recepti iz različnih mok (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Alergija

Sporočilo

annie17 -> recepti iz različnih mok (16.3.2008 15:15:50)

Pozdravljeni!
Mi smo alergiki na kravje mleko in pšenico (v glavnem) in sem za darilo dobila cel vrst mok in zdrobov, ki naj bi jih uporabila za kake slaščice za mojega malega sončka.

A kdo ve kake recepte iz riževe, čičerikine in sojine moke ter pirinega in koruznega zdroba. Torej brez mlekca in pšenice. Vem, da pšenično moko lahko nadomestim kar s pirino, ampak iščem kake pametne recepte, pa jih nikakor ne dobim.
Tudi kak nasvet za knjigo z recepti ne bi bil slab.

Prosim, prosim...

In hvala!

biga -> RE: recepti iz različnih mok (16.3.2008 15:41:36)

Jaz bi se tudi kar tukaj pridružila, da ne odpiram nove teme. Mojemu 9,5-mesečnemu sinu, alergičnemu na KM, bi rada spekla kakšne piškotke brez mleka in jajc. Ima katera kak enostaven recept?

snorlax -> RE: recepti iz različnih mok (16.3.2008 20:39:50)

Jaz vama predlagam moko dr. Shar in sicer MIX B za kruh ter MIX C za peciva. MIX B vem garantirano, da je brez mleka in glutena oz. brez pšenice. Iz nje se da super naredit vse stvari po navadnem receptu, samo moko zamenjaš.

Kar se tiče pa ostalih mok, ki jih je Annie naštela, pa ne vem. Po moje je treba poskusit in malo eksperimentirat. Zanima me pa nekaj, glede na to, da imate alergijo na pšenico. A piro pa lahko? Ker v bistvu pira je vrsta pšenice.

Mi imamo celiakijo in vem, da je tudi pira prepovedana. Ne vem pa, kako je pri alergiji na pšenico.

binabona -> RE: recepti iz različnih mok (16.3.2008 21:22:50)

Ojla

Jaz imam doma knjigo, ki vsebuje recepte brez pšenice. naslov ji je The allergy self-help cookbook od Marjorie Hurt Jones. Uporablja predvsem amarant, tapiokino moko in škrob. Lahko jo naročiš preko spleta na Amazonia, sploh ni tako draga. 

Lara28 -> RE: recepti iz različnih mok (21.3.2008 15:41:35)

Če je alergij samo na pšenico, se pira lahko uporablja. Če pa gre za celiakijo, oz. brezglutenska živila, pa je pira prepovedana!

annie17 -> RE: recepti iz različnih mok (24.3.2008 15:40:35)

Tako je, Lara28!
Mi mamo zaenkrat potrjeno samo A na pšenico; pirine kosmiče normalno prebavlja. Sem pa tudi slišala, da se dobijo pšenicni kosmiči brez glutena. Ni mi sicer čisto jasno kak to naredijo. Ne vem, kako je to pri celiakiji.

Binabona
: sem probala naročit, ker je res poceni, pa mi sploh noče sprejeti naročila. Javlja mi, da je neustrezen naslov. A je to res tak teško naročit?!
Bom ponovno probala, pa bomo vidli!

Ja, pravkar sem probala en enostaven kolač s Schar mix C moko in je uspel. Sam je ta moka ful draga. No, tak kupujem že nekaj časa Scharove kekse, ki so mojemu [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] tak dobri.

No, še vedno se priporočam za kake recepte iz iz riževe, čičerikine in sojine moke ter pirinega in koruznega zdroba. Ni nujno, da so slaščice.
Seveda. če se komu da napisat.

Natasa-6 -> RE: recepti iz različnih mok (27.3.2008 21:42:07)

Meni se zdi zelo uporabna knjiga Božanske sladice od Marje Božič.

Moj sin je bil alergičen na pšenico in so nam tudi piro odsvetovali.

Koruzni zdrob se meni zdi zelo uporaben, lahko ga skuhaš na vodi, potem pa uporabiš za sladico ali kot slano jed.
Za sladico drobno naribaš jabolka, primešaš rozine, lahko še drugo suho sadje in vmešaš v koruzni (lahko tudi pirin) zdrob in spečeš. Če lahko jeste jajčka, še ta dodaš - če narediš sneg iz beljakov, je sladica še bolj mehka.  Kot slano jed pa lahko primešaš različno zelenjavo, ali pa koščke mesa, lahko ponudiš kuhano ali pa še popečeš v pečici. Oboje je dobro toplo in hladno.

Pri nas veliko uporabljamo rženo moko, iz nje naredim sadni kruh (s suhim sadjem), rožičevo pecivo, palačinke, šmorn, lahko je del zamenjaš z Gustinom ali pa riževo moko.

Kar pogumno, saj se kmalu navadiš, alergija pa tudi mine, moj sin po 1,5 letih stroge diete že lahko je pšenico in mleko, samo še jajčka so problem, hčerka pa po 2,5 letih stroge diete je tudi že jajčka.

Stran: [1]