam pisno obrazložitev stroška. ker on bi očitno meni to dal knjigo in nč mel pr tem, js pa hočem uradno s podpisom.
itak so z njim same težave, ker vse ljudi vedno nadira, uni sestanki stanovalcev so vedno eno samo dretje, ker se tip tko agresivno brani pred sumničenji stanovalcev. pa sama sebe sploh nimam za problematično. on je seveda meni zamolčal, da je za februarski račun za opgrevabnje klicalo dosti ljudi iz našega bloka, en papak k tam dela mi je pa to zgleda nehote zblebetal [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

ales* -> RE: Zgodbe o upravnikih (3.4.2008 14:35:32)

Seveda imaš možnost kadarkoli zahtevati pisno pojasnilo določenega stroška ali pa kar celotnega razdelilnika stroškov, medtem ko je čas za reklamacijo računa že potekel. Sedaj lahko v tem smislu poslovanje oz. razdeljevanje stroškov preveri le tržna inšpekcija.
Torej, če boš pisala pisno zahtevo za obrazložitev stroška/razdelilnika, potem je upravnik dolžan pisno odgovoriti.

LoCa -> RE: Zgodbe o upravnikih (3.4.2008 16:24:11)

ja sej štis je ravno v tem, da jaz sem jim v roku pisno poslala ugorov na tale strošek in zahtevala pojasnilo. tile papki so mi pa nazaj poslali dopis, da je to blazno komplicirano in da naj se pri njim zglasim. pol je pa moj kreg po telefonu sledil.
tko da bo spet jim en dopis poslala in zahtevala pisno obrazložitev. mater jim [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]

LoCa -> RE: Zgodbe o upravnikih (13.4.2008 17:49:06)

alesRR, upam da ne težim preveč, ampak, kje v zakonu piše, da imam možnost kadarkoli zahtevati pisno pojasnilo določenega stroška ali pa kar celotnega razdelilnika stroškov, še čas za reklamacijo še ni potekel? a je to mogoče 66. člen SZ.1? ker ta člen jaz tako razumem.
kot že rečeno, ko sm js poslala prvi ugovor (v roku), sem zahtevala pisno obrazložitev, pa so mi napisali, naj pridem h njim. ko sem klicala, mi je upravnik reku, da on meni ni nič dolžen pisno pojasnjevat in da, citiram, ni noben ekspert, da mi bo to razlagal (pol pa naj jaz razumem sama...). In sem še enkrat jih pisno pozvala za pisno obrazložitev, in mi debili navajajo 66. člen, ki kolikor ga jaz razumem, se nanaša na pogodbe in podobno, ne pa na obračune stroškov. Kaj sploh lahko še naredim? Si pišem neskončne dopise? Prijavim na inšpekcijo in pol v primeru, da sem se kje motila, plačujem njihovo delo?
Ma sploh ne gre za tistih par evrov, res, ampak za tak nikakvi odnos do človeka, ki te plačuje. meni smrdi to, da se jim ne da tega pisno in da me tip nadira po trelefonu kot da njemu ni nič treba. Recimo račun za ta mesec sem dobila za 80 evrov nižji od prejšnjega. Tko da mi je vse skupi še bolj sumljivo.
torej, kaj sploh še lahko nrdim?

Stran: [1]