kruh iz polnozrnate ržene moke (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


biga -> kruh iz polnozrnate ržene moke (19.3.2008 12:57:32)

Kako naj ga spečem iz te moke (kupila sem jo v DM-ju od Alnature, pa ni gor recepta)? Predvsem me zanima, koliko moke potrebujem in če jo je treba kaj zmešat z belo moko, pa druge sestavine. Recept bi pa rabila za avtomat za kruh. Če se da, kak recept brez mleka, ker imamo alergika.




urška -> RE: kruh iz polnozrnate ržene moke (19.3.2008 13:17:08)

takle je recept za moj kruhomat (imam unega z eno metlico - torej lahko spčem največ 900 g kruha)

310 ml vode
3 čajne žlice limoninega soka
425 g polnozrnate moke
75 g bele moke
1,5 čajne žličke soli
2 čajni žlički sladkorja
25 g masla
1,5 žličke suhega kvasa

potem daš sestavine v pekač tko kot maš v navodilih. v moje m receptu je zraven še mleko v prahu, ki pa ti ga ni treba dat (oz. ga ne smeš dat). pečem pa na programu 6 - velik polnozrnat kruh. izpustiš lahko seveda tudi belo moko, vendar moraš dat potem malo več kvasa, ker je polnozranta moka 'težja' in kruh ne vzhaja tako fejst. no v mojih navodilih piše še tole: če želite lahko kruh 55 min pred koncem pečenja po vrhu amažete z vodo, posujete z malo polnozrante moke in raznimi semeni ali kosmiči.




urskas -> RE: kruh iz polnozrnate ržene moke (19.3.2008 14:53:17)

mleko lahko enostavno nadomestiš z vodo.
Obvezno moraš dodati vsaj 1/3 bele moke, ker ržena ne vsebuje glutena in zato kruh samo iz ržene moke ne vzhaha čisto nič, in ni dober.




Naja30 -> RE: kruh iz polnozrnate ržene moke (19.3.2008 22:35:44)

Ni nujno dat belo moko. Taprav ržen kruh je itak bolj tanek. Lahko pa daš polnozrnato pšenično moko, če hočeš, da je kruh "debel"[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Stran: [1]