taja27 -> RE: combuha (26.3.2008 14:27:19)
|
jst jo imam ... sem mislila, da jo katera uporablja ... kratka navodila: Iz 1,5 l ali 2l vode skuhamo čaj (4 vrečke šipkovega čaja, 3-5 žlic sladkorja), ga sladkamo in ohladimo na sobno temperaturo. V veliko stekleno posodo damo ohlajen čaj. Predem damo gobo v stekleno posodo, jo moramo oprati pod šibkim curkom mlačne vode, stekleno posodo pa nato pokrijemo z gazo. Tako naj stoji pet dni na sobni temperaturi (jst jo imam v hladilniku, ker imam pretoplo). Po petih denh čaj precedimo skozi gazo, gobo pa pustimo v manjši količini čaja, ki mu nato dodamo še novo skuhan čaj - tega pripravimo tako, kot prvič. Precejeni čaj prelijemo v drugo steklenico in ga natopijemo. Napitek je potrebno imeti na hladnem. Goba ne sme priti v stik s kovino (cedilo, kovinska žlica). razmnoževanje: po približno 10 dneh se goba razmnoži in razdeli na dva dela. Polovico gobe lahko komu podarite, z drugo polovico pa še naprej pripravljajte napitke zase.
|
|
|
|