cmokec
|
Bom še jaz opisala moje izkušnje. Imam skoraj 4 leta starega sončka, ki ima konstantne težave s kakanjem od malega. Na gastro oddelku pediatrične smi bili , ko je bila stara 4 mesece, pa ko je bila stara 3 leta. 1. pravilo V danko se ne poriva nič. Danka ima lahko zaradi napenjanja in potiskanja trdega kakca ranice, ki so zelo dovzetne za okužbo. Pomaga kremica, ki je dosegljiva samo na tem oddelku, saj zaradi bolečin ob kakanju omrtviči namazano, da otročka ne boli. V danko se ne poriva nič. Otrok je v fazi razvoja, vsakodnevni dogodki so za njega ena sama učilnica. Prav tako je tudi z posameznimi organi. Otrok mora imeti naravno vspodbudo za kakanje od znotraj. Zunanji dražljaji so imetni, kar lahko dolgoročno oteži pravilno navajanje na kakanje brez zunanjih dejavnikov. 2. pravilo Če otrok dalj časa ni kakal, praviloma zgubi ješčnost. Ne silite ga jesti, saj je to podzavestno varovalo, da se v črevesju nebi nabral dodatni "material". Važno je, da otrok veliko pije, saj večina otrok ne odvaja blata, ker je pretrdo ali celo izsušeno. Črevesju bo tako vsrkalo dovolj tekočine, ki ga bo oddajalo blatu. 3. pravilo Otrok naj bo na balastni dieti. Če katera še doji, naj se mamica izogiba naslednje hrane: banane, naribana jabolka - porjavela, čokolada, piškoti, smokiji, bobi palčke, čipsi (za razkroj potrebujejo veliko vlage), riž, siri, večja količina mleka in mlečnih izdelkov (velja za mamice). Izogibajte se juham (shujševalne juhe)z zeljem porom, zeleno, ..., ker iz telesa odvajajo vodo. Enako velja za odvajalne čaju in lipov čaj, saj odvajajo vodo in ne blata. Priporočljivo je laneno seme in donat za mamice, vendar naj bo donat v malih količinah, da dojenčka ne začne zvijati. Sokci za dojenčke naj vsebujejo sok namočenih suhih sliv. Pomaga tudi pomaranča. 4. pravilo Otrok naj se veliko giblje, saj to preprečuje, da bi bilo črevo "leno": 5. pravilo Otroško ritko okoli danke lahko mažete z olivnim oljem, da bo kožica bolj volna in prožna. Ampak samo zunanji del, nič noter. 6. pravilo Obstajata dva sirupa, ki nista odvajalo, ampak spodbudita, da črevo srka večje količine vode v blato, da je bolj mehko. Pri tem je zaradi možne dehidracije potrebno več piti. Kdaj se ga lahko začne uporabljati, točno ne vem. Mi ga že dolgo. Dobita se brez recepta in se imenujeta: Portalak in Prorektal. Sta ista, le proizvajalca sta različni podjetji. Zelo pomaga tudi laktoza v prahu. je umetno pridobljen grozdni sladkor, ki pa že deluje odvajano. Pred jemanjem se pozanimajte v lekarni, še boljše pa pri pediatru. Zdravil brez posvetovanja ne dajajte, ker sem napisala, da pomagajo. 7. pravilo Kadar otrok ob napenjanju začne zelo jokati, mu takoj odvite pleničko, saj nima dovolj potisne energije, da bi klobaso pitisnil z enim potiskom. Lahko obstane na sredini potiskanja in ker je danka zelo razširjena zelo boli. Nogice mu potisnite navzgor in narazen proti glavici, da klobasa lažje nadaljuje svojo pot. Mi smo prestajali blazne muke, a se je stanje sedaj (trkam ob mizo) uredilo. Če še katero kaj zanima, naj vpraša. cmokec
|