rozali
|
Zdravo! Moja Zala je imela razcep mehkega in trdega neba, operirala jo je dr. koželjeva, ki je menda najboljša v Evropi. operirana je bila pri 17 mesecih, bila pa bi že prej vendar mora biti otrok popolnoma zdrav( to pomeni če malo teče iz nosa operacija odpade, malo rdeče grlo......), skratka midve sva od septembra 1x mesečno hodili na sprejem, operirani pa sva bili v januarju. Sama operacija traja približno dve uri, vsaj pri nama je trajala toliko časa, ker so se trudili z intubacijo (bila je še zelo majhna, po mojem zato čakajo toliko časa, ker jih je zelo težko intubirati in če slučajno ne morejo, je otrok v anesteziji zastonj). Najbolj kruto od vsega mi je bilo čakanje, ob 2 zjutraj te zbudijo, da otroku daš zadnjič jesti in piti, ob šestih moraš z otrokom vstati in ga skopati ter obleči v novo pižamo in potem čakaš, čakaš, otrok pa ne sme jesti in ne piti- Zala je šla v operacijsko ob 15. uri. Skratka nihče od 2 ure naprej ni več spal, tako da mi je blo za znoret. Po operaciji moraš zelo paziti, da si otrok ne izpuli katetra (moja Zala si ga je in 24 ur sem morala na najrazličnejše načine spravljati vanjo hrano in pijačo, da ne bi dehidrirala, če otrok ne je oz. ne pije, dehidrira in morajo ga zopet uspavat, da vstavijo kateter). Na nebu ima po operaciji prišit tampon, vsa hrana gre skozi njega, verjetno mora biti grozen občutek, dokler se ne navadi. V bolnici si 8 dni, zadnji dan gre zopet v splošno anestezijo, odstranijo šive in tampon, potem pa greš če ni nobenega vnetja domov. Upam, da sem ti vsaj malo pomagala, drugače pa zaupaj prof. Koželjevi, ker je res najboljša. Danes je Zala stara 2 in pol, od operacije se ji vidi majhna črtica, zobke ima krasne in z govorom tudi zaenkrat ni težav. Držim pesti!!!!
|