l.daisy -> RE: cepljenje v 28. tednu (25.3.2008 17:09:47)
|
živjo, jaz sem Rh- in sem bila pred dvema tednoma cepljena s to RhOGam injekcijo... tole sem skopirala iz enega drugega foruma: V nosečnosti prehajajo plodovi Rh+ eritrociti skozi posteljico do matere, vsak poseg v maternico pa povzroči vdor še večje količine plodove krvi v materin obtok. Obrambni sistem Rh- matere "prepozna" Rh pozitivne eritrocite kot tujek in sproži tvorbo protiteles, uperjenih proti Rh + plodu. Po prvem stiku s plodovo Rh+ krvjo začne nosečnica najprej tvoriti posebna protitelesa (Ig M), ki pa ne morejo prehajati skozi posteljico in ne morejo doseči, niti poškodovati ploda. Druga vrsta protiteles (Ig G) pa lahko prehaja skozi posteljico do ploda, a na srečo nastanejo precej pozno v nosečnosti in le v majhni količini. Obrambno reakcijo Rh- nosečnice proti Rh+ plodu lahko "prelisičijo" tako, da nosečnici dovolj zgodaj vbrizgajo "že pripravljena" protitelesa proti Rh+ plodovim eritrocitom (to so t.i. IgG-antiD), s čimer uničijo plodove eritrocite, zato do obrambne reakcije ne pride. To je predvsem pomembno za naslednje nosečnosti, ne toliko za trenutno. Dajo pa to injekcijo vsem Rh- nosečnicam, ker pač ne vejo, kakšno krvno skupino ima oče otroka (npr. če bi imel tudi on Rh-, otrok ne more biti pozitiven in je v bistvu injekcija brezpredmetna). zakaj ravno v 28. tednu pa ne vem... vsekakor zaradi možnosti vdora plodove krvi v krvni obtok matere... možno, da za primer prezgodnjega poroda, ne vem...
|
|
|
|