dohodnina-preživnina (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

curkica -> dohodnina-preživnina (1.4.2008 14:07:50)

Ne vem, če sem na pravem forumu, ampak imam vprašanje glede dohodnine.

Namreč, moj ima z bivšo otroka in seveda prijavlja v dohodnino alimentacijo, ki jo plačuje za otroka. Zdaj pa mu ona že ene par let zaporedoma teži, da ga on ne bi uveljavljal, ker ima ona zaradi tega ful za plačat.

Kako je s tem? Če katera ve? Ali res vpliva to tudi na njeno plačilo dohodnine? Oziroma kaj mislite, naj on res ne bi več prijavljal otroka v dohodnino?

Če ima katera ali kateri podobno izkušnjo, bi prosila za nasvete! Hvala!

maruškaŠ -> RE: dohodnina-preživnina (1.4.2008 14:20:01)

Lahko se dogovorita kako in kaj. Res je, da če ga oba prijavita v dohodnino bodo obema priznali pol/pol olajšave (mislim, da naredijo pol leta eden, pol leta drugi).

Piše sicer va zakonu, da pripada olajšava sorazmerno s tem koliko kateri od staršev prispeva v dohodnino, ampak ker se DURS-u s tem ne ljubi ukvarjat - ponavadi naredijo pol pol.

Vpliva pa takole - če ena med letom ona uveljavlja sina kot olajšavo (celo leto) - v dohodnini pa ji pripada te olajšave samo za pol leta - ja itak, da mora doplačat - ker je med letom uveljavlala 100% olajšave, katere ji pripada samo 50%.

*pepelka* -> RE: dohodnina-preživnina (1.4.2008 16:26:00)

Če plačuje preživnino in otroka uveljavlja pri dohodnini je to čisto normalno. Da pa bivša plača dohodnino je pa povsem njen problem, zakaj pa ima otroka prijavljenega celo leto. Davčna pač v takem primeru priznava pol/pol. Tudi moja znanka je imela podoben primer, le da njen kar nekaj let sploh ni uveljavljal olajšave, ko pa jo je prvič uveljavljal, je pa bivša skočila v zrak, da kaj si on misli, da ima ona sedaj manj...
Ne pustite se.

Tasika -> RE: dohodnina-preživnina (8.4.2008 10:22:00)

Pa ne pozabite da je pogoj za davčno olajšavo da je plačane preživnine vsaj toliko kot je olajšave. Če je preživnine manj, potem tudi olajšave ni pol ampak toliko kot je bilo preživnine. Zato se tudi vpiše znesek plačane preživnine.
Kolega pa je z bivšo dogovorjen da on uveljavlja otroka v celoti, ker ima večji dohodek, olajšavo (denar)pa si potem 'razdelita'.

Stran: [1]