Anonimen -> Regradove solate (19.3.2008 8:37:07)
|
Neprekosljiva REGRATOVA SOLATA Začenja se sezona solate, ki je za marsikoga najljubša in najboljša od vseh, sezona regrata. Nekateri ga nabirajo na travnikih (tisti s krtin je najnežnejši in najboljši), drugi ga kupujejo na tržnici in upajo, da je zrasel na čim bolj neonesnaženem območju. Kako pripravljamo regrat? Najprej ga seveda očistimo in temeljito umijemo. Nato ga razgrnemo na suhi krpi in pustimo, da se odteče. Voda namreč razredči solatni preliv in uniči žlahtni okus sestavin, s katerimi obogatimo solato. Dobro osušeni regrat lahko pripravimo ali pa damo v plastično vrečko, tesno zapremo in shranimo v hladilnik, kjer se obdrži nekaj dni. Receptov za pripravo regratove solate je kar nekaj, z različnimi dodatki je vsakokrat nekoliko drugačna. Prva znanilka pomladi S krompirjem: Skuhamo krompir v oblicah in še vročega olupimo. Regrat zabelimo s solatnim prelivom (sol, poper, kis, olje, strt česen), primešamo mu narezan vroč krompir, premešamo in takoj ponudimo. S slanino (ali z ocvirki): V ponvi hrustljavo scvremo na kockice narezano slanino (ali ocvirke z mastjo). Zmešamo deciliter kisa, sol in poper. Kis zlijemo v ponev k slanini. Pustimo, da zavre, in takoj prelijemo čez regrat. Premešamo. Po želji dodamo solati še kuhan in na kose narezan krompir, narezana v trdo kuhana jajca, na maslu opražene kruhove kocke (skupaj s kruhom lahko pražimo na drobno sesekljan česen, da dobi solata dodaten okus). S paradižniki in mocarelo: Mlademu regratu, ki ga pripravimo v solati, dodamo narezano mocarelo in narezane češnjeve paradižnike, po želji tudi na maslu opražene kruhove kockice. Med regrat lahko zamešamo tudi malo rukole. S piščancem in redkvicami: Mladi regrat pripravimo v solati, dodamo na koščke narezano pečeno piščančje meso (prsi), narezane redkvice, poširana jajca (na osebo vzamemo 1 jajce. Ubijemo ga v zajemalko in počasi spustimo v okisano vrelo vodo. Jajca kuhamo, da zakrknejo, poberemo jih s penavko in položimo na solato). S sirom, korenjem in z orehi: Korenje očistimo, narežemo in skuhamo v osoljeni vodi, a tako, da ostane še nekoliko čvrsto. Sir narežemo na kockice. Regrat pripravimo v solati, primešamo mu korenje, sir in orehova jedrca. Ponudimo s svežim kruhom. S kozjim sirom: Za 6 oseb Priprava: 20 minut Sestavine: - žlička svežega timijana
- 3 žlice olivnega olja
- poper
- 6 hlebčkov kozjega sira (po 40 g)
- 300 g očiščenega regrata
- 1 pest rukole
- 4 žlice vinskega kisa
- 4 žlice olja
- sol
- 1 do 2 žlički pikantne gorčice
- 1 do 2 žlički medu
- 60 g pinjol ali sončničnih semen.
Priprava: Dan prej sesekljamo timijan in ga zmešamo z olivnim oljem ter na grobo mletim poprom. S to mešanico pokapljamo kozji sir in ga pustimo v pokriti posodi čez noč, da se navzame okusov. Regrat in rukolo očistimo, umijemo in dobro odcedimo. Iz kisa, soli, gorčice, medu in olja zmešamo solatni preliv. V teflonski ponvi brez maščobe prepražimo sončnična semena. Regrat in rukolo po želji narežemo in damo v skledo, zabelimo s solatnim prelivom ter premešamo. Razdelimo na krožnike. V ponvi na malo olja pečemo kozji sirček z vsake strani 1 minuto. Sir damo na solato na krožnikih. Posujemo s prepraženimi sončničnimi semeni in ponudimo s svežim kruhom. Nasvet: Regratova solata s popečenim kozjim sirom je samostojen prigrizek ali jo ponudimo za predjed. Za zabelo uporabimo rastlinsko olje, ki mu lahko primešamo tudi kanec bučnega. Ali pa postavimo bučno olje na mizo, da si z njim vsak postreže po okusu. Foto: Foto Spring
|
|
|
|