mojsoncek -> RE: Leča in čičerika (17.3.2008 11:34:10)
|
LEČNA KREMNA JUHA sestavine: 20 dag leče limonina lupinica lovorov list popečene krušne kocke peteršilj jušna zelenjava: 1 korenček 1 peteršiljeva korenina košček zeleninega gomolja sol podmet: 2 dl kisle smetane 2 dl kropa 1 žlica moke priprava: Lečo operemo in jo čez noč namočimo. Naslednji dan jo v isti vodi pristavimo in kuhamo skupaj z očiščeno in narezano ali nastrgano zelenjavo. Osolimo proti koncu kuhanja. Mehko lečo pretlačimo z zelenjavo vred, dodamo smetanov podmet, ki ga v skodelici razmešamo iz smetane, moke in vrele vode. Odišavimo z limonino lupinico in lovorovim listom ter pustimo, da vre še nekaj minut. Kremno juho ponudimo s kockicami popečenega kruha in sesekljanim peteršiljem. ČIČERIKINA JUHA S PARADIŽNIKOM sestavine: 20 dag čičerke 4 dag masla 3 zreli paradižniki ali 3 žlice paradižnika iz konzerve 1 zelena paprika origano lovor sol poper priprava: Čičerko operemo in čez noč namočimo. Paradižnik poparimo, olupimo in narežemo. Papri¬ko operemo, odstranimo seme in jo narežemo na rezance. Čičerko naslednji dan odcedimo, zalijemo z 1 ½ l sveže vode, pristavimo in kuhamo 50 minut. Nekaj vode odlijemo in shranimo, s preostalo vodo čičerko zmiksamo. Na maslu pražimo paradižnik in papriko, prilijemo prihranjeno vodo, kuhamo še 5 minut, dodamo dišave, sol, zmiksano čičerko in še nekaj minut kuhamo. Po potrebi razredčimo z vročo juho ali kropom. ČIČERIKINA JUHA Z ZELENO sestavine: 20 dag čičerke 20 dag zeleninega gomolja sol 1 jogurt jušna kocka priprava: Čičerko operemo, namočimo in naslednji dan kuhamo v vodi, v kateri smo jo namakali. Sredi kuhanja dodamo na lističe narezano zeleno, sol in jogurt. Po želji dodamo jušno kocko. Juhe naj bo približno za 1 ½ l.
|
|
|
|