KatjaD -> RE: vrtci - vprašalnik (28.3.2008 13:30:04)
|
Vprašalnik: Dostopnost 1. Ali vaš otrok obiskuje javni ali zasebni vrtec? Obiskuje javni vrtec. 2. Ali nam lahko zaupate ime vrtca? Mladi rod, oddelek Vila Čira čara, Ljubljana 3. Kolikšna je bila čakalna doba za vpis otroka v vrtec od trenutka oddaje vloge za vpis do sprejema otroka v vrtec? V ta vrtec je bil sprejet sicer naknadno septembra v roku 1 tedna (zaradi izpisov), na sam vrtec na splošno sem čakala leto in pol. Ta vrtec je namreč na drugem koncu Ljubljane tako glede na del mesta kjer stanujemo, kot tudi na del mesta, kjer sva v službah. 4. Ali se vam čakalna doba za vstop otroka v vrtec zdi primerno dolga? Ne, saj bi v primeru, da ne bi imela take službe, da sem delala takrat doma, lahko pustila službo, da bi čuvala otroka. 5. Ali vam delovni čas vrtca ustreza? In zakaj? Ja. KEr optimalno paše v čas mojega delavnika. 6. Ali bi bilo po vašem mnenju ustrezno, da bi otrokom v primeru potrebe zagotovili izvajanje programa tudi po 17. uri popoldne, če vaš vrtec tega še ne ponuja? Glede na to, da vedno bolj prehajamo v čas, ko se delavnik seli iz 7-15 na 9-17, bi se mi zdelo fer, glede na potrebe staršev organizirati tudi varstvo po 17-i uri. Mogoče s povprejšnjim pozanimanjem po potrebi med starši, ipd. 7. Ali ste zadovoljni z vrtcem, katerega vaš otrok obiskuje, in zakaj? Zelo, ker otrok tam uživa, z veseljem gre vsako jutro v vrtec, napreduje fantastično, hrana je odlična,... 8. Kaj bi spremenili v zvezi z vrtcem? Prestavila bi ga na Rudnik, da ne bi potrebovala zjutraj ene ure, da pridem tja in v službo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. 9. Ali menite, da trenutna ureditev sistema predšolske vzgoje zagotavlja zadostno število prostih mest glede na potrebe otrok? Ne, trenutno ne. Vrste so predolge in izgovarjanje na trenutne t.i. "baby boom" variante in podobno se mi zdi lari fari. 10. Podatki kažejo, da le odstotek otrok v Sloveniji obiskuje zasebne vrtce. Zakaj je po vašem mnenju tako? Nimam pojma - zaradi cene, dostopnosti??? 11. Se vam zdi, da ministrstvo v zadostni meri spremlja problematiko prostih mest na področju predšolske vzgoje? Samo spremljanje problematike na žalost ni dovolj, treba je kdaj tudi kaj narediti v pravilni smeri. 12. Ali ministrstvo zagotavlja, da poteka vpis otrok v vrtce po načelu enakopravnosti (kadar je treba selekcionirati kandidate zaradi prezasedenosti – pogost pojav)? Ne vem - a bi rekla, da je to zagotavljanje ali nezagotavljanje enakosti bolj v rokah ravnateljic, ipd. - sam princip komisijskega vprašanja in točk v njem se mi pa zdi povsem zgrešen, ker mi še zdaj ni logično, da ima brezposelen starš ali študent starš prednost pred zaposlenimi starši v čakalnih vrstah... 13. Ali ste zadovoljni z vrtcem, katerega vaš otrok obiskuje, in zakaj? To vprašanje je že zgoraj!!! 14. Kaj bi spremenili v zvezi z vrtcem? Tudi to vprašanje je že zgoraj odgovorjeno!!! 15. Ali znotraj vrtca obstajajo še kakšni drugi programi, delavnice oziroma aktivnosti? Za jasli zaenkrat še niso imeli ničesar, za kasnejše stopnje pa ne vem, bomo videli, ko pridemo do tja. Financiranje 1. V kateri plačilni razred ste uvrščeni glede na vaš dohodkovni in premoženjski položaj? 3. 2. Koliko plačujete za vrtec mesečno? cca. 105 EUR 3. Ali menite, da so finančni prispevki občine zadostni ali ne? NE. 4. Cene programov v vrtcih za prvo starostno skupino (1-3 leta stari otroci) se gibljejo od 300 do 488 evrov mesečno. Kakšno je vaše mnenje glede cen za enakovredne programe v različnih vrtcih (cene so sprejemljive, previsoke,…)? Cene so načeloma previsoke, mislim pa, da obstajajo tudi prevelike razlike med vrtci znotraj posameznih občin in med občinami. 5. Ali menite, da trenutna zakonodaja omogoča pravično razporeditev staršev (mlade družine) v veljavne plačilne razrede glede na njihov dohodkovni in premoženjski položaj? Ne, zdi se mi popolnoma nesmiselno, da se obračunava vrtec glede na plačo pred 2 leti - poleg tega pa nikogar ne zanima, če zdaj nimaš več enako visoke plače, čeprav naj bi se to upoštevalo ... 6. Ali menite, da bi bilo primerno in upravičeno, da bi država s povišanjem davkov zagotovila brezplačno predšolsko vzgojo (tako kot na primer zagotavlja srednješolsko izobraževanje)? Ne, mislim, da bi morali to narediti brez povišanja davkov. 7. Ali mislite, da bi daljši delovni čas vrtcev vplival na ceno programa? Koliko in na kakšen način? Verjetno bi se cena vrtca dvignila za nek procent... Splošno 1. Kje vidite pomanjkljivosti v sistemu zagotavljanja predšolske vzgoje? (Obkrožite) • Nezadostno število prostih mest v vrtcih in dolga čakalna doba za vpis otroka v vrtec • Cene programov vrtcev so previsoke • Starši z dobrim ekonomskim in premoženjskim statusom plačujejo premalo • Preveč storitev je plačljivih • Ponudba osnovnih programov vrtcev ni dovolj pestra in raznolika 2. Koliko se Vam zdi pri reševanju tovrstnega problema pomembna vloga vrtcev, občine, države? Kdo pa ga bo reševal, če ne oni???
|
|
|
|