čuden delovni čas obeh staršev! (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

jay_zi -> čuden delovni čas obeh staršev! (18.3.2008 23:06:52)

kaj naredit? oba starša sva v takšnem poklicu, da delava ali zjutraj, ali dopoldan, ali popoldan ali čez vikend, oba na žalost v isti firmi (novinarja).
a se je slučajno kdo srečal s takimi problemi?
babic, dedkov, tet, stricev ni, varuškam ne zaupava.
obstaja kak zakon, ki bi od delodajalca zahteval, da vsaj enemu od staršev omogoči normalen delavnik, da lahko otrok normalno hodi v vrtec?
help pliz, imamo le še nekaj mesecev časa do vrtca!
zaposlena sva za nedoločen čas.
hvala

Lunca1 -> RE: čuden delovni čas obeh staršev! (19.3.2008 6:31:19)

Po moje je najbolje da de poskusita zmenit v službi, da se upošteva, da ne bi delala istočasno. Ali pa poskusita najti kakšno gospo, ki bi ji zaupala.

kristinaj -> RE: čuden delovni čas obeh staršev! (19.3.2008 8:09:54)

ni enostavna situacija.........če sta oba v isti službi je najbolje, da se z delodajalcem zmenite, da ne da oba v isti turnus oz. če je možnost, da bi lahko vsaj mama delala samo dopoldan..... če ne, imaš do otrokovega 3 leta pravico zahtevati krajši delovni čas oz. samo dopoldansko delo..... to je tvoja pravica.......

Naja31 -> RE: čuden delovni čas obeh staršev! (19.3.2008 8:29:29)

Mislim, da bosta morala premislitit glede zaupanja do drugih.
Tudi jaz sem imela težave pustiti otroka v varstvo tašči, pa sem potem, ko sem šla v službo ugotovila, da je to, da sploh imam možnost, da ga ona čuva, zlata vredno.
Težko je in skorajda nemoogče če sta sama za vse. Včasih tudi ob normalnih delavnikih kaj vmes pride, da ne moreš po otroka v vrtec.

Drugače pa se vsaj v službi zmenita, da vudva ne delata istočasno. Saj to se verjetno da, a ne?

jay_zi -> RE: čuden delovni čas obeh staršev! (19.3.2008 8:29:36)

delodajalec nima ravno posluha, pa morda bi ga še mel, ampak sodelavci se bunijo. ker morajo oni pač delat vse povprek (pač kolegialnosti med novinarji lih ni, vsaj ne v našem mediju).
a res lahko zahtevam dopoldansko delo???
za polovični delovni čas vem, a ne pride v poštev, ker pol zmanjka financ za kaj drugega.
ne, če lahko zahtevam dopoldansko delo in proste vikende, pol je to zmaga.
a to kje piše, kaki link do zakona?
hvala za vse odgovore.

bskrle -> RE: čuden delovni čas obeh staršev! (19.3.2008 8:31:21)

Obrni se na CSD, sindikat - na sodelavce se žal ne moreš zanseti, pa še par let boš pač kriva za vse.

jay_zi -> RE: čuden delovni čas obeh staršev! (19.3.2008 8:53:41)

aja bskrle, jaz sem fant, moški, gospod, tisti ...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
hja, sidikalna zaupnica je ena tistih, ki mora delat vse povprek in ji ni prav, da bi eni delali samo dopoldan.
problem je, ker delava tudi za vikend. no, žena precej manj kot jaz. le en dan na mesec, medtem ko jaz precej več vikendov fašem. dobro, ampak vikend ni taki problem, problem je, ko sem jaz zjutraj do 16ih, žena pa dela na primer od 12ih do 20ih.
da dela en dopoldan, en popoldan sva se zmenila, to ni bil problem, a še vedno gre tri ure navzkriž (če žena začne malo kasneje in jaz končam prej).
se pravi med 12. in 15. uro mam problem.
če ne drugače, bom pač službo šprical, briga me, pa saj niso normalni.
itak je v planu menjava službe, ampak zdaj ni pravi cajt. kako leto še moram ostati v zdajšnji službi.
...
ah, te skrbi ...

mojsoncek -> RE: čuden delovni čas obeh staršev! (19.3.2008 9:05:18)

Kaj pa vrtec... tisti, ki gre kasneje, pelje otrocka v vrtec, tisti ki pa prej konca, ga gre iskat.

Ce pa rabita samo za tiste tri urce poflikat, potem pa probajta najti pomoc (varuska, studentka,...). Se bosta morala sprijazniti s tem, da bosta morala nekomu zaupati. Ker to, da "tolces plavega" v sluzbi ni ravno primerna dolgorocna resitev.

jay_zi -> RE: čuden delovni čas obeh staršev! (19.3.2008 9:10:40)

ja, to bi šlo, ampak kaj, ko žena včasih začne šele ob 10. uri. kar pomeni, da dela do 18ih. če jaz začnem ob 16ih je otrok vseeno dve uri brez varstva.
vrtec v vsakem primeru, ampak dela le do 16.30.
ker žena, tudi kadar je dopoldan, žal ne začenja vedno ob 8. uri, kar bi sicer rešilo problem.
a ma pravico zahtevati samo jutranjo dopoldansko izmeno (torej strikno ob 8. uri in ne ob 9. ali 10. uri)?

lex -> RE: čuden delovni čas obeh staršev! (19.3.2008 9:13:41)

na podeželju so vrtci večinoma odprti do 16 ure, za mesto ne vem, mislim pa da imajo daljši delovni čas. Kaj pa kakšna prijazna soseda (starejša), ali pa kakšna študentka. Verjamem, da je hudo pustit otroka nekomu neznanemu, zato je sedaj čas da poiščeta nekoga, ko si lahko pridobita zaupanje do njega, ker je lahko še malo z ženo in otrokom.

Jaz sem šla v Švico za babysiter, njen brat me je poznal, midve sva se pa prvič videli ko sem stopila v njihovo stanovanje. Ko sem prišla sem požulila malo in ta mi je zaspala na rokah. Čez nekaj časa mi je dejala, da je videla da sem umirjena in da mi lahko zaupa. Z malo sva se imeli prav fino, pa je bila stara samo 5 mesecev ko sem jo dobila. Ni vama treba 1 najet, otrok pa ga bo imel šanso spoznat.

mojsoncek -> RE: čuden delovni čas obeh staršev! (19.3.2008 9:19:57)

Treba je najti najbolj primerno resitev za vse skupaj. Probajta se zmenit ali narediti kaksen kompromis v sluzbi za bolj zgodnjo uro. Jaz se vedno menim, da se da vse nekako zmenit.

Pri nas se npr. en vrtec zapre ob 15.15, drugi pa ob 15.30. Oba z mozem delava v LJ, kar v najboljsem moznem scenariju pomeni, da smo v domacem kraju ob 16.00. In kaj nama je preostalo?! Ja v LJ ga morava vozit v vrtec, ker nisva dobila nobene varuske, ki bi ga cuvala od 6 zjutraj do 4 - 4.30 ure popoldan. Ni lahko, je pa trenutno edina izvedljiva opcija.

sazi -> RE: čuden delovni čas obeh staršev! (19.3.2008 9:54:18)

varuškam ne zaupava

Glede na vse napisano, nimata prav veliko možnosti
Pogosto je tako, da tudi če kje v zakonu kaj piše, je v praksi težko izvedljivo, oz. četudi to dosežeš, ti potem lahko polena pod noge mečejo - delodajalci ali pa sodelavci

Jaz sem bila dolgo varuška pri različnih družinah  z eno sem se prav ujela in jim otroke pazila več let - včasih popoldna, včasih zvečer, med počitnicami tudi cele dneve, pa v vrtec sem jih šla v časih iskat...
Če res potrebujeta varstvo nekajkrat na teden za 2-3 ure, bi bila to res najboljša rešitev. Pa tudi drugače bi bilo fino, če bi začela varuškam zaupat in se potrudila najti kakšno (ali celo 2), ker včasih pride prav tudi kakšno varstvo zvečer ali paza kakšne nujne opravke.

jay_zi -> RE: čuden delovni čas obeh staršev! (19.3.2008 10:13:14)

težko nama je otroka kar nekomu zaupat. oziroma nama je hudo.
zato sva raje iskala kakšno zakonsko rešitev, ki bi nama omogočala, oziroma vsaj enemu od naju, dopoldansko delo.
sploh pa nikogar ne poznava. a obstaja kakšna varuške.si spletna stran?
kje ste ostali našli varuške?

eva1 -> RE: čuden delovni čas obeh staršev! (19.3.2008 10:16:06)

Midva imava oba službo v 3 smenah, sobote, nedelje-kakor pride....pa zaenkrat vse dobro usklajujeva...je pa res da nama gredo v službi zelo na roko,tako da se večino časa samo šihtava...en nočno, drugi zjutraj...jaz en vikend, moj drugega...lepo vozmo zaenkrat!!

mojsoncek -> RE: čuden delovni čas obeh staršev! (19.3.2008 10:21:33)

Cas prehitro bezi za iskanje zakonskih lukenj, zato ga raje porabita za iskanje varstva. Lahko das oglas na forumu ( http://www.ringaraja.net/forum/tm.asp?m=1143343 ), lahko poisces preko kaksne agencije, ki se s tem ukvarja (na internetu je kar nekaj ponudbe npr. http://www.zavod-tamala.si/Varuska.aspx ) ali pa poisces vasem kraju (malo povprasas okrog prijatelje, sosede, znance, das oglas na oglasno desko). Kaj pa vem, moznosti je kar nekaj...

p.s. otroka vama bo tezko zaupati komurkoli, pa naj bo to vzgojiteljica v vrtcu, varuska ali pa babica. Na zacetku je vsem tezko.

sazi -> RE: čuden delovni čas obeh staršev! (19.3.2008 11:20:26)

obstaja kakšna varuške.si spletna stran?

za to sicer ne vem, ampak jaz sem delala preko Sezama
Se pa strinjam, da je vsakemu staršu težko kar nekomu pustiti otroka, ampak gre - se hitro navadijo tako otrok, kot starši

mojsoncek -> RE: čuden delovni čas obeh staršev! (19.3.2008 11:28:57)

otroci se hitro navadijo, ponavadi smo starsi tisti, ki imamo probleme [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley9.gif[/image]

Splet.Ka -> RE: čuden delovni čas obeh staršev! (19.3.2008 12:00:39)

IZVIRNO SPOROČILO: jay_zi

za polovični delovni čas vem, a ne pride v poštev, ker pol zmanjka financ za kaj drugega.

Jaz sem iz istega "foha" in z istimi težavami. Sem šla pred koncem porodniške do odgovornega urednika in ga malo povprašala o možnostih. Glede na to, da sem pred porodniško vsak dan strikno v redakciji visela do zaključka, so bili moji nadrejeni presenetljivo razumevajoči. Moja težava je namreč tudi ta, da živim precej daleč od mest zaposlitve.

Sem se tudi zanimala, kako je s krajšim delovnim časom. Mi je rekel odgovorni urednik, naj ga s tem nikar ne "srejem", ker mi ga v praksi ne more omogočiti. No, lahko bi me dal na redaktorsko delovno mesto, ker formalno, če bi zahtevala, bi mi moral to omogočiti. Pa mi niti finance tega ne dopuščajo.

Če bi želela krajši delovni čas, bi verjetno imela predvsem manjšo plačo, konec koncev bi pa delala tako, kot bi se sama zorganizirala, kar pa lahko naredim tudi s polnim delovnim časom.

In se mi je s pomočjo nadrejenih res uspelo tako zorganizirati, da večinoma ne visim do večera tam...kakšen dan na teden ja, sicer pa sem doma okoli petih, šestih. Zame je to velik uspeh.

Aja, sodelavci se pa ne bunijo. Eni so bili pred kratkim sami na tem, drugi še bodo, tistim ta hudim egotom, ki jih je pri nas na srečo bolj malo, pa tudi moja morebitna daljša prisotnost ne bi pomagala izboljšati počutja/občutka preobremenjenosti.

Srečno!

Stran: [1]