kaj se mi bolj splača: nega otroka ali bolniška zame (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

Nomika* -> kaj se mi bolj splača: nega otroka ali bolniška zame (12.3.2008 12:02:05)

Pozdravljene!

Kaj se mi zame bolj splača, da uveljavljan nego otroka ali zame bolniško, saj sva bila oba istočasno bolana.

Kaj pa se bolj splača delodajalcu?

Hvala in lep dan!
Simona

urskas -> RE: kaj se mi bolj splača: nega otroka ali bolniška zame (12.3.2008 12:03:16)

men se zdi da je isto...
Obakrat dobiš 90% plače.

Anonimen -> RE: kaj se mi bolj splača: nega otroka ali bolniška zame (12.3.2008 12:04:35)

Delodajalec dobi povrnjeno nego od ZZZS, medtem ko pri bolniški zate si v celoti strošek.

Jaz vedno vzamem nego.

sazi -> RE: kaj se mi bolj splača: nega otroka ali bolniška zame (12.3.2008 12:09:38)

Če gledaš samo koliko dobiš ti, dobiš verjetno več zase.
Bolniška za nego otroka je 80% povprečja iz preteklega leta, bolniška zate pa je glede na tvojo trenutno plao, dobiš pa lahko 80, 90 ali 100% - to pa je odvisno od delodajalca - 80% ti mora dati minimalno.

Je pa tako, da za nego otroka podjetje dobi povrnjen denar, za bolniško zate pa ne, kar je precejšnja razlika.

V prejšnji službi bi verjetno vzela bolniško zase, v tej mi pa ne pade na pamet - vedno vzamem nego za otroka.

Nomika* -> RE: kaj se mi bolj splača: nega otroka ali bolniška zame (12.3.2008 12:11:31)

Od česa je odvisno ali mi pripada 80, 90 ali 100%?
Kako se to določi?

lp

puncica -> RE: kaj se mi bolj splača: nega otroka ali bolniška zame (12.3.2008 12:29:18)

pri nas se za nego dobi 80%, če pa imam bolniško pa 90%, tako da se bolj splača imet bolniško zase, samo če ti jo doktor da je pa drugo vprašanje, meni jo ne.

Takole piše v zakonu (Vir: ZZVZZ-UPB3)

31. člen
Nadomestilo znaša:
– 100% osnove ob zadržanosti od dela zaradi poklicne bolezni, poškodbe pri delu, presaditve živega tkiva in organov v korist druge osebe, posledic dajanja krvi ter izolacije, ki jo odredi zdravnik;
90% osnove ob zadržanosti od dela zaradi bolezni;
80% osnove ob zadržanosti od dela zaradi poškodb izven dela, nege družinskega člana in spremstva, ki ga odredi zdravnik.

LP

Nika v službi -> RE: kaj se mi bolj splača: nega otroka ali bolniška zame (12.3.2008 14:38:45)

Kot je lepo napisala sazi, TI dobiš več, če uveljavljaš bolniško zase. Delodajalec pa je manj obremenjen, če gre za nego.

Jaz bi vzela bolniško zase, če sem bila bolna. Ampak jo moraš urediti v 3 dneh od začetka bolezni (moraš do svojega OZ ter predložiti kartico zavarovanja), kasneje je ni mogoče uveljavljati. Za nego te omejitve ni.

Stran: [1]