helenav -> RE: (Južna) Primorska - 2.del (15.5.2008 20:08:27)
|
Naj mi kdo pomaga....ker me hočejo v službi nategnit: allora najprej preberte to: Uvodoma želimo pojasniti, da v skladu s 161. členom Zakona o delovnih razmerjih (Ur. l. RS, št. 42/02 in 103/07, v nadaljevanju ZDR) delavec pridobi pravico do celotnega letnega dopusta, ko mu preteče čas nepretrganega delovnega razmerja, ki ne sme biti daljši od šestih mesecev. Ko delavka izpolni ta pogoj, pridobi na začetku vsakega koledarskega leta kljub odsotnosti z dela iz uvodoma navedenih razlogov pravico do celotnega letnega dopusta, le njegova izraba je otežena. Iz tega razloga ZDR v tretjem odstavku 163. člena predvideva posebno ureditev izrabe letnega dopusta. Delavka, ki je v tekočem koledarskem letu delala vsaj šest mesecev, ima pravico izrabiti ves letni dopust v naslednjem koledarskem letu, vendar do 30. junija. V kolikor delavka ni izpolnila pogoja vsaj šestmesečnega dela, pa je upoštevano splošno pravilo drugega odstavka 163. člena, v skladu s katerim je delavka dolžna izrabiti dva tedna letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta (pred nastopom oziroma po poteku porodniškega dopusta), preostanek pa lahko v dogovoru z delodajalcem izkoristi do 30. junija naslednjega koledarskega leta. Če je delavka celo leto na porodniškem dopustu, seveda dveh tednov letnega dopusta ne bo mogla izkoristiti, glede preostanka pa velja kot opisano v prejšnjem stavku. Po temu in po vsem kar sem izbrskala na netu....imam baje pravico do celega regresa in do 2 tedna dopusta..ker sem v razmerju za nedoločen čas.
|
|
|
|