RE: začimbe (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


puncica -> RE: začimbe (14.3.2008 9:07:13)

Hvala Jessy, tole roma na hladilnik :)[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Naja30 -> RE: začimbe (14.3.2008 16:11:29)

Jaz tudi imam že sprintano.

Hvala, Jessy![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Jessy -> RE: začimbe (14.3.2008 18:43:39)

Ni za kaj! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




budulove -> RE: začimbe (14.3.2008 21:01:50)

Nekaj mojih najljubših začimb, ki jih uporabljam samo z vegeterjansko hrano.

Ingver
je v azijskih deželah za soljo najpomembnejša začimba. Sodi tako v sladke jedi - sadne solate, posebno z jabolki in bananami, mešan kompot, jabolčno čežano, kolače, pečena jabolka, nadevana z medom in orehi, medenjake - kot tudi v pikantne jedi. Je ena od sestavin mešanice začimb curry. Primeren je za začinjanje raznih omak, juh in zelenjave. Dobro se ujema z vsemi eksotičnimi začimbami - s cimetom, kardamomom, koriandrom, klinčki in vanilijo. Njegova aroma je močna, zato ga dodajajmo previdno.

Muškatni orešček za pripravo sirovih in čebulnih omak, bešamela, špinačne in krompirjeve juhe ter nekaterih peciv in sladkih krem.

Sveža bazilika za pripravo solat, omak za testenine. Super se ujema z jajčevci, paradižnikom bučkami, mozzarelo . Solate s svežo baziliko so poleti moja najbolj priljubljena jed.

Čili za  "chilli con carne" na vegeterjanski način.

Poleg njih pa še sladko in pekočo papriko, Paprika se dobro dopolnjuje s čebulo, česnom, majaronom in kumino.
kumino za krompirjeve jedi in zelje, česen če se le da naj bo cel, v prahu mi ni preveč všeč, ravno tako čebula.
Peteršilj 
gre  super z drobnjakom, timijanom in pehtranom. Odličen je skupaj s česnom in čebulo.

Curry dodajam omaki za riž.

Ingver je v azijskih deželah za soljo najpomembnejša začimba. Sodi tako v sladke jedi - sadne solate, posebno z jabolki in bananami, mešan kompot, jabolčno čežano, kolače, pečena jabolka, nadevana z medom in orehi, medenjake - kot tudi v pikantne jedi. Je ena od sestavin mešanice začimb curry. Primeren je za začinjanje raznih omak, juh in zelenjave. Dobro se ujema z vsemi eksotičnimi začimbami - s cimetom, kardamomom, koriandrom, klinčki in vanilijo. Njegova aroma je močna, zato ga dodajajmo previdno.
Torej super je z kitajskimi rezanci.


No pa še kaj bi se našlo...

Upam, da bo kaj v pomoč.




saving -> RE: začimbe (15.3.2008 0:14:46)

Jaz bi samo napisal enih par klasičnih kombinacij, ki res dobro pašejo skupaj...

Bazilika: zraven paradižnika. Dodaja se bolj na koncu kuhanja, ni robustna in se hitro "skuha".
Origano: klasična mediteranska začimba. Obvezna pri vseh jedeh, ki bazirajo na rdeči paradižnikovi omaki: pica, buzara na rdeče, prelivi za pašto... Najbolj "dela", če ga damo v kozico že, ko pražimo čebulo in česen.
Timijan: sorodnik majarona, daje svež in živahen okus. Gre super na bučke in kumare (dušene) in na korenček.
Muškatni orešček: paše na vse, kar se dela z mlekom in ml. izdelki (sir, smetana). Dodaja se na koncu kuhanja. Pire krompir, omake s smetano. Tudi za slaščice.
Majaron: za praktično vse jedi "na žlico".
Kumina: naredi kuhan krompir in zelje lažje prebavljivo in jima dopolni okus.
Rožmarin: obvezno paše na mlad pečen krompir, ribe, perutnina.
Šetraj: paše na stročnice.
Žajbelj: čaj [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Perutnina, zajec.
Drobnjak: juhe. Brez veze, če ni svež.
Peteršilj: praktično vse juhe, enolončnice. Ribe, rdeče meso (tržaška omaka). Dušena zelenjava.
Zelena: goveja juha. Osnova za dobro rižoto. V loncu jo spražimo skupaj s čebulo in česnom (svežo).

Imaš pa že narejene mešanice (tiste od Nomu-ja so res v redu), za nek tip hrane. Sam raje vzamem eno vodilno začimbo, da vidim, kam bo jed "potegnilo". Če ti ne dopade, lahko drugič vzameš kaj drugega. Z različnimi začimbami tudi dosežeš različen efekt; močne začimbe iz blagih okusov naredijo močno jed (npr. rožmarin+peritnina, origano+kuhan paradižnik, hren+kuhana govedina), druge so bolj komplementarne (npr. timijan+goveji biftek, peteršilj+zelenjavna juha).
Je pa treba poskušat in včasih kaj predozirat, da dobiš izkušnje. Boh pomagi, bodo že požrli, če so dost lačni [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image].





kalbo -> RE: začimbe (17.3.2008 10:04:21)

Kar pa se tiče vegete, da ni zdrava (beri kemični dodatek). Načeloma se strinjam, vendar jo vsaj jaz uporabljam v tako malih količinah, da se verjetno manj pozna škodljivih stvari v naših telesih, kot pa da bi enkrat na mesec sedela v sobi polni kadilcev, ali pa spila kakšen pir ali dva na mesec.


Ne me zdej narobe zastopit, prosim. Sam me res zanima, zakaj sploh uporabljaš vegeto, če je že tako uporabljaš čisto malo. Pomojem iz čiste navade, fenomen Vegete je res edinstven. Moja babica jo je tlačila praktično povsod, pa še sama ni vedla zakaj.

Doma mam knjigo "Recepti iz Vegetine kuhinje". Zelo dobri recepti, če odvzameš eno sestavino...Vegeto. Sam sem jo že pred časom vrgel iz kuhinje.




Naja30 -> RE: začimbe (17.3.2008 23:08:07)

Jaz tudi ne uporabljam več vegete. Mož jo pa praktično povsod dodaja zraven. Okus hrane se mu čisto spremeni. Kar je totalno brezveze glede na to, da so hrani že dodane začimbe in seveda sol. Ma je tako navajen od doma. Mi je pa doma nikoli nismo uporabljali. Tako da ja, navada je železna srajca [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




BUŠICA -> RE: začimbe (17.3.2008 23:16:12)

jaz sem pa nora na koper. dodam čisto na koncu, ko je že kuhano in sicer v juho(vseeno od česa),na solate, rižoto,v jogurt kot preliv....ob vseh teh začimbah sploh ne rabiš vegete, kaj šele kock-je res ena sama kemija.




BUŠICA -> RE: začimbe (17.3.2008 23:21:18)

no še eno o VEGETI: sem poznala osebo, ki je delala v tovarni kjer so delali vegeto in mi je povedala naslednje:v V. zmeljejo odpadno zelenjavo(tudi tisto ki je gnila),dodajo sol in kup konzervansov.vam je tudi jasno da ta oseba niti pod razno ne uporablja V.




Gina -> RE: začimbe (18.3.2008 20:31:32)

Kar se tiče vegete, jo uporabljam, ker v resnici je vse, kar je kemijskega notri je v bistvu "umetna sol", ojačevalec okusa,mononatrijev glutaminat, ki se meni ne zdi ne vem kako strupena reč, kolikor sem se s kemiki o tej vsesplošno razširjeni stvari pogovarjala , pa dinatrijev inozinat, pa še barvilo- riboflavin. Tako da včasih dam vegeto, ker naredi tipičen okus, ki mi je pač všeč, včasih je pa ne dam, pa dam goro začimb. Oboje mi je ok, pa itak da je vsako malo drugačno.

Curry ni niti slan niti ne peče. Moji otroci ga jedo od svojega 1 leta dalje.

Kar se začimb tiče bom začela iz drugega konca.

Riž naredim včasih zgolj na poru prepražen, pa začinjen s šetrajem in res malo bazilike, ter peteršiljem, papriko v prahu in soljo.

Riž je zelo dober, meni najboljši, če je prepražen na putru, z dodanim šetrajem, curryjem, lahko pa tudi še s sladkim čilijem in kurkumo.

Mešana zelenjava je odlična, če ji dodaš curry,  "čili", ingver, kumino in kurkumo, lahko tudi gorčično seme (le to in kumino prepražiš za par sekund na začetku)

Krompirjeva juha  je še boljša, če dodaš seme koriandra vanjo, enako velja za gobovo juho.  V gobovo juho dam vedno tudi šetraj.

Špagetna omaka je super ne le z rdečo sladko papriko in paradižnikom, ampak vanjo zelo paše tudi zelena.

Korenček prepražen s čebulo je odlličen v kombinaciji s koprom (ali pa zgolj s peteršiljem).

Rumeno podzemno kolerabo dopolni okus prepraženega sladkorja in soli. Če temu na koncu dodaš smetano, si oblizneš vse prste.

Nadzemno kolerabico je res luštno jesti s prepraženim česnom in peteršiljem.

Tudi liste rdeče pese ali svežih redkvic lahko naredite kot špinačo. Poparite, odcedite, zmiksate, dodate prepražen česen.

Na katerokoli mešano zelenjavo zelo paše timijan, ker  ima zelo blagokus, ravno tako šetraj.

Vse jedi na žlico so okusne z majaronom in lovorjem.

Zdaj se mi pa ne da več pisat...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]...meso menda itak ni treba, pravi mami miki a ne.





mami_miki -> RE: začimbe (18.3.2008 22:02:46)

Gina...super...pa tisto ostali, dolgi recepti tudi super..

No, danes nisem dala veget v juho- pa je tamali ni hotel jest[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image] vseeeeeeeee je ven pljuval...tako da, se vračam k vegeti




Naja30 -> RE: začimbe (18.3.2008 22:53:25)

Gina super, da si tole napisala! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Anonimen -> RE: začimbe (19.3.2008 9:05:36)

Uf, BAZILIKA rules [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].

Potem pa še
- poper (povsod),curry (juha, mesne jedi, rižota - ima bolj sladek okus), drobnjak, peteršilj, poper, brinove jagode (za zrezke, juho), pehtran, origano, kurkumo, koper.
Za pecivo uporabljam klinčke, cimet, pehtran, muškatni orešček, ingver, janež (za piškot - mmmm)

Začimbe naredijo jed, ni treba nobene vegete, začinke, le vedet je treba, kam kaj paše in kako se uporablja (se da na začetku kuhanja, popraži, na koncu,...)




SOULatka -> RE: začimbe (19.3.2008 23:25:23)

jutri grem nabavit te začimbice...




Anonimen -> RE: začimbe (19.3.2008 23:26:44)

IZVIRNO SPOROČILO: Ankica

ni treba nobene vegete, začinke, le vedet je treba, kam kaj paše in kako se uporablja (se da na začetku kuhanja, popraži, na koncu,...)


Ja, res....pri meni tudi ni vegete...




SOULatka -> RE: začimbe (19.3.2008 23:29:16)

IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

IZVIRNO SPOROČILO: Ankica

ni treba nobene vegete, začinke, le vedet je treba, kam kaj paše in kako se uporablja (se da na začetku kuhanja, popraži, na koncu,...)


Ja, res....pri meni tudi ni vegete...


Veste, nisem dala v juho vegete tamalemu...pa je včeraj vse ven pljuval[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
pa sem dans spet dala, pa je vse pojedel[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

saj ne vsak dan, pa v normalnih količinah




Anonimen -> RE: začimbe (19.3.2008 23:32:13)

IZVIRNO SPOROČILO: SOULatka

Veste, nisem dala v juho vegete tamalemu...pa je včeraj vse ven pljuval[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
pa sem dans spet dala, pa je vse pojedel[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]


Hmmmm. Meni je ob jedeh z vegeto kar slabo. Kot kraljicna na zrnu graha jo cutim...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




SOULatka -> RE: začimbe (19.3.2008 23:36:20)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]pa sem poskusila tisto juho vrez vegete, pa je bila bljak...res..no...zdaj imam neko novo mešanco ni vegeta, ampak podobno pa malo drugačno




Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]