anajj
|
IZVIRNO SPOROČILO: Nacka Ojla, tudi mene obračanje našega malčka mori že 10 dni (odkar smo bili pri P). Do takrat sem bila namreč mnenja, da so si otroci različni in da se bo tudi naš obračal, ko bo za to čas. Tudi nam pa je rekla P, da nam da en mesec časa, potem pa RA. Tam sem bila čisto paf, tako da sploh nisem mogla reagirat, doma pa sem preklicala vse možne ljudi, ki karkoli vedo o tem. Naš mali se je v tem času sicer začel ful obračat iz hrbta na trebušček (sampo v eno smer), v tem položaju zdrži kar nekaj čsa, potem pa joka, ker se ne zna obrnit nazaj na hrbet. So mi pa svetovali, naj ga k obračanju pretirano ne spodbujam (kot sem to počela cel teden) - ker če ve z otrokom vse OK, se bo začel obračati sam, ko bo zanj čas. Če pa z njim ni vse OK, potrebuje pravilno obravnavo (točno določeni položaji rok, nog pri obračanju), kar pa nekdo, ki ni nevrofizioterapevt n obvlada - na tak način mu lahko utrjuješ npačni vzorec, kar je lahko še slabše. Jaz sem se sedaj odločila, da ga bomo imeli veliko na tleh, se z njim igrali, a ga ne silili v obračanje, potem pa bomo počakali na RA (v vsakem primeru hočem tja, da mi strokovnjaki povejo, kakšne so zadeve). Najbolj me jezi P, ko reče, naj počakamo. Če sumi, da nekaj ni OK. bi lahko dala takoj napotnico, ker tudi v RA nisi takoj na vrsti - tako minevajo meseci in meseci, mi pa čakamo, namesto ukrepamo. To je samo moje mnenje - dons sem čist rzkurjena zarad teh P. Sorry. Poskušaj ne skrbet zaradi tega obračanja, ker so si otroci res zelo različni. Eni ne marajo obračanja, drugi sploh ne puzajo ampak kar shodijo itd. Če pa je z vašim slučajno kaj "narobe", te bo v RA poslala k fizioterapevtki. Tam je super. Pokažejo ti super vaje, prijeme in večina otrok hitro odreagira. Naša je hipotona in se je začela obračat pri 6,5 m, šele po 2 mesecih fizioterapije!!! In se je pol obračala kot navita in se kotalila po celi dnevni sobi. Tako da ni panike. In če ti P še ni dala napotnice, tudi nič hudega. Če se otrok sicer normalno razvija, ne boste nič zamudili. To, da ga boste imeli veliko na tleh pa je itak najbolj pomembno. To ti bodo povedali v RA in na fizioterapiji.
|