Folna kislina ponovno - vprašanja in odgovori (Polna verzija)

Forum >> [Zanositev] >> Želimo si novega člana

Sporočilo

Sara3 -> Folna kislina ponovno - vprašanja in odgovori (3.2.2005 13:31:33)

Ciao :)

Obljuba dela dolg. Danes sem bila na rednem pregledu pri G. in sem ga vprašala še za folno kislino. Dal mi je en prospekt, kateri se meni zdi zanimiv in kateri ti mogoče odgovori na vprašanja, ki jih vsaj jaz nisem vedela. In ne boste verjele sem prospekt pretipkala - samo za vas.:bravo: (uf, kako sem pridna)

:racka:KAJ JE FOLNA KISLINA IN ZAKAJ JE TAKO POMEMBNA?

Folna kislina spada med vitamine skupine B. Telo je samo ne more proizvajati, zato jo mora dobiti s hrano ali z vitaminskimi dodatki. Pomembna je, ker preprečuje nastanek razvojnih nepravilnosti pri plodu. Folna kislina sodeluje pri presnovi celic, ki hitro rastejo in so nujne pri tvorbi zarodkovih tkiv in organov. Priporočena dnevna količina je 400 mikrogramov folne kisline. Folna kislina prepreči razvojne nepravilnosti, ki se pojavijo, še preden se ženska zave svoje nosečnosti, zato je pomembno, da ima dovolj folne kisline že pred nosečnostjo, predvsem ko zanosi, v prvih tednih nosečnostjo in med njo.

:racka:KAJ SO RAZVOJNE NEPRAVILNOSTI?

Med četrtim in šestim tednom po prvem dnevu zadnje menstruacije se v zarodku zelo intenzivno razvija nevralna cev (hrbtenjača, hrbtenica, možgani). Okvara hrbtenjače in/ali možganov nastane zaradi napake v razvoju nevralne cevi. Če se del hrbteničnega kanala ne zapre, lahko pride do poškodb hrbtenjače, posledice tega pa so pri otroku paraliza nog, nenadzorovano izločanje blata in seča. Med napake nevralne cevi spada tudi vodenoglavost ter s tem povezane hude težave pri učenju.

:racka:ZAKAJ JE POMEMBNO JEMATI FOLNO KISLINO CELO NOSEČNOST?
Pomanjkanje folne kisline lahko ogrozi rast in delitev celic pri plodu ali v posteljici, prek katere se hrani. Strokovnjaki povezujejo pomanjkanje folne kisline s povečanim tveganjem za prezgodnji porod, znotrajmaterničnim zastojem rasti in ponavljajočimi se splavi.

:racka:ALI ŽENSKA LAHKO ZAUŽIJE PREVEČ FOLNE KISLINE?
Folna kislina je v hrani v obliki folatov, ki jih telo ne more v celoti porabiti. Poleg tega se folati med kuhanjem razgradijo. Folna kislina se lažje absorbira iz vitamiskih dodatkov kot iz folatov v hrani in celo v velikih količinah ni škodljiva.

:racka:KDO NAJ JEMLJE TABLETE TIFOL IN KDAJ?
:rozica:ženske, ki načrtujejo zanositev, vzamejo 1 tableto na dan po obroku
Tablete Tifol naj jemljejo pred zaželeno zanositvijo in nato do konca 3. meseca nosečnosti.
:rozica:Ženske, ki so jemale kontraceptive in načrtujejo zanositev, vzamejo 1 do 2 tableti na dan.
Tablete Tifol naj začnejo jemati pred načrtovano nosečnostjo in naj jih jemljejo do konca 3. meseca nosečnosti.
:rozica:Nosečnice vzamejo 1 tableto na dan po obroku
Tablete Tifol naj začnejo jemati takoj po spočetju in naj jih jemljejo do konca 3. meseca nosečnosti. Zaradi slabe absorpcije folatov nosečnice s hrano ne dobijo dovolj folne kisline. Zato jim priporočamo, naj jemljejo tablete Tifol celo nosečnost, razen če že jemljejo multivitaminske dodatke, ki v dnevnem odmerku vsebujejo 400 mikrogramov folne kisline.

No to bi bilo to.

Lp iz sončne obale, punce vzunaj je super a kaj ko morem delat. No lahko pa vsaj še vmes med delovnim časom poškilim malček na RR.
:rozica::rozica::rozica::rozica::rozica::rozica::rozica::rozica::rozica::rozica::rozica::rozica::rozica::rozica::rozica::rozica:

Sisy -> Folna kislina ponovno - vprašanja in odgovori (3.2.2005 13:44:49)

ufff jst je poa sploh še ne jemljem.....:ups:

upam da še ni prepozn.....

baguSka -> Folna kislina ponovno - vprašanja in odgovori (3.2.2005 14:21:32)

Sara hvala res si se potrudla!:rozica:

In lepi pozdravi tud tebi iz sončne LJ.;)

judy -> Folna kislina ponovno - vprašanja in odgovori (3.2.2005 14:23:57)

ŽIV!
Kje pa se dobi te tabletke? Je potreben recept ali so v prosti prodaji? Sem totalno nepismena na tem področju. Hvala za odgovor.:rozica::rozica::rozica:
Judy

Jančika_ -> Folna kislina ponovno - vprašanja in odgovori (3.2.2005 14:36:52)

Samo v prosti prodaji v lekarni. Recimo Tifol, pa še neke druge tudi. Okoli jurja na škatlico.

Lenny -> Folna kislina ponovno - vprašanja in odgovori (3.2.2005 14:49:03)

Brez recepta v lekarni. Cena v januarju 980.00 SIT :)

cmokec -> Folna kislina ponovno - vprašanja in odgovori (3.2.2005 15:04:52)

Meni pa je G. v torek rekel, da je dovolj folne v hrani. Tako sva se dogovorila, da začnem folno jemal, ko bom zvedela, da sem noseča. Opozoril me je, da se da dobiti tudi samo folno, ker je Tifol marketinško pridobil na ceni in je drag. V lekarni sem prosila za folno kislino, so me pa samo debelo gledati, da to se pa ne prodaja. Pol pa ne vem?

cmokec

baguSka -> Folna kislina ponovno - vprašanja in odgovori (3.2.2005 15:16:01)

Ja cmokec pol so pa res 'glupi'..:zmeden:

Same folne kisline se ne dobi. Dobi pa se tablete k vsebujejo folno kislino..:zmeden: Jst sm začela jemat tablete Centrum k majo vse vitamine in minerale, med njimi tud 400 ug folne kisline..;)

Pia73 -> Folna kislina ponovno - vprašanja in odgovori (3.2.2005 20:59:21)

Jaz sem pri prvem :duda: začela jemati Tifol šele pri 7t saj sem na prvem pregledu šele prvič slišala zanj. Pa je bilo z mojim :duda: vse v redu. In tudi sedaj sem začela jemati Tifol, ko sem zagledala :modri: Tako, da ni panike, pri nobeni stvari ni dobro pretiravat,..

baguSka -> Folna kislina ponovno - vprašanja in odgovori (3.2.2005 23:06:19)

Aja cmokec še to!

Odvisno kaj ješ. Jst k sm večinoma na sendvičih, folne kisline in česa druzga sploh ne utegnem pojest..:(:ups:

judy -> Folna kislina ponovno - vprašanja in odgovori (4.2.2005 11:43:25)

Zdravo vsem!:miska:

Hvala za odgovore in nasvete. Sama sem bolj kot ne proti raznim kemičnim izdelkom :grrr: in se jim izogibam kolikor se da. V kateri hrani pa je največ folne kisline? Saj, ko bo čas za to, bom tudi tabletke jemala!

Hvala vsem za nasvete :bravo::bravo::bravo:
in lep pozdrav! Judy

:sloncek::kuza::sloncek::kuza:

biba77 -> Folna kislina ponovno - vprašanja in odgovori (4.2.2005 12:01:51)

Vem, da je v rdeci pesi ogromno folatov...

baguSka -> Folna kislina ponovno - vprašanja in odgovori (4.2.2005 14:08:06)

V hrani je folna kislina v obliki folatov, ki zelo slabo prehajajo iz črevesja v kri, poleg tega pa so tudi zelo občutljivi za svetlobo in toploto, med pripravo hrane se jih veliko uniči in izgubi. Pomanjkanje folne kisline je v nosečnosti dokaj pogosto. Normalno ženska potrebuje 180 mikrogramov folne kisline na dan, nosečnica pa potrebuje kar 400 mikrogramov folne kisline, da zadovolji priporočeni dnevni odmerek. Glavni viri folne kisline v hrani so zelenolistna zelenjava, sadje, žita in stročnice. Veliko tega vitamina vsebuje špinača, brokoli, pomarančni sok, fižol, soja.

baguSka -> Folna kislina ponovno - vprašanja in odgovori (4.2.2005 14:09:37)

Že v tretjem tednu nosečnosti se pri zarodku začneta razvijati glava in hrbtenica, med 24. in 27. dnem nosečnosti se zapira hrbtenični kanal. Če v tem obdobju razvoja zarodka primanjkuje folne kisline, se lahko zgodi, da se hrbtenični kanal ne zapre in tako nastanejo okvare v predelu hrbtenice ali glave. Veliko spontanih splavov sprožijo ravno prirojene okvare na zarodku.
Če pa se otroci s takimi nepravilnostmi rodijo, so lahko telesno ali duševno prizadeti. Pri plodu so napake hrbteničnega kanala druge najpogostejše, takoj za prirojenimi srčnimi nepravilnostmi.

baguSka -> Folna kislina ponovno - vprašanja in odgovori (4.2.2005 14:11:21)

Še tole:

Z raziskavami je ugotovljeno, da dodajanje folne kisline v času nosečnosti zmanjša tveganje za nepravilen razvoj in motnje v zapiranju hrbteničnega kanala pri plodu. Napake v razvoju hrbtenjače nastanejo zgodaj v nosečnosti, zato se ženskam v rodni dobi priporoča, da jemljejo folno kislino že v času pred zanositvijo in do konca tretjega meseca nosečnosti.

Tko da pomoje samo s harno le ni dovolj...:zmeden2:

baguSka -> Folna kislina ponovno - vprašanja in odgovori (4.2.2005 14:12:53)

No..:ups:

Vitamini so kemično različne snovi, ki jim je skupno to, da so nujno potrebni za normalno delovanje organizma. Z redkimi izjemami (kot je vsem dobro poznan vitamin D, ki se tvori v koži pod vplivom UV žarkov), telo vitaminov ne zmore proizvajati samo, zato jih moramo dobivati s hrano. V raznoliki, uravnoteženi prehrani je dovolj vseh vitaminov, da zadovoljijo normalne, dnevne potrebe organizma in dodajanje običajno ni potrebno. Pri določenih obolenjih, ko je moten prehod vitaminov iz prebavil, v obdobju intenzivne rasti organizma, med dojenjem, pri kroničnem alkoholizmu, pri športnikih, v času omejitvenih diet .... pa se vitaminski dodatki priporočajo.

Potrebe po vitaminih se zvečajo tudi v času nosečnosti.;)

baguSka -> Folna kislina ponovno - vprašanja in odgovori (4.2.2005 14:16:25)

Ne me kregat..:ups:

Folna kislina je vitamin, ki ugodno vpliva na razvoj ploda in ga strokovnajaki priporočajo ženskam že v času, ko nosečnost načrtujejo.

Zdeja pa ne bom več!8)

judy -> Folna kislina ponovno - vprašanja in odgovori (4.2.2005 14:24:25)

Baguska, prepričala si me! Mislim, da bom kar sedaj odpeketala proti lekarni in kupila pravo stvar, saj praviš, da je dobro jemati že, ko načrtuješ bebico.

Hvala za nasvete! LP Judy

P.S. Lep vikend vsem, razigrano pustovanje in lepo praznovanje kulturnega praznika.

:rozica::rozica::rozica::rozica:

baguSka -> Folna kislina ponovno - vprašanja in odgovori (4.2.2005 14:25:17)

;)

Pust veselih ust!:)-

Stran: [1]