Pikec -> RE: Kakšne so cene..... (19.3.2008 19:34:57)
|
IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil IZVIRNO SPOROČILO: Pikec RR Če dobiš dobrega arhitekta ti ne bo žal nobenga evra. Se vidi, da si iz foha. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Foh al ne foh. Povprečen Slovenc zida bajto enkrat v življenju (vsaj svojo). In največji idiotizem je šparat pr najcenejši stvari ki se tiče gradnje. In to je projekt. Dejansko če vzamemo je projekt lih par procentov celotne investicije (tam nekje med 1 in 5%) in ponavadi je cenej kukr okna ki se v bajto vgradijo. V končni fazi pa je imeti dobr projekt, dobr tloris, dobre rešitve bistvo zidanja bajte saj boš v njej itak preživel ves ostali preostali lajf. Zakaj bi zmetala celo premoženje v nekaj kar mi že v začetku ni všeč in verjetno mi tudi v končni fazi nikoli ne bo. Edina stvar, ki bi mi bila v tem primeru pol všeč je - da imam lastno streho nad glavo in mal trave okol nje. Bajta pa ne bi odražala niti mojih potreb niti mojega načina življenja. In ponavadi neke tipske bajte gledat je že v štartu obsojeno vsaj na delno katastrofo. Zakaj? Ker se ljudje ne vprašajo niti najosnovnejših vprašanj: - kako živim? - mi je všeč jutranje sonce, ali večerno? - raje pijem jutranjo kavico ob sončku, ali mi več pomeni da je sonce popoldan ko pijem popoldanski kofe - me moti to da mi sosedje gledajo v kuhinjo, ali mi je bl pomembno da vidim kdo prihaja po dovozu... - se otroci igrajo po sobah ali skupaj - pišejo domačo nalogo za mizo v kuhinji al vsak v svoji sobi - pridejo obiski v dnevno sobo ali se vsedejo za mizo v kuhinji... - razmišljam o tem kako živim in kako bi želel živeti... To so vprašanja, ki si jih navaden človek ne zastavi. Dober arhitekt ti jih pa ja. Zato je tipski načrt kar nekaj, nekaj kar samo na pol ali pa na tričetrt odgovarja nekomu, načrt 'po naročilu' pa je delan samo zate, zame, za vsako familijo in vsak način življenja posebej. Kar je všeč meni, ni nujno da je tebi tudi. Kar je všeč nama, ni nujno da je všeč ciljni skupini, ki je bila osnova za tipski projekt. Dejansko poznam zeeeeeelo malo ljudi, ki so bili s tipskim projektom popolnoma zadovoljni. Foh gor al dol. Sej bo zdej grdo zvenelo, ampak če hočeš šparat na projektu in ti je žal dat denar zanj, boljš da ne začneš niti zidat. In ja arhitekti so podplačani (čeprav med ljudmi velja ravno obratno - to je pač tema za eno drugo debato). Jst še zmeri trdim, da dober arhitekt lahk zelo poceni gradnjo, slab jo pa podraža. J**** ga tko je.
|
|
|
|