luka jan
|
Evo, mal za orentacijo kaj se sme in kaj ne, pa še nekaj jedilnikov s Montignacovega foruma: SIMONKA ZAJTRKI Zjutraj na tešče 10 do 15 minut pred zajtrkom pojesti kak sadež – najbolje jabolko ali kivi ali oranžo. Zajtrk 1: • 3 do 4 kosi polnozrnatega kruha (spečem si ga sama) • Marmelada brez sladkorja (marmelada DARBO brez sladkorja – jagoda iz Merkatorja • Brezkofeinsak kava z posnetim mlekom (pila samo včasih) Zajtrk 2: • 3 jajca na oko ali umešana na olivnem olju z šunko • Hrenovko z jajcem SIMONKA KOSILA Kosilo 1: • Svinjska jetrca spražena na olivnem olju in čebuli • Zelena solata z jajčko Kosilo 2: • Sojini špageti z šampijoni (šampijone spražiš na čebuli in dodaš sojino smetano • Solata iz kalčkov (bučno olje,kis in sol) Kosilo 3: • Dve do tri pleskavice spečene v pekaču. Na njih na koncu damo sir Šmartski Rok ali spečemo jačko • Paradižnikova solato Kosilo 4. • Dva puranja zrezka z sojino omako (sojino smetano dodamo na koncu na zrezke in dodamo mlete orehe. • Solata – mrzla ajdova ali kakšna druga kaša z paradižnikom ali drugo zelenjavo. Kosilo 4: • Šampijone ali jurče ali lisičke pražimo na čebulo. Nato dodamo rjavi riž in zalijemo z vodo. Na koncu dodamo peteršilj. • Kosilo 5: • Kislo ali sladko zelej z pečenico ali kašnico. Kosilo 6: • Polnozrnate testenine z zelenjavno omako. Bučke in melancane popražim in jih zalijem s paradižnikovo kašo. Nato zmiksam v omakco in polijem po špagetih. Kosilo 7: • Bela repa in kašnate klobase. Kosilo 8: • Zelenjavna juha (vso zelenjavo razen korenča koruze in krompirja skuhaš v slani vodi) s polnozrnatimi palačinkami. Kosilo 9: • File osliča pečemo na olivnem olju – priloga omaka iz peteršilja in česna • Kuhana špinača ali blitva • Zelena solata Kosilo 10: • Lignje napolnimo z sirom in pršutom in pečemo na olivnem olju • Salat z mozzarelo in paradižnikom Kosilo 11: • Polpeti iz bučk – bučke naribamo in izstisnemo vodo, dodamo polnozrnato moko in jajčko • Solatka zelena Kosilo 12: • Ajdova kaša (kašo skuham in dodam zelenjavo • Pečene perutničke • Solatka SIMONKA VEČERJE Večerja 1: • 5 debelejših kosov bele salame iz Hoferja • Mozzarelo iz Hoferja (light) narezano na košček s paradižnikom in čebulo lahko z bučnim oljem ali brez Večerja 2: • Hrenovko • Solato iz kuhanih jajčk – čebula in jajčka in paradižnik z bučnim oljem Večerja 3: • Zelenjavna juha skuhana na vodi , sol, vsa zelenjava razen korenčka (bučke,paradižnik,por,cvetača,koleraba,blitva…) Večerja 4: • Tunina solata – tuna s paradižnikom,tuna s čebulo…. ideje za montijeva kosila: • juha (posneta goveja, zelenjavna) • meso na različne načine, zelenjava • testenine z različnimi zelenjavnimi omakami • riž z zelenjavo • ajdova kaša ali pira z gobicami ali zelenjavo • zelenjavna enolončnica, ajdova ali polnozrnata palačinka z marmelado b.s. • fižolova juha (včasih dodam polnozrnate polžke) • ješprenj brez mesa z veliko zelenjave, kompot b.s. • ribe, blitva ali špinača ali bučke • popečena zelenjava, riž ali testenine • kuhana govedina z dušenim zeljem (belim ali rdečim) • v sezoni polnjene paprike brez riža (včasih dam v maso piro ali ajdovo kašo) • v sezoni sarma brez riža • zelenjavni zrezki • zrezki iz mletega mesa, pečeni na peki papirju v pečici, ali teflonski ponvi • rjavi riž z gobami dušenimi na veliko čebule in česna, solata • goveja juha, pusta govedina iz juhe, dušeno zelje (včasih sladko, včasih kislo) • zelenjavna juha, žitno zelenjavni polpet, na sopari kuhana zelenjava • mesne kroglice iz puranjega faširanega mesa v paradižnikovi omaki, mešana solata s sirom • klobasa in kisla dušena repa • špinačna juha, ohrovtovi zelenjavni zvitki, sojini polpeti, zelena solata • pečen piščančji file, popečen paradižnik polnjen s sirom, solata • segedin • gorska mineštra (in razne izpeljanke) • pečen kare, gratiniran stročji fižol s sirom, solata • oslič na žaru, dušena mlada blitva z veliko česna, solata • testenine z dušeno papriko, porom, stočjim grahom • testenine s špinačnimi listi in sirom, solata • rezina kuhane šunke, dušeni strženi kitajskega zelja, lahka kisla smetana z začimbami • riž z zelenjavo, solata • graham ali sojine testenine z dušeno zelenjavo, solata • riž s šparglji, ali gobami, ali porom, ali zelenjavo, solata • puranje ali piščančje meso s čebulo, dodana dušena zelenjava, gobe, solata • cvetačna juha, porova juha, samo zmiksana ali ne, nekaj začimb (kot predjed h glavni jedi, ko je bolj malo) • stročji fižol z govedino, kot boranija (po receptu iz kulinarike) • kislo zelej s pečenico • kuskus z zelenjavo, solata (paradižnik,paprika) • sojini, žitni polpeti, zelenjava • meso na žaru, domač ajvar, • sejtan, tofu, sojina omaka, včasih tudi kakšna žlica riža ZDRAVO PREHRANJEVANJE PO MONTIGNACOVI METODI Prepovedana živila: Krompir Izdelki iz bele moke: - bel kruh - testenine - peciva - keksi - rogljički… prečiščen riž korenje med koruzni kosmiči lubenica sladkor sladkani kosmiči čokoladne sladice mlečna čokolada sladoled banane PRIPOROČENA ŽIVILA Polnozrnat kruh, kruh z otrobi Nerafiniran riž Nesladkani kosmiči Ovseni kosmiči Sveži sadni sok brez sladkorja Testenine iz črne moke/graham/polnovredne Mlečni izdelki (iz posnetega mleka, s čim manj maščob) Čičerika Leča Sveže sadje Marmelade brez sladkorja Ješprenj Črna čokolada s 70% kakava Fruktoza Soja Arašidi (neluščeni) Zelena zelenjava (oz vsa zelenjava) Šampinjoni ZJUTRAJ na tešče - spijemo sveže iztisnjen sok pomaranče/limone/grenivke - pojemo en sadež: kivi, jabolko ZAJTRK 20 minut kasneje: zajtrk z veliko ogljikovimi hidrati - polnozrnat kruh /graham kruh/kruh z otrobi/polnozrnat prepečenec - kosmiči brez sladkorja - sadna marmelada brez sladkorja - posneto mleko - pusta skuta - jogurt - kava brez kofeina - blagi čaj - kompot brez sladkorja brez maščob (maslo, margarina) in polnomastnih mlečnih izdelkov zajtrk iz beljakovin in maščob - umešana jajca - trdo kuhana jajca - jajca na oko - omleta - slanina - hrenovke - domača, kuhana šunka - siri - posneto mleko - kava brez kofeina - čaj brez kruha!! zajtrk samo s sadjem - različno sadje - mlečni izdelki iz posnetega mleka MEDOBROKI -jabolko, nekaj mandljev, lešnikov ali orehov, košček polnozrnatega kruha, košček sira s čim manj maščob KOSILO Sestavljeno iz predjedi, glavne jedi, sira ali jogurta kot sladica Brez kruha!!! a) predjed - surova zelenjava (paradoižnik, kumare, šampinjoni, stročji fižol, por, zelje, cvetača, brokoli, artičoke, kisle kumarice, redkvice - vse vrste zelene solate - začinjena s prelivom (sol, poper, vinski kis, olivno olje) - ribe - mesnine - jajca b) glavna jed - meso (perutnina, goveje, svinjina redko) - ribe - priloge (zelenjava, dušena, kuhana na sopari) VEČERJA Mora biti najlažji obrok dneva in popolnima brez maščobe - zelenjavna juha kot predjed - priporočena leča, grah, fižol - testenine z zelenjavo - ali samo sadje z jogurtom - ali žitarice z jogurtom/skuto glede sadja, se ne sme pretiravat, sploh s tistim, ki vsebuje veliko sladkorja.
|